Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Viedokļi

Momo un vīri pelēkā

Savā sarkanajā kostīmiņā uz tumšo uzvalku fona, ņemoties ap nākamā gada valsts budžeta projektu Saeimā tās Budžeta komisijā, Inguna Sudraba atgādināja bērnībā lasītu stāstu par Momo. Meiteni, kas pelēko, steidzīgo vīru kompānijā saviem bērna resursiem cīnījās par laika nozagšanu, par vērtību atgriešanu, ieklausīšanos.

 

Tā arī Sudraba, nenogurdama stundām ņēmās ap savas frakcijas "No Sirds Latvijai" un citu Saeimas frakciju iesniegto priekšlikumu iztirzāšanas, mēģinot visur saskatīt jēgu un sistēmu, kritērijus un mērķus. Izrunāja sausu muti.

Opozīcijā esošās Reģionu apvienības līderis Mārtiņš Bondars jau iepriekš paziņoja, ka priekšlikumus nesniegs, uzskatot budžeta skatīšanu Saeimā par farsu, jo nav iespējams dokumentu kilogramus izskatīt un jēdzīgus priekšlikumus iesniegt 15 stundās, pēc tam visu izraut cauri Saeimai pāris dienās un pieņemt 17. decembrī!

Budžeta likumprojektam, vidēja termiņa budžeta ietvara likumam un pavadošajiem likumprojektiem iesniegti kopumā teju pus tūkstotis priekšlikumu, tāpēc iedziļināties tajos nevietā! Balsošanas mašīna strādā kā Šveices pulkstenis, lai arī, no malas raugoties, izskatās nožēlojami. Komisijas vadītājs Kārlis Šadurskis (V) gan cenšas izpīpēt ja ne formālus iemeslus, tad vismaz dīvainus jokus vai replikas pirms balsošanas mašīnas ieslēgšanas. Jēdzīgākiem argumentiem beidzoties, tiek atskaņots "vienkārši jāizlemj, balsojot"... Pelēkie vīri paceļ rokas, bet dāma sarkanajā kostīmā tikai maļ un maļ, nesaprazdama, kā te lietas tiek kārtotas, ka budžeta pieņemšanā nav jāiedziļinās būtībā. Frakcijas, vien, apmierinātas ar tām piešķirtajām sadales kvotām, izlaiž šo svarīgo valsts politikas īstenošanas instrumentu caur pirkstiem. Sudrabas priekšlikums no šīs siktās plānošanas prakses atteikties tiek ātri noairēts, bet līdzekļu piešķiršana ar budžeta likumu tieši Čigānu biedrībai, nevis kādai citai, tiek argumentēts ar to, ka biedrība Vienotībai uzrakstīja vēstuli. Ja citi uzrkastītu, arī izskatītu. Hei, dāvanu kārotāji, nezinājāt, ka vēstules jāraksta nevis Ziemassvētku vecītim Lapzemē, bet Vienotībai? Varbūt vēl var paspēt līdz svētkiem, ja elfiņi būs čakli! Adrese: Vienotības frakcija, Jēkaba iela11, Rīga, LV 1811. Iespējams, ka vēlmes tiks nodotas arī no Vienotības biroja Rīgā vai reģionos.

Sudraba neapstājas. Atgādinot, ka Valsts ieņēmumu dienestam piešķirti 6,6 miljoni eiro ēnu ekonomikas apkarošanai, un 5% no šo darbību rezultātā ieņemtajiem līdzekļiem tiek novirzīti VID darbinieku prēmēšanai, rosina atlikušos 95% novirzīt veselības aprūpei, kuras līdzekļu nepietiekamību vārdos visi atzīst. Kā tad tā! Tagad mums būs tikai viena prioritāte, kāpēc ne aizsardzībai, izglītība - iebilst Šadurskis. Sak, ja ne visiem lai nav nevienam! Sudrabas arguments, ka tā kā līdzekļu apjoms nav prognozējams, tos nevar plānot, piemēram, pedagogu algu paaugstināšanai, bet izmantot rindu mazināšanai veselības aprūpē gan var, netiek ņemts par pilnu, turklāt Finanšu mnistrijas pārstāvis bilst, ka "no fiskālās plānošanas viedokļa" nav labi, ka tiek konkrēti sasaistīti izdevumi ar ienākumiem (būtībā - atalgojums ar darba rezultātiem). Ja ienākumi ir, piemēram, mīnusos, vai tad ņems nost tiem, kam, paredzēja papildus? Interesanti, kāda "fiskālā plānošana" darbojas, šos 5% paredzot VID prēmijām? Līdzīgi mirkli vēlāk tiek izbalsots Sudrabas priekšlikums no sociālo iemaksu griestu atcelšanas iegūtos līdzekļus novirzīt tiem pensionāriem, kas pensionējās īsi pēc krīzes un kuriem zemā kapitāla indeksa dēļ aprēķinātas neadekvāti zemas pensijas. Lai gan norādīts finansējuma avots, Šadurskis nespēj nepamācīt: "Fiskālā iemaksa mūs neinteresē!". Intersanti, ka jau mirkli vēlāk viņš pats nobalso par nacionāļiem apsolīto, varbūtībās balstīto priekšlikumu novirzīt papildu iegūtos līdzekļus pedagogu algu paaugstināšanai un 4. klases skolēnu brīvpusdienām no akcīzes nodokļa palielināšanas alkaholam un azartspēlēm. Te nav jautājumi par avotu, konkrētām summām un kāpēc tieši šī prioritāte, un kur tad aizsardzība un veselība?

Jo ir vīri pelēkajos uzvalkos ir uzvarējuši.