Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Par maksas pakalpojumu sniegšanas kārtības pārskatīšanu RAKUS

Informācija, ka SIA ,,Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca’’ izstrādā kārtību ,,nemanāmai VIP cilvēku aprūpei ‘’ radījusi vairākus pārpratumus un dažādas interpretācijas masu medijos, kurus vēlos precizēt un novērst.

SIA ,,Rīgas Austrumu klīniskā universitātes slimnīca ‘’darbības forma ir sabiedrība ar ierobežotu atbildību, kas ir kapitālsabiedrība. Kapitālsabiedrību mērķis ir komercdarbības veikšana un peļņas gūšana, konkrēti RAKUS - komercdarbības veikšana veselības nozarē.

Būtisku RAKUS noslogotību veido no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana. Ik gadu RAKUS slēdz līgumu ar Nacionālo veselības dienestu par ambulatoro un stacionāro pakalpojumu sniegšanu. Vairakkārt esam skaidrojuši no šiem līgumiem izrietošo faktisko situāciju. Attiecībā uz stacionārajiem pakalpojumiem RAKUS netiek apmaksāts padarītais darbs par sniegto veselības aprūpi iedzīvotājiem pilnā apjomā, savukārt attiecībā uz ambulatorajiem pakalpojumiem ir būtiski ierobežojumi jeb tā saucamās ,,kvotas’’, kas ierobežo ambulatoro veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanas apjomu no valsts budžeta līdzekļiem.

Lai efektīvi izmantotu pieejamos resursus, RAKUS atbilstoši likumam nodarbojas ar uzņēmējdarbību un sniedz veselības aprūpes pakalpojumus par pilnu samaksu, samaksā ietverot pilnas pakalpojuma faktiskās izmaksas un peļņas koeficientu. (VM vairakkārt ir uzsvērusi nepieciešamību RAKUS uzlabot finanšu situāciju).

Pašreiz mūsu slimnīca pārskata maksas pakalpojumu sniegšanas kārtību, tostarp izvērtējot savas darbības pilnveides iespējas, lai palielinātu pilnas maksas pakalpojumu skaitu, nesamazinot jau esošo neatliekamās un plānveida palīdzības apjomu.

Vēlos precizēt, ka jēdziens,, VIP cilvēki’’, kas atsaucoties uz manis teikto minēts vairākās publikācijās, ir lietots sarunvalodā, pārnestā nozīmē, plānojot akomodēt tādu personu vajadzības pēc veselības aprūpes pakalpojumiem, kā valsts augstākās amatpersonas, slimnīcas pilnas maksas pakalpojumu klāstā. Nekādas īpašas rindas šīm, vai citām personām nekad nav bijis un nav plānot veidot.

Vienlaikus norādām, ka tāpat kā līdz šim RAKUS tiks sniegti no valsts budžeta līdzekļiem apmaksāti veselības aprūpes pakalpojumi un visu pacientu tiesības uz konfidencialitāti un datu aizsardzību tiks nodrošinātas atbilstoši likumam.

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas

valdes priekšsēdētāja Anita Slokenberga