Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Viedokļi

Nelegāla pārtikas ražotne ir kā bumba ar laika degli

“Atklātie nelegālās gaļas pārstrādes uzņēmumi Cēsu pusē izgaismo vienu aisberga daļu problēmām, par kurām esam cēluši trauksmi atbildīgo institūciju dienas kārtībā jau iepriekš. Diemžēl pārkāpumi gaļas pārstrādes nozarē pastāv joprojām un skumji, ka, lai nonāktu līdz rīcībai, jāriskē ar sabiedrības veselību.

Jāatzīst, ka nereti obligāto pārtikas kvalitātes, nekaitīguma, higiēnas un marķējuma prasību ievērošana, galvenokārt, tiek vērtēta tikai vadošajiem tirgus spēlētājiem, kamēr individuālie ražotāji, mājražotāji un, kā tagad redzam, pat nelegālie ražotāji šo kārtību klaji ignorē un pārkāpj elementārus, ar pārtikas drošību saistītus standartus. Tas ne tikai met ēnu pār visu nozari kopumā, bet rada bīstamus riskus sabiedrības veselībai.

Prasības, kas jāievēro pārtikas ražotājiem, ir pietiekami augstas, un tās visiem tirgus dalībniekiem ir vienlīdzīgi jāievēro - neatkarīgi no ražotāja lieluma. Ir jāatmet pieņēmums, ka pārtikas ražošanā ir kāds īpaši saudzējams segments, kuram ir jāpiešķir atvieglojumi. Attiecībā uz pārtikas drošību un kvalitāti atkāpes nedrīkst būt!

Uzskatu, ka Latvijā ir nepietiekams kontroles mehānisms, lai pārliecinātos, ka apritē ir tikai sertificēti un droši ražotāji, kuri strādā saskaņā ar normatīvo aktu prasībām. Tāpat diemžēl ir vērojamas nepilnības produkcijas realizācijas uzraudzībā.”