Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Teju puse iedzīvotāju neveic profilaktiskus pasākums pirms ceļošanas uz eksotiskajām valstīm

© f64

Mazāk nekā puse jeb 43% Latvijas iedzīvotāju neveic nekādus profilaktiskus pasākumus pasākumus, gatavojoties ceļojumam uz eksotiskajām valstīm vai jaunattīstības valstīm, kas var būt augsta riska galamērķi veselībai, liecina "Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" 2018.gada rezultāti.

Trešdaļa jeb 31% aptaujāto atzīmēja, ka ceļojumam līdzi ņem aptieciņu ar medikamentiem, bet 17% aptaujāto norādīja, ka piedomā par vakcīnu pret tādām infekcijas slimībām kā dzeltenais drudzis un A vai B hepatīts, vai iziet pretmalārijas profilaktisko līdzekļu kursu.

Pētījumā secināts, ka 41% jauni cilvēki vecumā no 25 līdz 34 gadu vecumā visbiežāk nodrošinās ar zālēm priekš ceļojuma, bet visretāk - cilvēki vecumā no 18 līdz 24 gadiem. Tostarp 36% aptaujāto sieviešu norādīja, ka ceļojumam ņem līdzi aptieciņu ar medikamentiem, bet vīrieši 25% gadījumu.

Ģimenes ārste un pediatre Ella Šatalova skaidroja, ka pacienti bieži vēršas pēc konsultācijas par profilaktiskajiem pasākumiem pirms ceļojumiem. Tāpat cilvēki nereti sūdzas par sliktu pašsajūtu, kas radusies ceļojuma laikā vai pēc tā. "Pacientu vidū uz ārzemēm ceļo visi - no zīdaiņa līdz sirmam vecumam. Vienmēr, izvēloties galamērķi, ir vērts izvērtēt iespējamos riskus veselībai - vai tā būtu saules vai kalnu ietekme, dažādu insektu klātesamība, infekciju izplatība konkrētā valstī," norādīja Šatalova.

Viņa papildināja, ka vairākus gadus atpakaļ Vācijā - šķietami tuvā valstī bija izplatītas masaliņas. "Tādā situācijā, protams, pirms došanās ceļā ieteicams vakcinēties savlaicīgi," norādīja Šatalova.

"Apotheka" valdes loceklis Jānis Kūliņš atzīmēja, ka ceļojums būs izdevies, ja tā laikā aptieciņa nebūs nepieciešama, taču brauciens būs drošāks, ja līdzi būs pirmās nepieciešamības medikamenti dažādām situācijām. ""Apotheka" farmaceiti iesaka aptieciņā iekļaut adsorbējošos līdzekļus, piemēram, aktīvo ogli, gremošanas trakta fermentus, pretsāpju un pretdrudža līdzekļus, preperātus brūču dezinfekcijai, saules aizsarglīdzekļus, pentanolu saturošas putas vai ziedes un, protams, medikamenti hronisku slimību ārstēšanai," uzsvēra Kūliņš.

Viņš papildināja, ka vakcinēties ir nepieciešams mēnesi iepriekš, nevis pēdējā brīdī. "Turklāt, balstoties uz savu ceļotāju pieredzes, varu apliecināt, ka, paņemot līdzi aptieciņu, visticamāk to nevajadzēs izmantot, bet, nepaņemot to - vajadzēs. Tāpat vienmēr jāatceras, ka eksotiskajās un jaunattīstības valstīs saslimšanas gadījumā jārēķinās ar valodas barjerām," uzsvēra Kūliņš.

"Mana Aptieka & Apotheka Veselības indekss" ir Latvijas iedzīvotāju veselības stāvokļa pašvērtējuma un profilakses tendenču mērītājs, kas top sadarbībā ar tirgus un sabiedriskās domas pētījumu kompāniju SKDS. Jaunākajā pētījumā, kas veikts aprīlī ar tiešajām aptaujām, aptaujāti 1008 Latvijas iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 74 gadiem.