Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Ķīmijterapeite: Audzēji Latvijā varētu kļūt par galveno mirstības izraisītāju

© f64

Latvijā paredzama audzēju izvirzīšanās pirmajā vietā kā mirstības izsaucējam, šodien Saeimas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē sacīja Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Latvijas Onkoloģijas centra onkoloģe-ķīmijterapeite Signe Plāte.

Viņa skaidroja, ka Latvijā ik gadu tiek diagnosticēti 10 000 jaunu onkoloģisku saslimšanas gadījumu, turklāt arī terapijas izmaksas būtiski pieaug visā pasaulē, tostarp Latvijā.

Plāte skaidroja, ka medikamentozā ārstēšana pasaulē tiek rekomendēta un atzīta par ļoti būtisku, un, ņemot vērā medikamentu cenu paaugstināšanos, terapijas izmaksas kļūs par reālu problēmu, uzskata ķīmijterapeite.

Viņa norādīja, ka medikamentozās ārstēšanas jomā šogad notikuši nozīmīgi uzlabojumi, tostarp jauni kompensējamie medikamenti dažādām pacientu grupām - kolorektālā jeb zarnu, krūšu, plaušu, priekšdziedzera, olnīcu un citu vēža veidu pacientiem.

Vienlaikus Plāte atzina, ka joprojām onkoloģijas jomā nepieciešami būtiski uzlabojumi, tostarp medikamentozās ārstēšanas jomā. Nepieciešami arvien jauni medikamenti dažādu terapijas metožu īstenošanā, tostarp ne tikai pavisam jauni, bet arī pasaulē jau plaši izmantoti medikamenti, sacīja Plāte.

Viņa arī sacīja, ka, lai uzlabotu onkoloģijas pacientu dzīvildzi, uzlabojumi nav nepieciešami tikai medikamentu segmentā, nepieciešami kompleksi uzlabojumi, tostarp citu ārstniecības metožu adekvāta pielietošana.

Latvijas Onkologu asociācijas prezidents Jānis Eglītis sacīja, ka nākamo 20 gadu laikā pasaulē dramatiski pieaugs saslimšanas no vēža gadījumu skaits. Latvijā gan gadījumu skaita pieaugums nebūšot dramatisks, bet gan stabils, atvieglojot nepieciešamo finanšu līdzekļu aprēķināšanu nākotnē, skaidroja Eglītis.

Pēc viņa teiktā, Latvijā biežākās audzēju lokalizācijas ir ādas, krūts, prostatas, kolorektālais un plaušu vēzis, kas esot arī populāras lokalizācijas pasaulē. Latvijā par laimi viena no populārākajām lokalizācijām nav aknu vēzis, kas pasaulē esot viens no izplatītākajiem.

Eglītis uzskata, ka Latvijā viens no būtiskajiem trūkumiem ir vājas skrīninga programmas, jo tās nesasniedz nepieciešamos apmērus un kvalitāti.

Pēc onkologa paustā, Latvijā beidzot būtu jāsāk runāt pat skrīninga programmām, tostarp ne tikai no kvantitatīvā, bet arī no kvalitatīvā aspekta.

Šodien Sabiedrības veselības apakškomisijas sēdē viesojās arī Portugāles lielākās onkoloģisko slimību ārstniecības iestādes pārstāvis Fransīšku Nunu Roša-Gonsalvešs. Viņš bija ieradies uz sēdi, lai dalītos pieredzē uz rezultātu vērsta veselības aprūpes modeļa ieviešanā onkoloģijas jomā.

Roša-Gonsalvešs uzsvēra, ka uz rezultātu vērsta veselības aprūpe var palīdzēt efektivizēt izmaksas, kā arī ievērojami uzlabot pacientu aprūpi un dzīvildzi.