Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

No 1. jūnija ierobežo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos

© Lauris Vīksne, F64 Photo Agency

Šodien stājas spēkā aizliegums Latvijā izplatīt pārtikas produktus, kuros pārsniegts noteiktais maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums, informēja Veselības ministrijas (VM) pārstāvis Oskars Šneiders.

Transtaukskābju maksimāli pieļaujamās normas attiecas gan uz pašmāju, gan importētajiem pārtikas produktiem

Viņš norādīja, ka pirms diviem gadiem, 2016.gada 17.maijā, Ministru kabineta sēdē tika apstiprināti VM izstrādātie noteikumi, savukārt līdz šodienai bija noteikts pārejas periods, līdz stājas spēkā aizliegums Latvijā izplatīt pārtikas produktus ar pārsniegtu pieļaujamo transtaukskābju daudzumu.

Transtaukskābju maksimāli pieļaujamās normas attiecas gan uz pašmāju, gan importētajiem pārtikas produktiem, kā arī uz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu piedāvājumu. Noteikumos noteiktās prasības piemēro pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos, piemēram, hidrogenējot eļļas, spiežot eļļas augstā temperatūrā, pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās, cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus, bet tās nepiemēro dzīvnieku izcelsmes taukiem, kuru sastāvā transtaukskābesradušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Latvijā noteiktais maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir līdzīgs Austrijā atļautajam, un tur šādas normas ir spēkā kopš 2009.gada.

Arī Latvijā maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt divus gramus uz 100 gramiem jeb 2% no kopējā tauku daudzuma.

Tāpat noteiktas atsevišķas prasības pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu. Pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābju daudzums nedrīkstēs pārsniegt desmit gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma jeb līdz 0,3%, savukārt pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, tas nedrīkstēs pārsniegt četrus gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma jeb līdz 0,8%.

Kā uzsver ministrija, ar šodienu Latvija kļūs par vienu no piecām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur, rūpējoties par iedzīvotāju veselību, pārtikas produktos būs noteikti ierobežojumi transtaukskābju daudzumam.

Šneiders skaidroja, ka ierobežojumi noteikti, lai uzlabotu Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un tādējādi ilgtermiņā uzlabot sabiedrības veselības rādītājus.

Pēc VM paustā, lietojot transtaukskābes ikdienas uzturā, tās negatīvi ietekmē cilvēka veselību un izraisa sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, kā arī veicina aptaukošanos. Dažādi klīniskie pētījumi pierādot, ka transtaukskābespaaugstina holesterīna līmeni asinīs vairāk kā piesātinātie tauki un transtaukskābju lietošana uzturā palielina saslimšanas risku ar sirds un asinsvadu saslimšanām vairāk kā jebkura cita uzturviela.