Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Valsts panāk pretī bērniem ar invaliditāti

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Līdz šim bērnam invaliditāti galvenokārt noteica uz sešiem mēnešiem, vienu gadu, diviem vai pieciem gadiem, un tikai atsevišķos gadījumos bērnam invaliditāti varēja noteikt līdz pat pilngadībai.

Tagad valdība ir mainījusi noteikumus, un gadījumos, ja ir konstatēti neatgriezeniski veselības traucējumi, bērnam vairākas reizes uz medicīnisko komisiju nebūs jānāk, jo invaliditāti apstiprinās līdz 18 gadu vecumam.

Labklājības ministrija norāda, ka atsevišķos gadījumos bērnam invaliditāti var noteikt arī uz visu laiku līdz 18 gadu vecumam, taču vairumā gadījumu invaliditāte tiek noteikta uz sešiem mēnešiem, gadu, diviem vai pieciem gadiem.

Par šo sāpīgo tēmu jau ilgāku laiku sabiedrībā virmoja asas diskusijas. Bērnu ar invaliditāti vecāki kritiski vērtēja valsts iestāžu darbu un likumus, kuri pieprasa pēc gada vai kā citādi vest bērnu uz komisiju, kas vērtētu, vai bērnam ir vēl invaliditāte vai arī tā ir pazudusi. To bija nepieciešams darīt arī to bērnu vecākiem, kuriem bērnam ir invaliditāte kopš dzimšanas.

Labklājības ministrija norāda, ka atsevišķos gadījumos bērnam invaliditāti var noteikt arī uz visu laiku līdz 18 gadu vecumam, taču vairumā gadījumu invaliditāte tiek noteikta uz sešiem mēnešiem, gadu, diviem vai pieciem gadiem. Gadījumos, kad bērnam ar noteikumos neminētiem veselības traucējumiem radušies stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi, komisija varēja noteikt invaliditāti ilgākais līdz pieciem gadiem. Labklājības ministrija atzina, ka patiešām pastāvēja iespēja, ka līdz bērna pilngadības sasniegšanai ekspertīze jākārto vairākas reizes un ik reizi jāiesniedz nepieciešamā dokumentācija. Valdības apstiprinātie noteikumu grozījumi tagad ļaus invaliditātes termiņu līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai noteikt visiem bērniem ar stabiliem un neatgriezeniskiem funkcionēšanas ierobežojumiem neatkarīgi no to pakāpes, bet kuru dēļ invaliditāte ir bijusi nepārtraukti noteikta vismaz vienu vai vairākus gadus. Lai bērnam varētu noteikt invaliditāti uz šo periodu, pirms tam bērnam vismaz vienu gadu jābūt noteiktai invaliditātei bez pārtraukumiem.

«Grozījumi risina gadījumus, kad bērnam līdz šim pirmajā vai vairākās atkārtotās ekspertīzes reizēs nav noteikta invaliditāte līdz 18 gadu vecumam, bet situācija liecina, ka bērnam ir iestājušies slimības vai traumas radīti stabili un neatgriezeniski funkcionēšanas ierobežojumi,» skaidro ministrijas eksperti. Izmaiņas dos iespēju saņemt sociālās garantijas par bērnu līdz bērna pilngadības sasniegšanai bez atkārtotas dokumentu kārtošanas un iesniegšanas komisijā. Vienlaikus grozījumi neizslēdz iespēju, ka, mainoties funkcionēšanas ierobežojumu smaguma pakāpei, var iesniegt pieprasījumu veikt atkārtotu ekspertīzi. Pašlaik 40 procentiem no bērniem ar invaliditāti ir noteikts invaliditātes termiņš līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai, bet 60 procentiem bērnu tā ir noteikta uz laiku.

***

Bērni ar invaliditāti

• 2017. gada decembrī invaliditāte bija noteikta 8455 bērniem, no kuriem invaliditāte līdz 18 gadiem bez atkārtotas ekspertīzes termiņa ir noteikta 3345 bērniem jeb 40%

• 5110 bērniem jeb 60% invaliditāte ir noteikta uz termiņu no sešiem mēnešiem līdz pieciem gadiem, nesasniedzot 18 gadu vecumu

Avots: Labklājības ministrija