Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Limfomas izmeklējumus apmaksā labdarība

NERAUGOTIES uz ekspertu ieteikumiem, pagaidām nav plānots apmaksāt PET izmeklējumu no valsts budžeta © Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Latvijā ik gadu ļaundabīgo audzēju limfomu diagnosticē vairāk nekā 200 pacientiem, bet slimības dēļ mirst vairāk nekā simt pacientu. Limfomas pacientu veselības aprūpes uzlabošanā būtiska ir laikus veikta precīza diagnostika un atbilstoša ārstēšana. Taču ne tikai pieaugušajiem, bet pat bērniem valsts neapmaksā izmeklējumu, kas var precīzi raksturot slimību un noteikt labāko ārstēšanu.

Latvijas Hematologu asociācijas prezidente Sandra Lejniece norāda, ka saskaņā ar limfomas ārstēšanas vadlīnijām, gan diagnosticējot slimību, gan vēlāk nosakot tās gaitu un, iespējams, izmaiņas ārstēšanā, nepieciešams izmantot pozitronu emisijas tomogrāfija jeb PET/CT. Pašlaik limfomas pacientiem šo izmeklējumu valsts neapmaksā, tomēr, kā rāda limfomas pacientu atbalsta programma Dzīvo tālāk!, kuras ietvaros šie izmeklējumi bez maksas veikti 120 pacientiem, 68 procentos gadījumu pēc izmeklējuma tika mainīta ārstēšanas taktika.

«Tagad mēs pacientiem, no kuriem daudzi ir gados jauni cilvēki, varam pastāstīt par iespēju veikt šos izmeklējumus bez maksas, kas ļauj daudz labāk izveidot ārstēšanas plānu.»

Atbalsts pacientiem

Limfomas pacientu atbalsta programma darbojas no 2017. gada septembra, un tās ietvaros bezmaksas PET/CT izmeklējumi veikti jau 120 limfomas pacientiem, tostarp bērniem. Programmu finansē uzņēmums Repharm, kura ģenerāldirektors Dins Šmits atgādina, ka doma par šādas programmas izveidi radusies, runājot ar speciālistiem par pacientiem būtisku atbalstu, kas vēl nav pieejams un netiek apmaksāts. «No speciālistiem saņēmām atbildi, ka tieši limfomas pacienti būtu vislielākie ieguvēji no šī izmeklējuma. Uzsākot programmu, pamatojums, kāpēc tas ir nepieciešams, bija, ka aptuveni trešdaļai pacientu ir jāmaina ārstēšana, proti, mēs uzzinām informāciju, kas ļauj mainīt ārstēšanu, piemēram, lietojot mazāku apjomu zāļu, kas ļauj arī ietaupīt finanšu līdzekļus.» Programmas līdzšinējā darbība apliecinājusi, ka no 120 pacientiem divām trešdaļām patiešām bija jāmaina ārstēšana, kas ir ļoti būtiski arī pašiem pacientiem un viņu veselībai. Lielākajai daļai pacientu ķīmijterapijas kursu varēja mainīt, samazinot ķīmijterapijas devas, bet diviem pacientiem bija jāpāriet uz lielu devu intensīvāku ķīmijterapiju, jo iepriekšējās terapijas efekts nebija pietiekams.

Apmaksas kārtību koordinē nevalstiska organizācija O fonds, kura vadītāja Inese Valdheima uzsver, ka līdz šim limfomas pacienti, kuri finansiāli varēja atļauties PET/CT izmeklējumu, to brauca veikt uz Sanktpēterburgu, Igauniju vai Vāciju. Arī Latvijā šāds izmeklējums tagad ir pieejams RSU Nukleārās medicīnas centrā un Latvijas Jūras medicīnas centra Diagnostiskās radioloģijas nodaļā, un tieši šajos centros tiek izmeklēti limfomas pacienti. «Programmai ir vairāki būtiski ieguvumi - vispirms tie ir pacienti, kuri var saņemt izmeklējumu, otrkārt, esam šo izmeklējumu uzlikuši uz vēža ārstēšanas kartes kā standarta izvēli, jo līdz šim pacienti to neveica izmeklējuma dārdzības dēļ,» saka I. Valdheima. «Treškārt, mums ir cerība, ka šī programma stimulēs virzību uz kvalitatīvu vēža ārstēšanu Latvijā.»

Ieskatāmies audzējā

Rīgas Austrumu slimnīcas Ķīmijterapijas un hematolonkoloģijas klīnikas vadītāja profesore S. Lejniece stāsta, ka limfoma kā slimība zināma jau kopš 19. gadsimta sākuma, pagājušā gadsimta sākumā ar apstarošanu ārstēts pirmais Hodžkina limfomas pacients. Kā notiek slimības diagnosticēšana mūsdienās, kad mūs no slimības atklājēja Tomasa Hodžkina laika šķir vairāk nekā 200 gadi? «Pacientam slimību nosaka pēc biopsijas rezultāta, bet ārstēšana pacientam jānosaka pēc slimības stadijas. Līdz šim mēs veicām datortomogrāfijas izmeklējumu, ko valsts pašlaik apmaksā, savukārt, ja mums ir PET izmeklējums - to valsts neapmaksā -, mēs slimības stadiju varam pateikt precīzi un nozīmēt ārstēšanu. Pašlaik pacientiem, kuriem ir augsta riska pakāpe, pēc trešā ārstēšanas kursa ir atkārtojams PET izmeklējums un pieņemams lēmums, vai ķīmijterapija jāsamazina vai jāpalielina, un pēc sestā ārstēšanas kursa - trešais izmeklējums. Ķīmijterapiju valsts apmaksā un par to mēs sūdzēties nevaram, taču vispareizākais ārstēšanas plāns no valsts puses tomēr apmaksāts netiek,» situāciju raksturo S. Lejniece. Būtisks aspekts - ķīmijterapija ir toksiska, un pacientam vispareizāk būtu dot tikai tādu zāļu devu, kas viņam nepieciešama, ne vairāk.

Pasargā pacientu veselību

«Mēs, hematologi, zinot par PET izmeklējumu, pacientiem stāstījām par to, informējām, ka ir tāda iespēja, bet tas maksā pusotru tūkstoti eiro, vai jūs varat aizbraukt un veikt to. Bija pacienti, kuri bija gatavi maksāt, bet lielākā daļa - noteikti ne,» atgādina S. Lejniece. «Tagad mēs pacientiem, no kuriem daudzi ir gados jauni cilvēki, varam pastāstīt par iespēju veikt šos izmeklējumus bez maksas, kas ļauj daudz labāk izveidot ārstēšanas plānu.» Ārste stāsta, ka piecu mēnešu programmas darbības laikā 21 pacientam pirmoreiz dzīvē tika noteikta limfomas diagnoze, 25 pacientiem veikta kontrole terapijas laikā, lai novērtētu tās efektivitāti un lemtu par tālāko ārstēšanu (piemēram, nevis septiņas dienas stacionārā saņemt ķīmijterapiju, bet vienu dienu), 29 pacientiem PET veikts, lai pēc terapijas apstiprinātu slimības remisiju.

Nevaram atļauties izdevīgāko

Latvijas Veselības ekonomikas asociācija veikusi izmeklējumu - PET, ko valsts neapmaksā, un datortomogrāfijas, ko apmaksā limfomas pacientiem, - efektivitātes salīdzinājumu. Trijos rādītājos par izmeklējumu jutību un precizitāti PET izmeklējums ir precīzāks. Tāpat salīdzinot nepieciešamo datortomogrāfijas izmeklējumu skaitu limfomas pacientiem un to izmaksas ar PET izmaksām, izrādījies, ka PET ir finansiāli izdevīgs. «Kopumā PET ekonomiskā efektivāte nav apstrīdama, un ietaupījums limfomas pacientiem gadā ir 2,3 miljoni eiro,» uzsvēra asociācijas valdes priekšsēdētāja Daiga Behmane. «Mēs domājam, ka nevaram atļauties, taču, ja skatāmies, cik mēs no valsts budžeta samaksājam par visiem datortomogrāfijas izmeklējumiem, jo tas nav viens izmeklējums, tad veidojas šī ekonomija.» Tomēr, neraugoties uz ekspertu ieteikumiem, pagaidām nav plānots apmaksāt PET izmeklējumu no valsts budžeta limfomas pacientiem, arī bērniem ne (bērniem šos izmeklējumus apmaksā Bērnu slimnīcas fonds).

***

UZZIŅA

Limfomas ir limfātiskās sistēmas (organisma imūnsistēmas daļa) ļaundabīga slimība. Limfomas iedala divās grupās - Hodžkina limfoma un ne Hodžkina limfoma

Limfomas pacienti Latvijā*

• Hodžkina limfoma diagnosticēta 49

• Ne Hodžkina limfoma diagnosticēta 204

• Ar limfonu gada laikā miruši 133

* dati par 2016. gadu

Avots: Slimību un profilakses centrs

• Limfomas pacientu atbalsta programmas Dzīvo tālāk! darbības laikā bezmaksas pozitronu emisijas tomogrāfija jeb PET/CT izmeklējumi veikti 120 limfomas pacientiem. Turpmākā pacientu ārstēšanas taktika pēc izmeklējuma tika mainīta 68% limfomas pacientiem

• Parastā kārtība neparedz PET/CT izmeklējumu limfomas pacientiem Latvijā un šis izmeklējums netiek apmaksāts ne pieaugušajiem, ne bērniem limfomas pacientiem