Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Nagu sēnīte jāārstē dermatologa vadībā

© F64

Raksturīgi, ka nepatīkamas kāju nagu izmaiņas cilvēki ievēro tad, kad pienācis laiks slēgtos apavus nomainīt pret vaļējām vasaras sandalēm. Pirmais, par ko daudzi tādā situācijā iedomājas, ir nagu sēnīte, šķietami viegli identificējama un novēršama ar reklamētiem bezrecepšu līdzekļiem. Atskārsme, ka viss nav tik vienkārši, nāk vēlāk, kad šie līdzekļi nedod cerēto efektu un cilvēks ir beidzot nobriedis vizītei pie dermatologa. Tur viņš uzzina, ka pašdarbība apgrūtina diagnostiku un ka ārstēšanās būs ilgstoša. Tāpat var gadīties, ka problēmai ir pavisam cits cēlonis, nevis sēnīšu infekcija.

Par to, kā rīkoties, ja rodas aizdomas par nagu sēnīti, tās diagnostikas un ārstēšanas iespējām - Neatkarīgās saruna ar Lāzerplastikas klīnikas dermatoloģi Anitu Ābelīti.

- Kādā ceļā var inficēties ar nagu sēnīti?

- Sēnītes ir apkārtējā vidē, un ar tām iespējams ļoti viegli inficēties, ja naga plātnīte ir traumēta, ja tā ir sausa vai tās virsmā ir plaisiņas - tāda naga plātnīte ir daudz uzņēmīgāka pret sēnīšu infekciju nekā vesela. Sēnītei patīk silta, mitra vide, piemēram, gumijas apavi ir ideāla vide, lai tā progresētu. Ļoti viegli ir inficēties pirtīs, saunās, baseinos, kā arī - visiem ģimenes locekļiem lietojot vienu dvieli. Inficējas arī sportisti, kuriem visu laiku jābūt apavos, kas ilgstoši netiek pārvilkti.

- Kuriem cilvēkiem ir paaugstināts nagu sēnīšu slimību risks?

- Tie ir cukura diabēta slimnieki; pacienti, kas sirgst ar dažādām vairogdziedzera slimībām, un tie, kuriem ir novājināta imunitāte, arī vēža, reimatisko un citu sistēmslimību pacienti. Par riska grupu uzskatāmi arī cilvēki ar vēnu problēmām, viņiem ir apgrūtināta venozā attece, raksturīga kāju tūska. Infekcijas attīstību veicina arī pēdu deformācija, kas visbiežāk ir ģenētiska, bet var attīstīties arī tad, ja valkā nepiemērotus apavus, kuros pirksti ir saspiesti, nagi neelpo normāli, palēninās asinsrite un infekcijai ir vieglāk izplatīties. Šīm pacientu kategorijām ir īpaši jārūpējas par pēdu un nagu stāvokli.

- Kādas ir nagu sēnīšu infekcijas izpausmes, un vai cilvēks pats tās spēj nekļūdīgi pazīt?

- Pirmais, ko pacients pamana, ir izmainīta naga krāsa. Tā var būt ļoti dažāda atkarībā no sēnīšu veida: pelēka, dzeltenīga, pelēkzaļa u.c. Uz nagiem var parādīties arī svītrojums, visbiežāk svītras ir vertikālas, bet tas nav pamatkritērijs, jo svītriņas var būt arī traumu rezultāts, bet svītra, kas sākas pie naga pamatnes, var liecināt arī par onkoloģisku slimību. Vēl ir raksturīgi, ka nags ir sabiezējis, tas var nepiekļauties gultnei, it kā atslāņojas. Ja ir ielaista slimības stadija, nags var drupt un ļoti viegli lūzt vai arī var izaugt ļoti biezs un ciets, kā ērgļa nags. Pacients pats var redzēt, ka nagi sāk izmainīties, bet viņš nespēj pārliecinoši noteikt, vai tā ir tieši nagu sēnīte vai cita slimība, piemēram, psoriāze, kuras klīniskās izpausmes ir ļoti līdzīgas un atšķirību var redzēt dermatologs. Kā jau minēju, nedrīkst izslēgt arī onkoloģiskas nagu slimības, kaut gan tās nav bieži sastopamas.

- Kā vispareizāk rīkoties, pamanot pazīmes, kas šķietami liecina par nagu sēnīti: iet uz aptieku un iegādāties bezrecepšu līdzekļus; meklēt pedikīra vai podologa palīdzību vai doties pie dermatologa?

- Vislielākā kļūda ir doties uz aptieku vai iegādāties internetā to līdzekli, kas redzēts reklāmās. Neticiet arī šķietamajiem pieredzes stāstiem internetā, kur dažādas privātpersonas apgalvo, ka tas vai cits produkts esot lieliski palīdzējis - aiz tā var slēpties mārketings. Nav vērts paļauties arī uz aptiekas farmaceita viedokli, jo viņš nevar veikt nagu apskati un noteikt, vai tur ir sēnīte vai nav. Bieži vien pacienti mēnešiem lieto šos lokālos līdzekļus, gaida brīnumu, bet problēma ieilgst, situācija pasliktinās, viņi vairs netiek galā un tad dodas pie ārsta. Tāda nagu apārstēšana rada diagnostikas problēmas - nevar precīzi noteikt, kāds ir sēnītes tips, bet smago formu gadījumā mums ir svarīgi to zināt. Šādiem nagiem visbiežāk nepieciešama ārstēšana ar iekšķīgi lietojamiem medikamentiem. Lokālos bezrecepšu līdzekļus mēs bieži izvēlamies papildterapijai, bet tikai tad, kad esam pacientu redzējuši un noteikuši diagnozi. Tad varam pateikt - jā, lietojiet šos līdzekļus, un ir ļoti liela iespējamība, ka jūs tiksiet galā un izārstēsiet slimību tikai ar lokālo terapiju, vai arī - mums ir jāņem analīzes, uzsējums un jādomā par tabletēm. Ja cilvēks vispirms meklē palīdzību pie pedikīra vai podologa, tad rezultāts atkarīgs no konkrēto speciālistu sirdsapziņas. Ir dzirdēti gadījumi, kad viņi teikuši: nevajag tērēt naudu dermatologam, varam ļoti labi tikt galā ar pedikīru. Vēl skumjāk, ja uz bojātajiem nagiem liek virsū mākslīgos un saka - nekas, nesatraucieties, notušēsim tos defektus. Profesionāls un godprātīgs pedikīra speciālists, ja rodas aizdomas par nagu sēnīti, iesaka iet pie dermatologa.

- Kā dermatologs nosaka diagnozi?

- Vispirms ārsts veic nagu apskati, noskaidro, cik ilgi ir problēma, vai ir bijušas nagu traumas, kādi ir apavu nēsāšanas paradumi. Ja novēro izmaiņas naga plātnītē, tad parasti paņem sīku naga gabaliņu un nosūta uz analīzi. Ja naga bojājums ir minimāls, 5-7% no naga plātnītes, un ārsts apsver iespēju atrisināt problēmu tikai ar lokālo terapiju, tad viņš visdrīzāk aprobežojas ar naga plātnītes mikroskopisku izmeklēšanu, lai saprastu, ir vai nav sēnīte. Ja nagu bojājumi ir diezgan ievērojami un jādomā jau par varbūtību, ka būs jālieto iekšķīgas zāles, tad nākas veikt arī uzsējumu, lai varētu noteikt, kurš sēnīšu tips tas ir, lai izvēlētos pareizo medikamentu. Bet, lai noskaidrotu, vai pacienta vispārējais veselības stāvoklis atļauj lietot šos iekšķīgos preparātus, jāveic asinsanalīzes, lai pārbaudītu aknu darbības rādītājus, jo diemžēl tiem, kuriem ir aknu patoloģijas, tāpat arī nieru slimības un smagas kuņģa un zarnu patoloģijas, mēs nevaram izrakstīt šīs tabletes.

- Kāda ir nagu sēnītes ārstēšana?

- Darbam jābūt kompleksam un aktīvam, un tajā ir iesaistīti trīs cilvēki - pacients, dermatologs un podologs - pēdu aprūpes speciālists. Kontaktam jābūt ļoti ciešam, jo tas ir ilgstošs kontakts. Ārstēšana lielā mērā atkarīga no tā, cik savlaicīgi pacients ir vērsies pie ārsta. Ja slimība ir tikai sākuma stadijā, kad pavisam nedaudz bojāta nagu plātnīte vai tikai nagu gali, tad ir iespējams, ka pietiks ar lokālo terapiju, kas ietver ārstniecisko pedikīru reizi pusotrā mēnesī, lokālos līdzekļus, ko ārsts var izrakstīt vai ieteikt no bezrecepšu medikamentiem, speciālus pilienus un varbūt arī lāzerprocedūras. Ja bojājums ir lielāks, nepieciešami iekšķīgi lietojamie medikamenti.

- Kādos gadījumos nagu sēnītes ārstēšanai izvēlas lāzerprocedūras, un kā tās notiek?

- Pats svarīgākais ir saprast, kuros gadījumos mēs varam veikt lāzerterapiju, kuros ne. Ja pacientiem ir nieru, aknu un gremošanas trakta slimības, kuru dēļ nevar lietot tabletes, vai arī ir kāda medikamentu nepanesība vai spēcīga alerģija, tad ārsts noslieksies par labu lāzerterapijai. Tā noteikti būs pirmā izvēle, ārstējot nagu sēnīti jauniešiem un bērniem. Lāzers nav brīnumlīdzeklis, un mans uzskats ir tāds: ja ir ļoti smags naga bojājums, tad lāzerterapija nebūs visai efektīva. Divu trīs gadu laikā mēs varam panākt vēlamo rezultātu, taču tas ir gan dārgi, gan apgrūtinoši pacientam. Lāzera enerģija audos pārveidojas siltumā un izraisa temperatūras paaugstināšanos līdz pat 45 0C, pacients to sajūt kā karstumu un sāpes, procedūra ir mazliet nepatīkama. Tā ļauj panākt neatgriezeniskas izmaiņas sēnīšu šūnās, nebojājot audus un neatstājot iespaidu uz vispārējo veselību. Procedūra parasti ilgst ap 20 minūšu un nepieciešamas trīs līdz desmit ārstēšanas reizes ar sešu septiņu nedēļu intervālu. Kāju nagi aug daudz lēnāk nekā roku nagi, tāpēc efektu mēs varam gaidīt pēc aptuveni astoņiem līdz divpadsmit mēnešiem. Tā jākombinē ar ārstniecisko pedikīru, pirms procedūras veicot deformētā un sabiezētā naga kārtas notīrīšanu; noteikti nepieciešami arī ārīgi lietojamie medikamenti un profilaktiskais pasākums - apavu dezinfekcija.

- Bieži vien cilvēkus uztrauc ne tik daudz nagu veselība, cik izskats. Dāmas dažkārt ir sašutušas, kad izrādās, ka pēc ārstnieciskā pedikīra nagi kļūst vēl neglītāki. Vai ir iespējams kāds kosmētisks risinājums?

- Es savām pacientēm atļauju, it sevišķi vasarā, dodoties uz svarīgiem pasākumiem, uzklāt dekoratīvo nagu laku, vienlaikus piesakot, lai pēc iespējas ātrāk ņem to nost. Lokālā terapijā atkarībā no sēnītes veida izmanto divu veidu ārstniecisko laku, kuru uzklāj vai nu reizi nedēļā, vai katru vakaru. Ja atstāj dekoratīvo laku uz nedēļu vai ilgāk, tad ārstēšana praktiski nenotiek, nagu stāvoklis var pasliktināties. Podologu arsenālā ir arī tā sauktie vasaras nadziņi - mākslīgie nagi, kas piesūcināti ar speciālām pretsēnīšu vielām. Tādus var uzlikt uz trim nedēļām, piemēram, dodoties uz kūrortu, lai būtu gan ārstnieciskais, gan estētiskais efekts, bet pēc tam nags atkal ataug un mākslīgais, kaut arī ārstnieciskais, nags ir jāņem nost.

- Kas jādara, lai izvairītos no inficēšanās ar nagu sēnīti?

- Vispirms - jāseko personiskajai higiēnai. Katram ģimenes loceklim nepieciešams savs dvielis; katru vakaru jāmazgā kājas un kārtīgi jānosusina - šim nolūkam iesaku izmantot fēnu, tāpat arī roku žāvēšanai pēc mazgāšanas. Ja nags ir traumēts, ir nepieciešams arī pretiekaisuma līdzeklis. Jebkura traumatizācija, pat pavisam neliela, var radīt mikroplaisiņu, caur kuru iekļūst sēnīte. Profilaksei nedaudz var izmantot tējaskoka eļļu, bet to nedrīkst lietot ilgāk par trim mēnešiem, jo ir pierādīts, ka pēc tam sākas pretējs - mīkstinošs - efekts. Tāpat var lietot lavandas, citronzāles, raudenes vai krustnagliņu eļļu, maigi iemasējot naga plātnītē. Ja dodamies uz pirti, baseinu, sporta zāli un pēc tam uz dušām, vajag savas čības. Arī ciemos iesaku doties ar saviem apaviem. Mājas čības obligāti ir regulāri jānomaina, vēlams to darīt rudenī un pavasarī, ilgākais pieļaujamais istabas apavu lietošanas laiks ir astoņi mēneši. Ikdienā nevajadzētu izmantot gumijas apavus, jo tā ir ideāla vide, kur sēnīte var attīstīties. Vasarā ir vērtīgi staigāt basām kājām, lai āda un nagi elpo. Vakarā kājas vajag kārtīgi nomazgāt, nosusināt un uzlikt arī kādu aizsarglīdzekli. Mājas apstākļos nav iespējama īsti efektīva apavu dezinfekcija, bet to var veikt podologs, kura rīcībā ir īpašas dezinfekcijas ierīces, kas ļauj apavus atbrīvot pat no 99% baktēriju, vīrusu un sēnīšu sporu.

***

Par Lāzerplastikas klīniku:

Lāzerplastikas klīnika atrodas Rīgā, Baznīcas ielā 31, reģistratūras tālrunis 67295066. Šeit iespējams veikt ne vien nagu sēnīšu slimību ārstēšanu ar lāzeru, bet arī ādas veidojumu diagnostiku un ārstēšanu, asinsvadu patoloģiju diagnostiku un ārstēšanu, lāzerprocedūras ādas struktūras uzlabošanai, rētu korekciju u.c. Sīkāku informāciju var atrast mājaslapā www.lazerplastikasklinika.lv