Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Ministre: Pacientiem ir tiesības saņemt lētāku medikamentu

© Sanita Ceirule, F64 Photo Agency

Plāns ierobežot kompensējamo medikamentu pieļaujamo cenu medikamentiem ar identisku aktīvo vielu saistīts ar to, ka pacientiem ir tiesības saņemt lētāku medikamentu, sacīja veselības ministre Anda Čakša (ZZS).

Viņa norādīja, ka diskusijas par ierobežojumu notiks, tomēr, Veselības ministrijas (VM) ieskatā, kompensējamo zāļu "koridoram" jābūt pārskatāmam, proti, nav pieļaujams, ka valsts medikamentu apmaksā 100% apmērā, bet pacienta līdzmaksājums ir trīs reizes lielāks nekā lētākais medikaments sarakstā.

Latvija plāno starpību starp lētāko un dārgāko medikamentu noteikt 100% apmērā, kamēr Lietuva sāka ar 60%

Ministre skaidroja, ka, ņemot vērā Lietuvas pieredzi, plānotajam ierobežojumam nevajadzētu piespiest zāļu ražotājus pamest tirgu, tomēr Čakša pieļauj, ka atsevišķi medikamenti varētu vairs nebūt kompensējamo zāļu sarakstā.

Pēc viņas paustā, plāns ierobežot kompensējamo medikamentu pieļaujamo cenu ir mēģinājums "izkustināt" zāļu ražotājus, kuri jau divpadsmit vai trīspadsmit gadus nav mainījuši medikamenta cenu. Turklāt būtiski, ka runa nav par jaunajiem medikamentiem, bet gan par zālēm, kuras jau ilgstoši atrodas tirgū, piebilda Čakša.

Runājot par Lietuvas pieredzi, Čakša skaidroja, ka Latvija šim jautājumam pieiet maigāk, proti, Latvija plāno starpību starp lētāko un dārgāko medikamentu noteikt 100% apmērā, kamēr Lietuva sāka ar 60%, bet tagad ierobežojumu noteikusi jau 10% apmērā.

Uz jautājumu, vai līdzīgi kā Lietuvā plānots turpināt samazināt pieļaujamo cenu, Čakša norādīja, ka vispirms jāizvērtē kādu ieguvumu dos 100% ierobežojumus, un tikai tad varēs sākt domāt par tālāko rīcību.

Ministre ir pārliecināta, ka izdoties panākt, lai izmaiņas stājas spēkā ar nākamā gada janvāri.

Jau ziņots, ka Latvijas VM publiskajai apspriedei nodevusi jaunu politisko iniciatīvu, ar kuru plāno ierobežot kompensējamo medikamentu pieļaujamo cenu medikamentiem ar identisku aktīvo vielu.

Pēc veselības ministres Andas Čakšas (ZZS) paustā, VM iecerējusi ieviest cenu "koridoru" kompensējamām zālēm, ierobežojot pieļaujamo kompensējamo medikamentu ar identisku aktīvo vielu cenu līdz 100% no zemākās cenas, proti, starpība starp lētāko un dārgāko medikamentu būtu 100%.

Izmaiņas varētu skart apmēram 200 medikamentus kompensējamo zāļu sarakstā, norādīja VM pārstāvji, piebilstot, ka dažkārt zāļu cenas uzcenojums līdzvērtīgiem medikamentiem mēdz būt pat 800%.

Zāļu ražotāji pauduši negatīvu nostāju par VM ieceri. Zāļu ražotāja AS "Grindeks" valdes priekšsēdētāja padomnieks nozares politikas jautājumos Egils Einārs Jurševics aģentūrai LETA pauda, ka ministrijas iniciatīva varētu samazināt zāļu pieejamību Latvijas tirgū.

Savukārt Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācija (SIFFA) uzskata, ka iniciatīva ieviest cenu "koridoru" kompensējamām zālēm var veicināt ārvalstu zāļu ražotāju aiziešanu no Latvijas tirgus.

Kā aģentūru LETA informēja asociācijas pārstāvji, SIFFA ir neizpratnē par VM izziņoto jauno politisko iniciatīvu mainīt valsts kompensējamo zāļu sistēmu, norādot, ka tā būtiski ierobežos pacientu pieeju medikamentiem. Īstenojot minēto ieceri, asociācijas ieskatā tiks apdraudēti gan jau tirgū esošie oriģinālie medikamenti, gan ierobežota iespēja kompensācijas sistēmā ienākt jaunākās paaudzes zālēm smagu slimību ārstēšanai. Turklāt SIFFA uzsver, ka VM ieceres īstenošana var veicināt zāļu ražotāju atteikšanos no dalības kompensējamo zāļu sistēmā un aiziešanu no Latvijas tirgus.