Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Sargies no alerģijas! Putekšņu koncentrācija palielinās

© F64

Tā kā Centrāleiropā intensīvi zied bērzs un tā ziedēšana sākusies arī Lietuvas dienvidos, vēja ietekmē Latvijā bērza ziedputekšņu koncentrācija šonedēļ sasniegusi vidēju līmeni, informē Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Aerobioloģijas laboratorija.

Turpmāk bērza putekšņu koncentrācija var būtiski palielināties.

Bērzam, tāpat kā graudzālēm un ambrozijai, ir lielākā alerģiskuma pakāpe starp Latvijas augiem. Turklāt riska faktors alerģijas pastiprināšanā ir bērza putekšņu krusteniskas reakcijas ar citu koku putekšņiem un arī pārtikas produktiem, piemēram, alerģiju var pastiprināt ābolu, riekstu, burkānu un citu produktu lietošana uzturā, teikts vietnē "pasyfo.lt".

Gaisā saglabājas visai daudz alkšņa un lazdas putekšņu. Šo koku ziedputekšņiem ir vidēja līdz augsta alerģiskuma pakāpe.

Laika prognozes liecina, ka no otrdienas Latvijā dominēs ziemeļrietumu vējš un samazināsies bērza putekšņu koncentrācija gaisā.

Ziedputekšņu alerģijas jeb polinozes pirmās pazīmes parasti ir acu asarošana, šķavas, nieze, apsārtums, deguna tecēšana un aizlikts deguns. Ir iespējami arī astmai raksturīgi simptomi - klepus, grūtības elpot, smaguma sajūta un svilpšana krūtīs.

Laikā, kad zied augs, kas izraisa alerģiskas reakcijas, vēlams atteikties no fiziskām aktivitātēm brīvā dabā, lai izvairītos no pastiprinātas ziedputekšņu nonākšanas elpceļos. Pastaigām ieteicams izvēlēties lietainas dienas, un vēlams lietot alergologa vai ģimenes ārsta izrakstītos medikamentus.

Augstākā ziedputekšņu koncentrācija ir sausā, siltā un vējainā laikā.