Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Simptomi 500 cilvēkiem norāda, ka Sīrijā izmantoti ķīmiskie ieroči

© Scanpix

Simptomi 500 cilvēkiem, kas tiek ārstēti pēc sestdien Dumā, Sīrijā, notikušā uzbrukuma, norāda uz indīgu ķimikāliju izmantošanu, atsaucoties uz avotiem mediķu aprindās Sīrijā, trešdien paziņoja Pasaules Veselības organizācija (PVO).

"Konkrēti tiem, kas tikuši pakļauti iedarbībai, bijuši smagu gļotādas iekaisumu, elpošanas ceļu problēmu un centrālās nervu sistēmas traucējumu pazīmes," norādīja PVO.

"PVO pieprasa nekavējoties nodrošināt netraucētu piekļuvi šim reģionam, lai cietušajiem varētu sniegt aprūpi," sacīja PVO ārkārtas reaģēšanas misiju vadītājs Pīters Salama.

Sīrijas aktīvistu un palīdzības organizācijas "Baltās ķiveres" un UOSSM sestdien paziņoja, ka Sīrijas valdības spēki uzbrukumā nemiernieku kontrolētajai teritorijai Austrumgutā, netālu no Damaskas, izmantojuši ķīmiskos ieročus, un uzbrukumā Dumas pilsētā dzīvību zaudējuši vairāki desmiti cilvēku.

Scanpix

Sīrijas režīms un Krievija noraida apsūdzības, ka Damaska operācijā pret nemierniekiem Dumā būtu izmantojusi ķīmiskos ieročus.

Sīrijas valdība otrdien uz Dumu izmeklēt apsūdzības par ķīmisko ieroču uzbrukumu uzaicinājusi starptautisko Ķīmisko ieroču aizlieguma organizāciju (OPCW).

OPCW solījusi nosūtīt uz Sīriju ekspertu komandu vistuvākajā laikā.

ASV prezidents Donalds Tramps pirmdien paziņoja, ka vienas vai divu dienu laikā tiks pieņemti "svarīgi lēmumi" par reakciju uz situāciju Sīrijā.

Pilsoņkarš Sīrijā notiek kopš 2011.gada un sadrumstalojies daudzās frontēs starp kurdu spēkiem, mērenajiem un radikālajiem sunnītu nemierniekiem, valdības karaspēku un tai lojāliem paramilitāriem formējumiem. Saskaņā ar dažu opozīcijas aktīvistu aplēsēm kopējais upuru skaits jau pārsniedzis 400 000.