Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Endometrioze – slimība, kas skar katru desmito sievieti

© pixabay.com

Endometrioze vēl arvien ir viena no mīklainākajām un neizprotamākajām sievietes veselību skarošajām saslimšanām, par tās eksistenci un izpausmēm zina tikai retais, tāpēc šogad pirmo reizi Latvijā notiek endometriozes informatīvā diena ar mērķi uzrunāt sabiedrību, kliedēt mītus un neziņu par endometriozi, kā arī atbalstīt endometriozes pacientes.

Šogad 24. martā Latvijas Endometriozes biedrība rīko endometriozes informatīvo dienu, kuras ietvaros ārsti stāstīs un dalīsies pieredzē par endometriozi, tās cēloņiem simptomiem, diagnosticēšanu, ārstēšanu un par endometriozes ietekmi uz sievietes reproduktīvo veselību. Pasākuma noslēgumā tiks demonstrēta filma “Endo What?” (angļu valodā ar subtitriem latviešu valodā).

EndoMarts ir pasaules mēroga kampaņa ar mērķi veicināt izpratni par endometriozi, slimību, kas skar vienu no desmit sievietēm (ap 200 miljoniem sieviešu pasaulē). Pirmā EndoMarta kampaņa norisinājās 2014. gada 13. martā kā protesta gājiens Vašingtonā un citur pasaulē. Tagad katru gadu marts tiek atzīmēts kā endometriozes pacienšu atbalsta mēnesis, kad vienā dienā visā pasaulē endometriozes pacienšu atbalsta organizācijas rīko dažāda veida informatīvus un izglītojošus pasākumus par endometriozi.

Latvijas Endometriozes biedrība ir pacienšu dibināta nevalstiska organizācija ar mērķi atbalstīt, informēt un izglītot endometriozes pacientes, viņu tuviniekus un sabiedrību kopumā par endometriozi un ar to saistītiem jautājumiem.

Endometriozes informatīvā diena - 24.03.2018. Šarlotes iela 1B, Rīgā (Latvijas Sarkanā Krusta telpās, 2. stāvā), plkst. 11.00 - 14.30.

Endometriozes gadījumā dzemdes gļotādas šūnas nonāk vai veidojas ārpus to normālās atrašanās vietas - dzemdes. Tās var nokļūt gan citos vēdera dobuma orgānos, piemēram, olnīcās, zarnās vai urīnpūslī, gan ārpus vēdera dobuma, piemēram, plaušās un nierēs. Menstruāciju laikā šie audi asiņo, līdzīgi kā dzemdes dobuma gļotāda, taču netiek izvadīti no organisma, radot spēcīgas sāpes un iekaisumu, vēsta portāls medicine.lv.