Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Tiesībsargs: Latvijā bērnu psihiatrijā ir krīze

© Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

Latvijā psihiatrijā, īpaši bērnu ārstēšanā, ir krīze, šādu nostāju trešdien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda tiesībsargs Juris Jansons.

Pēc viņa domām, situāciju Latvijā raksturo fakts, ka patlaban ir sešas institūcijas, kurās tiek ārstēti bērni ar psihoneiroloģiskām saslimšanām, tomēr aktīvi strādā tikai 16 sertificēti bērnu psihiatri. "Es domāju, ka tas pasaka pilnīgi visu," sacīja Jansons.

Arī Latvijas Psihiatru asociācijas vadītājs Elmārs Tērauds norādīja, ka Latvijā ilgstoši trūkst psihiatru, un Jansona veiktā pārbaude bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži" šo problēmu izgaismojusi. Tagad jautājuma risināšana ir Veselības ministrijas (VM) rokās, sacīja Tērauds.

Pēc viņa domām, slimnīcā "Ainaži" ir ļoti kvalificēts vidējais personāls un labi apmācīts jaunākais personāls, tomēr iespēja, ka šai ārstniecības iestādei varētu parādīties trīs vai četri jauni ārsti, esot maza.

Tāpat Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis šaubās, ka pēc tiesībsarga ziņojuma un slimnīcas problēmu nonākšanas publiskajā telpā kāds ārsts gribēts strādāt slimnīcā "Ainaži", tomēr tagad svarīgākais būtu šajā iestāde nodrošināt ārstus diennakts režīmā, turklāt šim ārstam nebūtu obligāti jābūt psihiatram. "Domāju, ka VM tas ir pa spējam," piebilda Apinis.

Vienlaikus viņš sacīja, ka nav pareizi tagad saukt "Ainažus" par "sliktāko vietu pasaulē", jo situāciju slimnīcā un vispār Latvijā ietekmējuši dažādi aspekti, tostarp fakts, ka reiz psihiatriju mēģināja novietot maksimāli tālu no Rīgas, turklāt Latvijā par bērniem atbild četras ministrijas - VM, Labklājības ministrija, Izglītības un zinātnes ministrija un Tieslietu ministrija.

VM valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško norādīja, ka situācijas risināšanai paredzēti vairāki ilgtermiņa risinājumi, piemēram, pirmais solis, kas jau sperts, ir atalgojuma paaugstināšana mediķiem, tomēr, protams, ar šo soli netiek atrisināts viss. Šī iemesla dēļ sāktas sarunas ar Latvijas Bērnu psihiatru asociāciju, lai mēģinātu saīsināt psihiatra kvalifikācijas iegūšanai nepieciešamo studiju ilgumu.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) sociālo lietu eksperts Pēteris Leiškalns norādīja uz psihiatrijas tarifiem, kuri nav atbilstoši ārsta saņemtajai kvalifikācijai un atbildības līmenim, kā rezultātā izsīkst medicīnas personāls. Šī iemesla dēļ mediķu atalgojumam kopumā bez jau šogad piešķirtā finansējuma nepieciešami vismaz 150 miljoni eiro.

Leiškalns uzsvēra, ka jebkurai medicīniskajai palīdzībai bērnam būtu jābūt neatliekamajai palīdzībai. Konfederācija rosināja palīdzību bērniem arī Veselības aprūpes finansēšanas likumā ierakstīt kā neatliekamu, tomēr šis priekšlikums atbalstu neguva, sacīja LDDK eksperts.

Kā ziņots, trešdien Sociālo un darba lietu komisija pēc spraigām diskusijām par situāciju slimnīcā "Ainaži" un kopumā psihoneiroloģiskajās ārstniecības iestādēs, kur uzturas bērni, lēma par vairākiem uzdevumiem, par kuriem tiks informēts arī Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kurš patlaban pilda arī veselības ministra pienākumus.

Komisija lēma uzdot VM mēneša laikā sagatavot un Saeimas Sociālo un darba lietu komisijai iesniegt rīcības plānu par situācijas uzlabošanu Latvijas psihoneiroloģiskajās slimnīcās, tostarp bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži", kā arī Pārresoru koordinācijas centram divu mēnešu laikā iepazīties ar sēdē pārrunāto un sagatavot informāciju par iespējamo redzējumu par starpnozaru sadarbību, lai uzlabotu bērnu ar psihiskiem un uzvedības traucējumiem situāciju Latvijā.

Kā ziņots, Valsts policijas (VP) Vidzemes reģiona pārvalde sāks resorisko pārbaudi par tiesībsarga un VI konstatētajiem pārkāpumiem bērnu psihoneiroloģiskajā slimnīcā "Ainaži".

Pārkāpumi saistīti arī ar ārstniecības personāla, iespējams, neatbilstošu rīcību saistībā ar pacientu fiksāciju. VI direktore Indra Dreika iepriekš preses konferencē skaidroja, ka šie pārkāpumi varētu būt saistīti ar ārstu un medicīnas personāla trūkumu. Tikmēr tiesībsargs Juris Jansons teica, ka bērni bija piesieti un fiksēti pat vairākas dienas un nedēļas. Pārbaudes gaitā bērni liecināja par piedzīvoto personālo fizisko un emocionālo vardarbību. Jansons pauda, ka bērni stāstījuši, ka par nepaklausību tiek sodīti ar potēm un piesiešanu pie gultas. Tiesībsargs uzskaitīja arī virkni citu konstatētu pārkāpumu.

Saistībā ar notikušo uz izmeklēšanas laiku atstādināta iestādes vadītāja Ilona Balode. No vairākiem slimnīcas darbiniekiem izskanējis citādāks skatījums par notikušo, norādot, ka personāls rīkojies atbilstoši objektīvai nepieciešamībai.