Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Keris parakstu vākšanu pret ārstu algu celšanu sauc par muļķību

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

Sāktā parakstu vākšanu par ārstu algu celšanas pārtraukšanu, tā vietā nodrošinot ārstniecības personu darba samaksas bonusu sistēmas ieviešanu, ir muļķība, šādu viedokli pauda Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) priekšsēdētājs Valdis Keris.

Viņš skaidroja, ka šis ierosinājums nozīmē nemaksāt mediķiem lielākas algas, un būtībā turpina jau līdz šim valdības īstenoto politiku. "Vēl vairāk šīs idejas muļķību izceļ skaidrojums, kam tad ietaupīto naudu varētu iztērēt. Lielākai pakalpojumu skaita apmaksai? Nav skaidrs, kurš tad sniegs tos pakalpojumus, ja nebūs mediķu nozarē - bez mediķiem nedarbosies neviena ārstnieciskā tehnoloģija. Ja nu vienīgi nav domāts slimnīcās atvērt pašapkalpošanās nodaļas," izteicās arodbiedrības vadītājs.

Tāpat viņš kritizēja iniciatīvas autora ierosinājums izmantot ietaupīto finansējumu, lai piesaistītu Latvijai augsti kvalificētus ārstus no citām Eiropas valstīm. Turklāt Kerim liekas dīvaini, ka iniciatīva parādījusies tūlīt pēc tam, kad Ekonomikas ministrija (EM) bija spiesta izņemt no potenciālo viesstrādnieku saraksta ārstus, iespējams, kāds šīs idejas atbalstītājs ar iniciatīvu "pārcenties", uzskata LVSADA vadītājs.

Kā ziņots, sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par ārstu algu celšanas pārtraukšanu, tā vietā nodrošinot ārstniecības personu darba samaksas bonusu sistēmas ieviešanu.

Kā iniciatīvas autors norādīts Romans Sučaks. Viņš piedāvā pārtraukt ārstu algu turpmāku palielināšanu, jo tas, viņaprāt, nevarot turpināties bezgalīgi un varot sākties boikoti. "Tā dēļ cieš cilvēki!" uzsvēra Sučaks. Iniciatīvā rosināts ieviest bonusu sistēmu, lai ārsti varētu nopelnīt un viņiem būtu motivācija to darīt. Sučaks pārliecināts, ka algas pielikums pats par sevi neko nemainīs - medicīnas kvalitāte Latvijā neuzlabosies.

Pēc Sučaka domām, ietaupīto naudu varētu ieguldīt medicīnā, tostarp novirzīt tam, lai uz pastāvīgu darbu Latvijā aicinātu augsti kvalificētus ārstus no citām Eiropas valstīm. "Tas radītu konkurenci mūsu ārstiem un uzlabotu Latvijas medicīnas kvalitāti. Kā papildu samaksu par godprātīgu palīdzības sniegšanu pacientam piedāvājam ieviest ārstu samaksas bonusu sistēmu par savlaicīgi sniegtu medicīnisko palīdzību, pareizi diagnosticējot, pareizi ārstējot un pieklājīgi izturoties pret pacientu," piedāvāja Sučiks.

Pagājušajā nedēļā EM mediķus izslēgusi no saraksta ar profesijām, kurās prognozē būtisku darbaspēka trūkumu un kurās darbā Latvijā var tikt uzaicināti ārzemnieki, tas izriet no rīt, 13.februārī, Ministru kabinetā iesniegtā rīkojuma projekta.