Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

Jaunas zāles multiplās sklerozes ārstēšanai

© Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Eiropas Savienībā reģistrētas pirmās un vienīgās slimību modificējošās zāles cilvēkiem ar agrīnu primāri progresējošu multiplo sklerozi.

Eiropā ar multiplo sklerozi slimo aptuveni 700 000 cilvēku, no kuriem aptuveni 96 000 ir primāri progresējoša forma ar izteiktiem funkcionāliem traucējumiem. Vairumam pacientu diagnosticēšanas brīdī ir recidivējoša forma vai primāri progresējoša multiplā skleroze. Multiplā skleroze ir hroniska slimība, kas skar 2,3 miljonus cilvēku visā pasaulē un ko pašlaik vēl nevar izārstēt. Tā rodas, kad imūnsistēma neadekvāti uzbrūk izolējošam un balstošam apvalkam ap nervu šūnu (mielīna apvalkam) galvas smadzenēs, mugurkaulā un redzes nervos, izraisot iekaisumu un turpmākus bojājumus, kas var radīt ļoti plašu simptomu spektru, piemēram, muskuļu vājumu, tas parādās 20-40 gadu vecumā, tāpēc šī slimība ir galvenais netraumatiskas invaliditātes cēlonis gados jauniem pieaugušajiem.

Eiropas Komisija, izskatot zāļu ražotājuzņēmuma Roche pieteikumu, ir reģistrējusi jaunu terapiju pacientiem ar aktīvām recidivējošām multiplās sklerozes formām, kā arī pacientiem ar agrīnu primāru progresējošu multiplo sklerozi, ko apliecina slimības ilguma un funkcionālo traucējumu līmeņa klīniskie un attēldiagnostikas izmeklējumu rezultāti un attēldiagnostikas izmeklējumos atklātas iekaisuma procesa pazīmes.

«Lēmums par jaunā medikamenta reģistrāciju ir lielisks ieguvums multiplās sklerozes slimniekiem Eiropā,» saka Roche Medicīnas nodaļas un Vispārējās preparātu izstrādes nodaļas vadītāja Sandra Horninga. «Primāri progresējoša multiplā skleroze ir funkcionālus traucējumus izraisoša slimības forma, kad strauji veidojas neatgriezeniska invaliditāte. Tās ārstēšanai apstiprinātās zāles ir ļoti efektīvas.»

«Cilvēkiem ar primāri progresējošu multiplo sklerozi līdz šim bieži bija jāpaļaujas uz spieķi un ratiņkrēslu, jāatsakās no darba vai nācās izmantot aprūpētāju pakalpojumus, jo nebija apstiprinātu zāļu slimības progresa palēnināšanai. Tās ir lieliskas ziņas, ka Eiropas Savienībā reģistrēta jauna terapija, kam ir visas iespējas kļūt par nozīmīgu pagrieziena punktu mūsu izpratnē par multiplo sklerozi un tās ārstēšanu,» norāda Geivins Džovanoni, neiroloģijas profesors Londonas Karalienes Mērijas universitātes Barta un Londonas Medicīnas un zobārstniecības skolā. «Cilvēkiem ar recidivējošām multiplās sklerozes formām bieži bija jāpieņem grūti lēmumi, izvēloties starp drošumu un labāku efektivitāti. Jaunās zāles ievada reizi sešos mēnešos, turklāt nav nepieciešama apgrūtinoša uzraudzība, un tas, kā mēs ceram, ļaus cilvēkiem dzīvot, katru dienu vai katru nedēļu nedomājot par savu ārstēšanu.»

Jauno terapiju ievada intravenozā infūzijā reizi sešos mēnešos, un starp devu ievadīšanas reizēm nav jāveic rutīnveida pārbaudes. Tiek plānots, ka Latvijā šis jaunais recepšu medikaments būs pieejams no šī gada maija.