Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

E-veselības nedienas: Deputāti sola meklēt vainīgos

© Romāns Kokšarovs, F64 Photo Agency

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti otrdien vienbalsīgi vienojās, ka kopā ar Publisko izdevumu un revīzijas komisiju organizēs tikšanos, lai runātu par amatpersonu atbildību e-veselības ieviešanas gaitā.

Komisijas sēdē vairākkārt izskanēja jautājums, kurš ir atbildīgs par to, ka sistēma nedarbojas. Tāpat deputāti vēlējās noskaidrot, kāpēc sistēmas ieviešanas process bijis tik ilgs.

Komisijas deputāts Mārtiņš Šics (LRA) asi kritizēja sistēmas darbību, norādot, ka viss, ko šodien dzirdējis sēdē jau dzirdēts iepriekš, un situācija ap e-veselības sistēmu esot "skriešana vāveres ritenī", tāpēc jāprasa atbildība no konkrētām amatpersonām.

Pēc Šica domām, viena no atbildīgajām personām ir kādreizējā Nacionālā veselības dienesta (NVD0 vadītāja, tagadējā Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietniece Daina Mūrmane-Umbraško.

Vienlaikus savu izteikti kritisko nostāju par e-veselības ieviešanu pauda Sociālo un darba lietu komisijā nestrādājošais deputāts Ivars Zariņš (S). Viņam esot pieejama sarakste ar VM parlamentāro sekretāru Jāni Trupovnieku (ZZS), kurā skaidri redzams, kuras amatpersonas atbildīgas par visu. Konkrētus vārdus gan Zariņš neminēja.

Pēc viņa domām, par sistēmas esošo stāvokli atbildīgajām amatpersonām vajadzētu likt kopā ar ārstiem vadīt e-veselībā receptes un citus datus.

SCANPIX

Arī Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide ir neapmierināta ar esošo sistēmas darbību un uzskata, ka e-veselība patērē pārāk lielu daļu ārsta laika, turklāt jau pašos pamatos ir "greiza un nepareiza".

Veide norādīja, ka katram ir jāatbild par savu darbu, kā rezultātā jāsaprot, kuri cilvēki ir atbildīgi par e-veselības sistēmas lēno darbību, un jāsauc viņus pie atbildības.

Deputāti vienojās aicināt VM līdz 2.februārim komisijai iesniegt operatīvo informāciju par e-veselības ieviešanas gaitu, kā arī steidzami izskatīt jautājumu par nepieciešamajiem grozījumiem normatīvajos aktos un sagatavot informāciju par sistēmas drošību kopumā.

Kā ziņots, ārstniecības nozares profesionāļi otrdien Saeimas komisijas sēdē NVD un VM veltīja skarbu kritiku un pārmetumus. Sistēmas darbību kritizēja Latvijas Ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācija, Latvijas Ārstu biedrība, Latvijas Slimnīcu biedrība, kā arī virkne deputātu.

Lielākie iebildumi bija saistīti ar to, ka e-veselības sistēma mediķu darbu padara grūtāku, nevis to atvieglo, turklāt tās dēļ ārstiem pat nākoties strādāt ārpus darbalaika. Ārsti bieži saskaroties ar sistēmas darbības traucējumiem, kas apgrūtina gan recepšu izrakstīšanu, gan darbnespējas lapu noslēgšanu.