Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Čakšas padomniece: E-veselība nav uzlauzta, dati nav noplūduši

© pixabay.com

E-veselības sistēma nav uzlauzta, un dati no tās nav noplūduši, šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē sacīja veselības ministres Andas Čakšas padomniece e-veselības projekta jautājumos Ilze Āboliņa.

Viņa atzina, ka pagājušajā ceturtdienā, 11. janvārī, e-veselībā tika novērotas netipiskas darbības, ko konstatēja monitoringa sistēma, tomēr sistēma neesot uzlauzta.

Āboliņa sacīja, ka patlaban notiek aktīva iegūto datu analīze, ko veicot drošības iestādes. Konkrētas iestādes gan padomniece neatklāja.

Kā ziņots, Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas vadītāja Aija Barča (ZZS) šorīt Latvijas Radio paziņoja, ka 11.janvārī e-veselības sistēmai "tika izdarīti traucējumi" un tajā ielauzušies ļaundari. "Ne visiem patīk tas, ka e-veselība tiek ieviesta," runājot par ielaušanās iespējamajiem motīviem, sacīja politiķe un uzsvēra ielaušanās bīstamību, jo sistēma "nav tikai darba nespējas lapas un e-receptes", bet gan tur iespējams iegūt plašu informāciju par visiem Latvijas iedzīvotājiem.

Barča vērtēja, ka "ielaušanās" e-veselības sistēmā notikusi gan tāpēc, ka bijis speciāli mērķēts uzbrukums, gan tāpēc, ka sistēmai ir būtiski drošības "caurumi". Deputāte neņēmās minēt, vai ielaušanos veikuši vietējie vai ārzemnieki.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) gan vēlāk Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka informācija par iespējamo ielaušanos sistēmā nav apstiprinājusies. Premjers stāstīja, ka bija radušās aizdomas nevis par datu zādzību, bet par to, ka kāds vēlas traucēt sistēmas darbību.

Kā ziņots, no 1.janvāra Latvijā sākta obligāta valsts e-veselības sistēmas lietošana, kas paredz, ka turpmāk darbnespējas lapu un valsts kompensējamo zāļu recepšu aprite būs tikai elektroniska. E-veselības sistēmai pieslēgušās visas ģimenes ārstu prakses.

Vairākas Latvijas medicīnas iestādes, ģimenes ārsti un aptiekas gan norādījušas uz neskaitāmām problēmām sistēmas darbībā.