Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Ģimene Vecgada dienā zaudē jaundzimušo; saskata ārstu nolaidību

© Ekrānšāviņš no raidījuma "Bez Tabu"

Raidījums "Bez Tabu" dalījies ar Grigoru ģimenes stāstu, kuri gaidīja pasaulē nākam viņu mazuli, kurš piedzima veselīgs, taču pēc pāris dienām mira.

Grūtniecība noritēja bez sarežģījumiem, un 2016. gada 29. decembrī ģimenē ienāca meitiņa. Pēc deviņu ballu skalas bērna veselības stāvoklis tika novērtēts ar astoņi, taču 31. decembrī mazulīte nomira. Ģimenes advokātei ir pārliecība, ka mediķi nedarīja visu iespējamo, lai glābtu jaundzimušā dzīvību.

Lai gan Rīgas Dzemdību nams pārmetumus noraida, jo esot veikuši gadījuma analīzi un pārkāpumus neesot konstatējuši, Veselības inspekcijas komisija atzina, ka Rīgas Dzemdību namā bijuši jaundzimušā bērna veselības aprūpes pārkāpumi un aprūpe nav atzīstama par atbilstošu Ārstniecības likumam, vēsta raidījums.

Bērna mamma informē, ka vecmāte bijusi pārliecināta, ka bērnam ir vēdera aizcietējumi, nevis nopietna infekcija. Tā tika neatbilstoši ārstēta, un iestājās bērna nāve. Vecgada dienā trūcis medicīnas personāla, lai pienācīgi pievērstos jaundzimušās meitenītes kritiskās veselības problēmām. Neraugoties uz meitenītes mammas trauksmes signāliem, mediķi neesot reaģējuši uz bērna mammas trauksmes signāliem.

pixabay.com

Advokātes rīcībā ir informācija - ekspertu atzinums, ka netika nodrošināta laicīga, klīniskajai situācijai atbilstoša antibakteriālas terapijas uzsākšana un bijuši citi pārkāpumi, ko veikuši ārsti neonatologi un sertificēta vecmāte. Par notikušo uzsākts kriminālprocess, taču ģimeni pārsteidza pirms Jaunā gada saņemtais paziņojums no Valsts policijas, ka tas ir izbeigts. Konstatējuši, ka nāves iestāšanās neesot saistīta ar Rīgas Dzemdību nama ārstniecības personu darbību.

Advokāte ir pārsteigta arī par policijas lēmumā rakstīto, ka 2017. gada jūlijā tika noteikta jaundzimušā bērna līķa tiesu medicīniskā ekspertīze. Tas neesot iespējams, jo bērna līķis drīz pēc nāves (2016. gada janvārī) kremēts.

Advokāte un mirušā zīdaiņa ģimene pārliecināta, ka šai lietā ir vēl daudz neskaidrību, kaut vai fakts, ka no jaundzimušā slimības vēstures ir pazuduši ieraksti. Lieta ir nodota Prokuratūrā un pašlaik tiekot izskatīta. Ģimene cer, ka šoreiz tiks pieņemts taisnīgs lēmums.