Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Apņemšanās: Sākšu sportot. Kā nezaudēt motivāciju?

© depositphotos.com

Jaunā gada priekšvakarā daudzi cilvēki tradicionāli sola pievērsties veselīgam dzīvesveidam un sākt sportot. Par to, kā labāk formulēt savu apņemšanos, domas dalās. Vieni to dara tikai domās un citiem nestāsta. Lai nenoskauž – viņi saka. Otri uzskata par vajadzīgu savu solījumu izteikt skaļi un liecinieku klātbūtnē vai izsludinot sociālajos tīklos, jo tad būšot kauns to nepildīt.

Saskaņā ar pētījumu, ko veicis sporta apģērbu zīmols 4F, 100% aptaujāto piekrīt, ka sports ir svarīgs, lai saglabātu savu veselību, 85% uzskata, ka rūpes par veselību motivē viņus nodarboties ar sportu. Viens no galvenajiem faktoriem, kas veicina sportošanas motivāciju, ir neapmierinātība ar savu izskatu - 39% no respondentiem snieguši šādu atbildi. «Mūsu «es vēlos» bieži neatbilst mūsu «es varu»,» saka treneris Kristaps Ence. «Ja jūs jautāsiet cilvēkam, vai viņš vēlas trenēties un būt labā formā, daudzi teiks jā, bet labi ja puse no viņiem patiešām nodarbojas ar sportu.»

Treneris sniedz dažus padomus, kā nezaudēt motivāciju.

Ja izjūt slinkumu

«Cīņai ar slinkumu nav jēgas, tas ir simptoms, nevis slimība,» uzskata Kristaps Ence. «Vispirms jums ir jāsaprot, ko jūs vēlaties sasniegt ar sporta palīdzību vai arī veselīga dzīvesveida ietvaros vispār, un pēc tam jānoskaidro, kurš no piedāvātajiem sporta pakalpojumiem ir piemērots tieši jums. Piemēram, ja vēlaties cīnīties ar muguras sāpēm, šīs veselības problēmas risināšanai ir vairāki veidi: masāža, peldēšanas nodarbības baseinā, vingrošana. Izvēlieties kaut ko, kas patīk, un tad slinkums nevarēs jūs apturēt.»

Ja trūkst motivācijas

Slinkums un motivācijas trūkums ir dvīņi: motivācija ir mūsu vēlme apmierināt savas vajadzības, spriež treneris. Ja nav vajadzības, tā nav pietiekami spēcīga vai vienkārši nav pilnībā saprasta, nav arī pietiekamas motivācijas rīkoties. Ne treneris, ne kāds cits, pat ne jūs paši nevarat piespiest sevi motivēt. «Atrodiet pareizo sporta veidu, tieši tādu, kas jums ir piemērots,» iesaka K. Ence. «Tā vietā, lai piespiestu sevi nodarboties ar sportu vai lietot veselīgu uzturu, jums ir jāsaprot pašiem sevi: uzdodiet sev pareizos jautājumus - kāpēc tas vajadzīgs, kāpēc un ko jūs vēlaties sasniegt? Cik daudz pūļu jūs vēlaties ieguldīt, lai sasniegtu mērķus, un kāds ir vēlamais rezultāts?»

Ja pietrūkst enerģijas

Sports ir viens no veidiem, kā uzturēt dzīvesprieku un labklājību ikdienas gaitās, kā arī labs papildu enerģijas avots. To var sajust un saprast, tikai uzsākot trenēties. Kad process ir sākts, jau ir grūti iedomāties savu dzīvi bez sporta, ja vien tiek ievērots jau minētais svarīgais nosacījums: atrast «savu» sporta veidu. «Manuprāt, visiem, jo īpaši jauniešiem, kuru ķermenis vēl arvien veidojas, ir ļoti piemērotas dejas,» uzskata treneris. «Tas palīdz viņiem izjust ritmu, uzlabot stāju, attīsta arī prasmi saprast citus cilvēkus, māca sadarboties. Sports, aktīvs dzīvesveids ir kā jaunības eliksīrs. Pat ja šķiet, ka ikdienas steigā nav laika sporta aktivitātēm, pēc pirmajām nodarbībām rodas papildu enerģija, aug produktivitāte un cilvēks spēj izdarīt arvien vairāk. Viena no veselīgākajām sporta aktivitātēm ir pastaigas svaigā gaisā, dabas tuvumā. Kustības palīdz regulēt vielmaiņu, harmonizē domas, ļauj pozitīvāk skatīties uz lietām.»

Ja sports šķiet garlaicīgs

Atrodiet draugu, ar kuru varētu trenēties kopā. Vēlams, lai viņam jau būtu šāds ieradums, tad būs mazāka iespēja, ka jūs kopā pārtrauksiet nodarboties ar sportu. «Apmācību sākumā treniņu partneris ir ļoti svarīgs, un vienmēr ir vieglāk sākt trenēties kopā. Būtiski ir veidot pozitīvu attieksmi pret fiziskajām aktivitātēm: ja jūs uztversiet treniņus kā spīdzināšanu, tad tā arī būs. Labāk ir domāt par sasniegtajiem rezultātiem, spēku, izturību, elastīgumu, kas palīdzēs jebkurā dzīves situācijā, kā arī labvēlīgi ietekmēs jūsu ārieni un iekšējo pasauli. Turklāt labs treniņš dod papildu enerģiju un uzlabo veselību. Manā praksē bieži vien ir arī gadījumi, kad neatteikties no iesāktā cilvēkiem palīdz kvalitatīvs, pievilcīgs un ērts sporta apģērbs, tas sniedz papildu motivāciju,» atzīst Kristaps. «Tas nav tikai psiholoģisks, bet arī praktisks jautājums - ja nauda ir iztērēta jaunām drēbēm un sporta kluba abonementam, tad ir grēks nesportot.»

«Detokss» ir absurds

«Dažādas attīrīšanās no toksīniem tagad ir ļoti populāras,» saka treneris, «pseidoeksperti sociālajos tīklos piedāvā praktizēt detoksa dienas, dzert detoksa kokteiļus un pat veikt detoksa vingrojumus. Tomēr, kā likums, šāda «detoksikācija» ir tikai naudas izšķiešana un var izraisīt veselības problēmas.» Treneris uzsver, ka «šlakvielas», no kurām ir paredzēts atbrīvoties, ir pseidozinātnisks jēdziens, bet toksīni ir bioloģiskas izcelsmes indes, ko nevar izvadīt no ķermeņa ar nedēļu ilgu veselīgo kokteiļu jeb smūtiju diētu. «Cilvēka ķermenis pats kopumā lieliski tiek galā ar attīrīšanos no nevajadzīgām vielām, turklāt esiet droši: ja ķermenī būs parādījušies toksīni, to nevarēsiet nepamanīt - jūsu pašsajūta pasliktināsies un problēma būs jārisina ar medicīniskiem līdzekļiem. Kā zināms, ilgstoša nepareiza uztura lietošanas dēļ var rasties nopietnas veselības problēmas, tomēr tās nevar atrisināt ar nedēļas diētu, pēc kuras jūs varat atgriezties pie vecajiem ieradumiem,» norāda Kristaps Ence. «Lai padarītu savu ķermeņi patiešām veselīgu, ir jāmaina visa uztura sistēma. «Detoksa dienas» nedos neko, izņemot nevajadzīgu stresu. Protams, meitenes vēlas būt skaistas un viegli pakļaujas pašiem vilinošākajiem piedāvājumiem, lai iegūtu ideālu figūru bez liekām pūlēm nedēļas laikā. Īpaši, ņemot vērā to, ka šādi priekšlikumi bieži nāk no brīnišķīgām sportiskām dīvām Instagramā, kurām katra diena kā svētki.»

Neļauties kampaņām

Kā noteikt, ka mums mēģina pārdot bezjēdzīgu detoksikācijas programmu? Treneris min šādas pazīmes: kaloriju patēriņš krietni zemā līmenī (mazāks par 1000 kcal diennaktī); olbaltumvielu produkti principā tiek izslēgti no uztura vai to patēriņš samazināts līdz minimumam; tiek piedāvāts pilnīgi attiekties no piena produktiem; pastāvīgi tiek izmantots mīts par dalīto uzturu, kas realitātē nepaātrina vielmaiņu. Fitnesa treneris ir pārliecināts: ja vēlamies veselīgu un skaistu ķermeni, tad pareizi un veselīgi jāēd regulāri, nevis kampaņveidā. Kategoriski aizliegts pievērsties badošanās kūrēm bez ārsta uzraudzības. «Nevajag cerēt uz burvju kokteili no selerijām ar spinātiem, kurš šķietami palīdzēs jums kļūt veselīgākiem. Vēl jo vairāk nevajag pakļaut organismu stresam badošanās un «detoksa dienu» dēļ,» saka Kristaps Ence.