Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Apsaldēts urīnpūslis. Ko darīt?

UZLIESMO PĒKŠŅI. Urīnceļu iekaisumu izraisa baktērijas, kas tur nokļūst, novājinoties organisma aizsargspējām, piemēram, apaukstēšanās gadījumā. Parasti nepatīkamie simptomi uzliesmo pēkšņi un var ilgt vairākas dienas, bet, nekavējoties uzsākot ārstēšanu, šo problēmu var atrisināt arī bez antibiotikām. Bet, ja bakteriālā infekcija, ko apstiprina analīzes, nekādi nepadodas, nekas labāks par antibiotikām vēl nav izdomāts © depositphotos.com

Lietainais, vēsais un drēgnais laiks piedāvā ne tikai iesnas, klepu un dažādas elpceļu vīrusu infekcijas. Ja gadās izmirkt lietū, staigāt slapjām kājām un kaut uz brīdi nosalt, var apsaldēt arī urīnpūsli, un sekas tam var būt jūtamas uzreiz, un tās ir ļoti nepatīkamas.

Ko darīt, ja pēkšņi parādās pārāk bieža vajadzība urinēt, stipras, velkošas sāpes un izteikta dedzināšanas sajūta, īpaši urinēšanas beigās, urīns ar asins piejaukumu? Kādi ārstniecības augi palīdz tikt galā ar šo nepatīkamo problēmu, un - kad ir jāvēršas pie ārsta? Atbildes uz šiem jautājumiem sniedz uroloģe, pediatre Natālija Bozotova (P. Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca, Capital Clinic Riga) un sertificēta farmaceite un ārstniecības augu pazinēja Anita Liberte.

Var arī nebūt infekcija

«Urīnceļu iekaisumu ar tam raksturīgajām sūdzībām un simptomātiku izraisa baktērijas, kas tur nokļūst, novājinoties organisma aizsargspējām. Tostarp apaukstēšanās gadījumā. Tautā vairāk izplatīts ir apzīmējums «apsaldēts urīnpūslis» vai «apsaldētas nieres», bet - visbiežāk tam pamatā ir bakteriāls iekaisums,» skaidro uroloģe, pediatre Natālija Bozotova. Viņa gan norāda, ka minētajiem simptomiem pamatā var arī nebūt infekcija - tikpat nekorekti urīnpūslis mēdz uzvesties arī tad, ja tam ir funkciju traucējumi, un tā jau ir cita diagnoze. Skaidrs, ka infekcijām ir viens ārstēšanas ceļš, bet urīnpūšļa funkciju traucējumiem - pavisam cits. Tāpēc ārsts, visbiežāk tas ir ģimenes dakteris, pie kā cilvēki ar šādām sūdzībām meklē palīdzību, nozīmē urīna analīzes, kas apstiprina vai noliedz infekciju klātbūtni.

«Infekciju provocējošais faktors var būt ne tikai mitrums un drēgnums, tās var aktivizēties arī pēc gāzētu dzērienu un alkohola lietošanas, kā arī uz stresa un emocionālu pārdzīvojumu fona. Arī tad urīnpūslim ir tieksme strādāt paātrinātā režīmā,» stāsta uroloģe. Viņa norāda: rudens un pavasara drēgnums, kas it kā biežāk provocē urīnceļu iekaisumu veidošanos, ir visai nosacīts jēdziens, jo mūsu platuma grādos slapjdraņķis ir deviņus mēnešus, bet vasarā to var izprovocēt arī peldēšanās jūrā, upēs, ezeros. Un tas nozīmē, ka šīm sūdzībām nav izteiktas sezonalitātes.

Ilgstošs nogurums

«Principā ir tā - veselam organismam, kurš ir spējīgs cīnīties, ir aizsargbarjera, kas neļauj infekcijai iekļūt urīnceļos. Te mēs vairāk runājam par sievietēm, jo tieši sievietes ir vairāk pakļautas urīnceļu infekcijām, un sievietēm šī aizsargbarjera ir maksts baktērijas - to ir noteikts skaits un proporcijas -, kuras aizsargā ieeju urīnkanālā un urīnpūslī. Un, ja sievietes organisms ir vesels, ja baktērijas makstī sastāv vairāk no pienskābām jeb labajām baktērijām, tās aizsargā ieeju urīnpūslī un tur vienkārši nelaiž sliktās baktērijas. Bet, ja gadījies saaukstēties vai ir emocionāls stress, vai ir kādas citas slimības, kas saistītas ar antibakteriālo līdzekļu lietošanu, maksts bakteriālais līdzsvars tiek izjaukts, organisma aizsargspēja mainās, un sliktām baktērijām ir lielāka iespējamība tikt urīnkanālā,» skaidro Dr. Natālija Bozotova. Viņa norāda, ka svarīga ir arī sūdzību lokalizācija. Ja tas ir «apsaldēts urīnpūslis», tam raksturīgas sūdzības, kas attiecas uz mazo iegurni, sāpes lokalizējas apakšā. Ja infekcija aiziet līdz nierēm, biežai un sāpīgai urinēšanai klāt nāk vispārēja simptomātika: ceļas temperatūra, ir iespējami drebuļi, slikta dūša, arī vemšana, sāpes sānos, sāpes mugurā. Un tā, protams, ir simptomātika, kad nekavējoties jāiet pie ārsta. Pie urologa steigšus jādodas arī tad, ja urīnā ir asins piejaukums.

Kas provocē to, ka urīnceļu infekcija iet tālāk uz nierēm? «Divas lietas: tas, cik daudz un cik spēcīgas ir baktērijas, kas dzīvo iekšā, un - organisma aizsargspējas. Mūsu dzīves ritms ir ļoti ātrs, mēs strādājam, strādājam, strādājam un tīri fiziski ļoti nogurstam. Skaidrs, ka jēdziens «pazemināta imunitāte» bieži vien nav nekas cits kā ilgstošs nogurums, un organisma vispārējais nogurums nozīmē arī to, ka tam nav spēka pretoties infekcijām. Nerunājot par pacientiem, kuriem ir arī kādas blakus slimības - cukura diabēts, sirds slimības. Arī vecāka gadagājuma cilvēkiem visas organisma funkcijas ir novājinātas. Un tad riski ir lielāki, ka infekcija var aiziet tālāk un plašāk,» stāsta pieredzējusī uroloģe.

Dzērvenes bez cukura

Parādoties pirmajām sūdzībām par biežāku un sāpīgāku urināciju, par diskomfortu, pirmās pāris dienas ieteicams lietot zāles, kuru pamatā ir augu izcelsmes sastāvs. Piemēram, dzērvenes, kas ir vienīgais dabiskais līdzeklis ar klīniski pierādītu efektivitāti urīnpūšļa iekaisuma ārstēšanā. «Ja organisms ir spēcīgs un infekcija nav agresīva, ļoti daudz dzerot šķidrumu - piemēram, siltu tēju ar citronu - un čurājot to visu ārā, principā ir ļoti lielas izredzes pašiem tikt galā ar infekciju. Protams, ja pēc dienas, divām, maksimāli trim simptomi nemazinās, ja sūdzības pieaug, tas nozīmē, ka ir jāvēršas pie ģimenes ārsta,» norāda uroloģe.

Taujāta, vai šādos gadījumos iesaka dzert arī svaigu dzērveņu sulu, Natālija Bozotova atteic, ka sulas no pakām noteikti nē, jo tām parasti klāt ir cukurs, bet tas, kā zināms, baktērijām ļoti garšo. Viņa saviem pacientiem iesaka doties uz tirgu un iegādāties mūsu pašu purva dzērvenes, pagatavot morsu un dzert to bez cukura. Bet - ar skābo dzērveņu sulu jābūt uzmanīgiem, jo īpaši tiem, kuriem ir kādas problēmas ar kuņģi, piemēram, gastrīts. Tad drošākas ir dzērveņu ekstraktu saturošas tabletes.

«Protams, nevajadzētu gaidīt, kad parādīsies sūdzības par urīnpūšļa veselību, šajā gadalaikā arī profilaktiski var lietot ārstniecības augu tējas urīnpūšļa un nieru veselībai,» iesaka Natālija Bozotova.

Vajadzīga operācija

«Ja kādas iepriekšminētās sūdzības novērojamas vīriešiem, kas gan atšķirīgās anatomijas dēļ ir novērojamas retāk, tas gandrīz kā likums vienmēr nozīmē to, ka tam apakšā ir vēl kaut kas, un tāpēc ir jāveic padziļināta izmeklēšana, nepietiks tikai ar parastām urīna analīzēm,» uzsver pieredzējusī uroloģe, norādot, ka vīriešiem nekavējoties jādodas pie urologa arī tad, ja asins piejaukums parādās urīnā vai - ejakulācijas laikā sēklā.

Protams, padziļināta jeb specifiska izmeklēšana nepieciešama arī sievietēm, ja urīnceļu infekcija pēc ārstēšanas un medikamentu lietošanas recidivē.

Taujāta, ar ko draud urīnceļu iekaisuma neārstēšana, daktere atteic, ka infekcija var aiziet tālāk uz nierēm, kam var sekot nieru iekaisums, un tas jau var beigties diezgan bēdīgi, jo īpaši tām pacientu grupām, kam ir blakus diagnozes. Arī maziem bērniem un veciem cilvēkiem. Nopietnu komplicētu iekaisumu gadījumā, kad nierēs veidojas bakteriāla iekaisuma perēkļi vai abscesi, zāles vairs nepalīdz, tad ir vajadzīga operācija.

***

TOP 10 ārstniecības augi nieru un urīnceļu veselībai

Mājas apstākļos pagatavojami līdzekļi

Iesaka Anita LIBERTE, sertificēta farmaceite, ārstniecības augu pazinēja (no lekcijas LU Botāniskajā dārzā, cikla Daba dziedē: ārstniecības augi ietvaros)

1.

BĒRZA PUMPURI, LAPAS

Uzlējums: 1 ēdamkaroti sasmalcinātu pumpuru vai lapu drogu aplej

ar glāzi verdoša ūdens,

30 min. ļauj ievilkties, nokāš.

Lieto: pumpuru uzlējumu -

pa 1 ēdamkarotei,

bet lapu uzlējumu -

pa 1/4 glāzes 3-4 reizes dienā.

2.

TĪRUMA KOSAS LAKSTI

Uzlējums: 4 tējkarotes sasmalcinātu lakstu drogu aplej

ar 500 ml verdoša ūdens,

ļauj 2 stundas ievilkties, nokāš.

Lieto: vēlams siltu, pa malkam visas dienas garumā.

Novārījums: 1 ēdamkaroti

sasmalcinātu lakstu drogu aplej

ar glāzi ūdens, uzvāra, turpina

lēni vārīt 10-15 min., nokāš.

Lieto: pa 1/3 glāzei 3 reizes dienā.

3. PĒTERSĪĻA LAKSTI, LAPAS,

AUGĻI (SĒKLAS)

Uzlējums: 1 ēdamkaroti sasmalcinātu sakņu drogu vai 1 tējkaroti sasmalcinātu lakstu vai lapu drogu, vai 1/2 tējkaroti augļu drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj ievilkties 1-2 stundas, nokāš.

Lieto: pa 1/2 glāzei 2-3 reizes dienā.

4.

PARASTĀ KADIĶA ČIEKUROGAS

Uzlējums: 1 tējkaroti sasmalcinātu drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens,

ļauj 20 min. ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā.

Macerāts: 2 tējkarotes drogu

aplej ar glāzi auksta ūdens,

ļauj 2 stundas ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1 ēdamkarotei 3-4 reizes dienā. Macerāts, salīdzinot ar novārījumu, mazāk kairinās nieres.

5.

MEŽA ZEMENES LAPAS UN OGAS

Uzlējums: 1 ēdamkaroti sasmalcinātu meža zemenes lapu drogu un

2 ēdamkarotes augļu drogu aplej

ar 300 ml verdoša ūdens, ļauj ievilkties ~30 min., nokāš.

Lieto: pa 1/2 glāzei 2-3 reizes dienā.

6. BRŪKLENES LAPAS, VASAS,

AUGĻI (OGAS)

Novārījums: 2 tējkarotes sasmalcinātu drogu aplej ar glāzi ūdens, uzvāra,

15 min. vāra lēni, 10 min. atdzesē, nokāš, papildina līdz sākotnējam tilpumam.

Lieto: pa 1/3 glāzes 3 reizes dienā

30 min. pirms ēšanas.

Uzlējums: 2 ēdamkarotes sasmalcinātu drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens,

ļauj 30 min. ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1-2 ēdamkarotēm

3-6 reizes dienā pirms ēšanas.

7.

PARASTĀS MILTENES LAPAS

Uzlējums: 1 ēdamkaroti

sasmalcinātu lapu drogu

aplej ar glāzi verdoša ūdens,

ļauj ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1/3 glāzes 3-6 reizes dienā

30 min. pēc ēšanas.

Novārījums: 1 ēdamkaroti drogu

aplej ar glāzi auksta ūdens,

uzvāra un turpina vārīt 10-15 min.,

ļauj ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1 ēdamkarotei 3-6 reizes dienā pēc ēšanas.

8. PARASTĀ RASASKRĒSLIŅA LAKSTI, LAPAS, SAKNEŅI

Uzlējums: 1 ēdamkaroti sasmalcinātu lakstu un lapu drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 3-4 stundas ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1/3-1/2 glāzei 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Novārījums: 1 ēdamkaroti sasmalcinātu drogu aplej ar glāzi ūdens, uzvāra un lēni vāra 10 min., ļauj ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1/2 glāzei 2 reizes dienā

pirms ēšanas.

9.

BALTĀS PANĀTRES LAKSTI, ZIEDI

Uzlējums: 4-6 ēdamkarotes

sasmalcinātu lakstu un ziedu drogu aplej ar 2 glāzēm verdoša ūdens, ļ

auj 1 stundu ievilkties, nokāš.

Lieto: dienas laikā starp ēdienreizēm. Uzlējuma gatavošanai var izmantot

tikai ziedu drogas.

10.

LIEPU ZIEDI

Uzlējums: 1 tējkaroti sasmalcinātu

ziedu drogu aplej ar glāzi verdoša ūdens, ļauj 30 min. ievilkties, nokāš.

Lieto: pa 1/2 glāzei 2-3 reizes dienā.