Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Bīstamā slimība atgriežas! Latvijā jau 3 nāves gadījumi

© F64

2017. gadā pieaudzis legionelozes jeb leģionāru slimības izraisītu nāves gadījumu skaits, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Tiek ziņots, ka slimība izplatās ar centralizēti piegādāto karsto ūdeni, tāpēc Ekonomikas ministrija rosina obligāti ievērot valstī noteikto minimālo karstā ūdens temperatūru, lai cīnītos ar nāvējošo slimību.

Salīdzinot ar pagājušo gadu, saslimšanas gadījumu skaits jau sasniedzis pagājušā gada līmeni. Savukārt pagājušā gada nāves gadījumu skaits jau ir pārsniegts, jo šogad no leģionāru slimības miruši jau trīs cilvēki.

Šī slimība attsītās plaušās, un tāpēc ar legionelozi cilvēki saslimst nevis ūdeni iedzerot, bet gan ieelpojot sīkus ūdens pilienus.

Baktērijas attīstās no + 25 līdz + 45 grādu siltā un stāvošā ūdenī. Tāpēc ūdens uzkarsēšana ir viens no efektīviem veidiem, kā apkarot legionelozes baktērijas.

Raidījums norāda, ka "ka karstajam ūdenim jābūt vismaz 55 grādus karstam, taču ir daudzdzīvokļu ēkas, kurās iedzīvotāji taupības nolūkos vienojušies karstā ūdens temperatūru nedaudz samazināt. Ekonomikas ministrija rosina aizliegt šādu taupīšanas metodi".

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Kaut arī ūdens piegādātāji veic nepieciešamos ūdens dezinfekcijas pasākumus, taču baktērijas bieži attīstās ēku iekšējos ūdensvados, tur, kur ūdens saimnieku prombūtnes laikā sastāvas, bet pilsētas ūdens apsaimniekotāju dezinfekcija netiek klāt.

Artūrs Mucenieks, "Rīgas ūdens" pārstāvis norāda: "Mēs no savas puses aicinām paskatīties tos krānus. Ja ir kādi uzgaļi, tos iztīrīt un dezinficēt un to pašu darīt ar dušas galviņām. Paskatīties, lai tur nebūtu kāda uzauguma."

Avots: skaties.lv