Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

4 ieteikumi cīņā pret saaukstēšanos

© F64

Rudens/ziemas sezonā tikai retais spēj izvairīties no saaukstēšanās – tā jau ir klasiska problēma, kas var skart gan mazus, gan lielus.

Kādi ir galvenie ieroči cīņā pret saaukstēšanos, skaidro Apotheka farmaceite Ivanda Krastiņa.

1. GADALAIKAM UN LAIKA APSTĀKĻIEM ATBILSTOŠS APĢĒRBS. Rudens/ziemas sezonā ir svarīgi ģērbties atbilstoši gadalaikam un laika apstākļiem, ir jāizvairās no caurvēja vai straujas ķermeņa sakaršanas un atdzišanas. Tāpat ieteicams regulāri vēdināt telpas - gan mājās, gan darbavietā. Neatsverams palīgs ir arī pietiekams un labs miegs, sabalansēts uzturs, uzturēšanās svaigā gaisā, regulāra šķidruma un arī dažādu vitamīnu lietošana.

2. REGULĀRA ROKU MAZGĀŠANA. Nākamais solis - cīņa ar baktērijām. Rudens un ziemas sezonā dažādu vīrusu un slimību baktēriju apkārtējā vidē ir krietni vairāk, tāpēc nepietiek tikai ar regulāru roku mazgāšanu. Pēc iekāpšanas sabiedriskajā transportā, iepirkšanās veikalā un citu sabiedrisku vietu apmeklējuma ieteicams nomazgāt rokas. Ja to nav iespējams izdarīt ar ziepēm un ūdeni, var izmantot dažādus antibakteriālos līdzekļus - želejas vai šķidrā veidā, ar kuriem var ātri notīrīt rokas, vai arī antibakteriālās mitrās salvetes, kas īpaši parocīgas ir bērniem. Parasti antibakteriālie līdzekļi ir mazos iepakojumos, tāpēc tie neaizņem daudz vietas un ir parocīgi novietojami it visur - birojā, mājās, mugursomā, mēteļa kabatā vai mašīnā.

3. ĒTERISKĀS EĻĻAS UN PLĀKSTERI. Imunitātes stiprināšanai, kā arī organisma pretošanās palielināšanai pret vīrusu infekcijām ļoti noderīga ir eikalipta eļļa. Tā ir neaizvietojama angīnas, iesnu, bronhīta, pneimonijas, plaušu tuberkulozes gadījumā, tai piemīt lielisks brūču diedzējošs un dezinficējošs efekts. Tas ir lielisks līdzeklis arī gaisa uzlabošanai istabā, jo īpaši gripas epidēmijas laikā. Elpceļiem palīdz arī tējas koka eļļa, skuju koku eļļas, kā arī citrusaugļu ēteriskās eļļas. Tās iespējams lietot dažādi - gan vienkārši telpas aromāta uzlabošanai, gan pievienojot ūdenim, dodoties vannā, gan iemasējot pēdas pirms gulētiešanas. Elpceļiem palīdz eļļas ieelpošana no auduma drāniņas vai salvetes vai uzpilināšana uz spilvena, lai naktī varētu gulēt bez aizlikta deguna. Bērniem lielisks palīgs elpošanas atvieglošanai ir dažādu dabas aromātu plāksteri, ko ir ērti pielīmēt uz apģērba krūšu rajonā. Piemēram, eikalipta, piparmētru un lavandas ēteriskās eļļas izgarojumi darbojas visas nakts garumā, atvieglojot elpošanu.

4. KARSTIE DZĒRIENI. Parādoties pirmajiem saaukstēšanās simptomiem, noderīgi ir karstie dzērieni ar C vitamīnu un kalciju, karsta tēja ar ingveru, upeņu sulas uzlējums vai jebkura zāļu tēja ar medu. Ja nav laika slimot, bezrecepšu karstie dzērieni ir kā trieciens saaukstēšanās simptomiem - ja ir galvassāpes, sāpes kaklā, apgrūtināta elpošana caur degunu, nogurums. Karsto dzērienu lietošana uzlabo pašsajūtu un atvieglo sāpes.

DER ZINĀT!

Lietojot kombinētos dzērienus, paracetamolu saturošus līdzekļus papildus lietot nedrīkst!

***

SVARĪGI

• Iegādājoties medikamentus, noskaidrojiet, kam tieši tie paredzēti - drudža mazināšanai, sāpju atvieglošanai, varbūt tie iedarbojas profilaktiski

• Noskaidrojiet, cik ilgā laikā medikamenti iedarbojas

• Jebkuru zāļu lietošanai iespējami arī blakusefekti, daži no tiem var būt pavisam nekaitīgi, taču citi, piemēram, pastiprināta miegainība, var būt bīstami, ja plānots sēsties pie stūres. Noteikti pajautājiet farmaceitam par iespējamajiem blakusefektiem, kā arī noskaidrojiet, kā rīkoties, ja tie parādās

• Iegādājoties medikamentus bērniem, senioriem vai citiem ģimenes locekļiem, noteikti informējiet par to farmaceitu, jo tiem noteikti atšķirsies lietošanas biežums, devas vai citi parametri

• Neiesakiet draugiem un ģimenes locekļiem lietot zāles, ko ārsts ieteicis individuālai lietošanai tieši jums, jo ikviena cilvēka slimošanas vēsture, simptomi un ikdienas paradumi atšķiras.

Nepiemērota zāļu lietošana var nodarīt kaitējumu veselībai