Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Omega-3 taukskābes – sirdij, acīm, smadzenēm

© Shutterstok

Dažkārt pat sabalansēts, ar mīlestību gatavots ēdiens organismam nevar dot to, ko sniedz kvalitatīvs uztura bagātinātājs. Viens no spilgtākajiem piemēriem šajā ziņā ir zivju eļļa, kuru lietojam, lai pietiekamā daudzumā uzņemtu omega3 taukskābes.

Tipiskā mūsdienu Latvijas iedzīvotāju ēdienkarte, kurā ir salīdzinoši daudz gaļas un kartupeļu, bet maz zivju un jūras produktu, satur nepietiekamu omega3 taukskābju daudzumu. Daļa cilvēku nevar zivis atļauties dārdzības dēļ, citiem tās negaršo, citi baidās, ka zivis varētu saturēt kaitīgas vielas, kas tajās nonāk no piesārņotās vides. Ja cilvēks ēd zivis reizi desmit dienās, tad viņš nesaņem pat piekto daļu no nepieciešamā polinepiesātināto omega3 taukskābju daudzuma.

Izvēloties zivju eļļu

Zivju eļļas veidus var iedalīt divās lielās grupās: eļļa, kas iegūta no mencu aknām, un eļļa, kas iegūta no zivju ķermeņiem. Mencu aknu eļļa vēsturiski bija pirmā, kuru sāka ražot kā līdzekli veselības stiprināšanai. Tā satur A un D vitamīnu dabīgā veidā lielā koncentrācijā. Savukārt eļļa, kas iegūta no zivju ķermeņiem, lielā koncentrācijā satur omega3 taukskābes: eikazopentaēnskābi (EPS) un dokozaheksaēnskābi (DHS). Sākumā par šīm taukskābēm nekas nebija zināms un tika uzskatīts, ka zivju eļļa jālieto tikai ziemā vai tikai bērniem. Bet, jo vairāk zinātne pēta omega3 taukskābes, jo vairāk atklāj pamatojumu, kāpēc tās ir pastāvīgi nepieciešamas cilvēka organismam.

Neaizstājamas

Omega3 taukskābes pieskaitāmas neaizstājamo taukskābju grupai, proti, organisms pats tās nesintezē, tādēļ šīs taukskābes ir jāuzņem no ārpuses, ar uzturu. Vislabāk zināmais omega3 taukskābju avots ir treknās zivis. Omega3 taukskābes sastopamas arī linsēklās, valriekstos un citos augu produktos. Pētījumi liecina, ka omega3 taukskābes, kas nāk no augu valsts, ir t.s. īso ķēžu taukskābes, kuras nedod tādu pašu efektu kā EPS un DHS, jo organismam vēl jāpārveido tās izmantojamā formā, kas prasa laiku.

Omega3 taukskābes zivju eļļas veidā ir svarīgs ikdienas uztura papildinājums ikvienam. Īpaši ieteicamas bērniem, sievietēm grūtniecības un bērna zīdīšanas laikā, vecākiem cilvēkiem, kā arī tiem, kuri uzturā nelieto zivis.

Koncentrēts un tīrs produkts

Nu jau vairāk nekā 20 gadus Latvijā pazīstamas FUTURA® zivju eļļas, kas guvušas atzinību patērētāju vidū, pateicoties savai augstajai kvalitātei un augstajai omega3 taukskābju koncentrācijai vienā kapsulā, kas nodrošina ērtu lietošanu, jo ar vienu vienīgu devu var uzņemt visai dienai nepieciešamo omega3 taukskābju daudzumu.

FUTURA® zivju eļļas iegūtas no savvaļā augušām sīkajām zivtiņām, tādēļ šajās zivju eļļās ir atbilstoša omega3 koncentrācija un nav lieku piemaisījumu. FUTURA® OMEGA3 1000 koncentrēta zivju eļļa pieaugušajiem un bērniem satur EPS un DHS dabīgu triglicerīdu formā, kas nodrošina to labāku uzsūkšanos un izmantošanu organismā.

FUTURA® ir Dānijā radīts zīmols, kas balstās uz pierādītām zināšanām par dabas veltēm. Šā zīmola produkti tiek ražoti stingrā farmaceitiskā kontrolē.

Jādomā arī par dzīvesveidu

Mūsu veselību ietekmē divu veidu faktori - tādi, kurus mēs nevaram mainīt (iedzimtība, dzimums, vecums), un tādi, kurus varam pilnīgi vai daļēji ietekmēt. Piemēram, organismu nelabvēlīgi ietekmē stress, smēķēšana, nediagnosticēts un nekontrolēts paaugstināts asinsspiediens, paaugstināts holesterīna un cukura līmenis asinīs, līdz galam neizārstētas infekciju slimības, nepietiekams miegs, pārmērīga alkohola lietošana, liekais svars un nesabalansēts uzturs, mazkustīgums. Sperot kaut vai nelielus soļus pretī veselīgām pārmaiņām, rezultāts būs labāks nekā tikai lietojot uztura bagātinātājus, bet paliekot pie kaitīgajiem ieradumiem.

***

Der zināt:

Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) ir noteikusi omega3 polinepiesātināto taukskābju dienas devas, kas ir fizioloģiski nozīmīgas un rada pozitīvu ietekmi uz veselību: EPS un DHS maisījumam (vai tikai DHS) tie ir 250 miligrami, bet uz asinsspiedienu un triglicerīdu līmeni tie ir 3000 mg.

Pieaugušam cilvēkam veselības uzturēšanai diennaktī ieteicams uzņemt aptuveni vienu gramu omega3 taukskābju, kas nāk no zivīm un jūras produktiem.

Par to, kādas zivju eļļas devas dot bērnam, noteikti jāapspriežas ar ārstu, kurš novēro viņa attīstību.

Pērkot zivju eļļu, uzmanība jāpievērš omega3 taukskābju koncentrācijai katrā devā. Tai jābūt norādītai uz produkta iepakojuma. Nopietni ražotāji marķējumā sniedz informāciju par EPS un DHS daudzumu savā produktā.

Par vislabāk uzņemamām tiek uzskatītas omega3 taukskābes, kas ir dabīgu triglicerīdu formā.

***

Ko omega3 dod veselībai:

EPS un DHS labvēlīgi ietekmē sirds un asinsvadu sistēmu, sargā artērijas no aterosklerozes, ko tautā sauc par asinsvadu aizkaļķošanos, līdz ar to mazina trombu veidošanās risku. Ateroskleroze apdraud to orgānu normālu darbību, kurus apasiņo bojātie asinsvadi, kā rezultātā draud, piemēram, miokarda infarkts vai insults.

DHS palīdz uzturēt normālu redzi. Visaugstākais DHS sastāvs mūsu organismā ir acu audos. DHS ir svarīga redzei neatkarīgi no vecuma, tai ir īpaša nozīme tīklenes veselības uzturēšanā.

Izpētīts, ka smadzenes ir viens no galvenajiem DHS patērētājiem. Lietojot zivju eļļu, daudzi atzīst, ka uzlabojas atmiņa un koncentrēšanās spējas, jo omega3 taukskābes sekmē smadzeņu asinsapgādi. Omega3 taukskābju trūkums tiek saistīts arī ar tādām problēmām kā nomāktība, garastāvokļa svārstības.

Omega3 taukskābēm ir ļoti liela loma bērna smadzeņu attīstībā. Omega3 taukskābju trūkumu novēro hiperaktīviem bērniem. Lietojot omega3 taukskābes grūtniecības laikā, mātes DHS veicina normālu augļa un zīdaiņa smadzeņu un acu attīstību.

Pietiekams DHS daudzums mātes pienā nodrošina bērna nervu šūnu, smadzeņu, acu audu un dažādu dzīvībai svarīgu orgānu pareizu attīstību. Šo taukskābju daudzums mātes pienā ir tieši atkarīgs no tā, cik viņa šīs vielas uzņem ar uzturu vai citā veidā. Pētījumā, kas veikts Dānijā, tika konstatēts, ka DHS līmenis pēc dzemdībām krītas jebkuras sievietes organismā, bet īpaši izteikts kritums vērojams tām, kuras baro bērnu ar krūti. Veicot asins analīzes mātēm un viņu bērniem, pētnieki sekoja DHS saturam sarkanajos asinsķermenīšos. Mātes organismā četru mēnešu periodā šis līmenis kritās, kamēr mazuļa organismā - cēlās. DHS ir smadzeņu audu veidošanās pamatelements, tā sastāvs mazuļa smadzenēs trīskāršojas pirmajos trīs dzīves mēnešos, tāpēc barojošai mātei ir jāuzņem pietiekami daudz DHS, un te zivju eļļa ir labs risinājums.

*

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Health