Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Vīrietim Jēkabpils pusē slūžās norauj roku; viņš pats to iznes no ūdens

© aslimnica.lv

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas mikroķirurgi 47 gadus vecam vīrietim no Jēkabpils novada replantējuši slūžu mehānisma norautu roku, ko vīrietis pats iznesis no ūdens, vēsta slimnīcas mājaslapa.

Pacients stāsta, ka, ejot pa tiltiņu pāri upei, pamanījis slūžās iesprūdušu koku. Nolēmis to izvilkt, bet, kā rāvis, tā spēcīgā straume pašu ierāvusi slūžās. Vīrieša labā roka aizķērusies aiz slūžu mehānisma un apakšdelma vidū tikusi norauta.

Neraugoties uz smago traumu, vīrietis nav apjucis - paņēmis norauto roku, paša spēkiem izrāpies no slūžu bedres, ticis krastā un piezvanījis sievai, kura nekavējoties izsaukusi Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādi. Mediķi vīrieti nogādājuši Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kas ir vienīgā ārstniecības iestāde Latvijā, kur 24 stundas diennaktī iespējams saņemt mikroķirurgu palīdzību smagu traumu gadījumā.

Vīrietis slimnīcā nonāca smagā stāvoklī, jo bija zaudējis daudz asiņu. Slūžu mehānisma norautā roka bija nopietni cietusi - muskuļi, asinsvadi un citas audu struktūras saplēstas. Lai vīrietis atgūtu savu labo roku, mikroķirurgs Ervīns Lavrinovičs kopā ar komandu viņam veica steidzamu operāciju, roku piešujot atpakaļ.

Nākamajā rītā, kad vīrieša stāvoklis bija stabilizējies, viņam tika veikta vēl viena operācija, kuras gaitā replantētajai rokai tika uzlikts "ielāps" - ar audu lēveri no pacienta muguras aizklāts apjomīgs, ādas nesegts laukums.

Kopš rokas replantācijas pagājušas gandrīz divas nedēļas. Pacients joprojām atrodas Austrumu slimnīcas Mikroķirurģijas centrā, taču jau jūtas labi. Kā stāsta mikroķirurgs Ervīns Lavrinovičs, dzīšanas procesi norit labi, pacients jau var pakustināt pirkstus, taču priekšā vēl ilgstoša rehabilitācija, lai roka atgūtu savas funkcijas.