Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Jo lielāks izsalkums, jo niknāks kļūst cilvēks

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Emīls Desjatņikovs/f64

Jo lielāks izsalkums, jo niknāks kļūst cilvēks – šo labi zināmo sakarību pēta arī zinātnieki.

Angļu valodā izsalkuma izraisītām dusmām ir īpašs nosaukums: hanger (apvienojot vārdus hunger - izsalkums un anger - dusmas). Kad cukura līmenis asinīs krītas, atbrīvojas hormoni kortizols un epinefrīns, un tas paaugstina cilvēka aizkaitināmību, vēsta Health.com. Vēl viens hormons, kas izdalās, ir neiropeptīds Y, kas rada izsalkuma sajūtu un vienlaikus veicina agresiju.

Ohaio pavalsts universitātē dokumentēta šīs parādības ietekme uz pāru attiecībām un atklāts, ka pastāv sakarība: jo zemāks cilvēkam ir cukura līmenis asinīs, jo niknāk un agresīvāk viņš izturas pret savu partneri. Kad cukura līmenis nokrities zemu, vērojama kāre pēc konfektēm, cepumiem un citiem saldumiem, kas nav veselīgi.

Tos apēdot, cukura līmenis strauji kāpj, bet drīz vien atkal pazeminās, un viss atkārtojas. Lai izvairītos no šādām svārstībām, ieteicams ievērot saprātīgu ēšanas režīmu - dienā ieplānot trīs ēdienreizes ar pilnvērtīgu, veselīgu uzturu. Gadījumam, ja izsalkums uzmācas starp ēdienreizēm, ieteicams turēt pa rokai kādu augli, dārzeni vai nelielu jogurta porciju. Kārtot svarīgus jautājumus un risināt situācijas, kurās iespējama emocionāla aizsvilšanās, labāk ir tad, kad cilvēks nav izsalcis.