Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Teju pusei iedzīvotāju ir paaugstināts asinsspiediens

© Myriams-Fotos/pixabay.com

Vēl aizvien sirds un asinsvadu slimības ir biežākais mirstības cēlonis ne tikai pasaulē, bet arī Latvijā. Būtiskākais sirds slimību riska faktors ir paaugstināts asinsspiediens, kas sastopams teju pusei Latvijas iedzīvotāju - kardiovaskulāro un citu neinfekcijas slimību riska faktoru šķērsgriezuma epidemioloģiskais pētījums liecina, ka paaugstināts asinsspiediens ir 52,8% vīriešu un 41,8% sieviešu. Lai iesaistītu sabiedrību sirds veselības veicināšanas aktivitātēs un pievērstu uzmanību saslimšanas riskiem, 29. septembrī tiek atzīmēta Pasaules Sirds diena.

23% Latvijas iedzīvotāju atzīst, ka viņiem ir ļoti vājas vai nekādas zināšanas jautājumos par asinsspiedienu, bet vairāk kā puse norāda, ka zina tikai pamatlietas - tā liecina “Euroaptiekas” un pacientu biedrības “ParSirdi.lv” veiktā aptauja šā gada aprīlī. Diemžēl nereti zināšanu trūkums un nespēja sūdzības par pašsajūtu saistīt ar paaugstinātu asinsspiedienu rezultējas hipertensijā, kas ilgtermiņā var izraisīt insulta un infarkta risku.

Kā stāsta farmaceite Ieva Zvagule, cilvēki ļoti bieži vēršas aptiekās ar sūdzībām par sliktu pašsajūtu vai galvassāpēm, nemaz nenojaušot, ka tas saistīts ar paaugstinātu asinsspiedienu. “Kad farmaceits piedāvā izmērīt spiedienu un tas izrādās stipri paaugstināts, bieži vien cilvēkiem tas ir pārsteigums. Taču nereti sarunā atklājas, ka galvassāpes ir regulāras un sliktā pašsajūta tiek risināta ar pretsāpju līdzekļiem. Tad ir jāveic izmeklēšana, un paaugstināta asinsspiediena gadījumā norādes par nepieciešamajiem medikamentiem jāsaņem no ārsta,” apgalvo farmaceite.

Ieva Zvagule uzsver, ka katram cilvēkam ir svarīgi zināt savu asinsspiedienu un reaģēt, ja tas ir paaugstināts, jo hipertensija ir kontrolējama. Asinsspiedienu var viegli un ātri izmērīt aptiekā, kā arī saņemt privātu konsultāciju pie farmaceita.

Asinsspiediens nodrošina organisma apgādāšanu ar dzīvībai nepieciešamo skābekli un barības vielām. Normāls asinsspiediens sievietēm un vīriešiem jebkurā vecumā ir 120/80 mmHg. Paaugstināts asinsspiediens - virs 140/90 mmHg - ir viens no svarīgākajiem sirds un asinsvadu slimību riska faktoriem. Tas var veicināt vai izraisīt koronāru sirds slimību, miokarda infarktu vai insultu, tādēļ katram ir svarīgi zināt savus sirds veselības rādītājus.

geraldoswald62/pixabay.com

Mūsdienās augstu asinsspiedienu jeb hipertensiju var sekmīgi ārstēt un novērst tās sekas, taču liela nozīme ir pacientu līdzdarbībai - regulāri jāmēra asinsspiediens un jāapmeklē ārsts, rūpīgi jāievēro visi ārsta norādījumi medikamentu lietošanā, uzturā jālieto veselīga pārtika, atsakoties no saldiem, trekniem ēdieniem, jānodarbojas ar fiziskām aktivitātēm, kā arī smēķētājiem noteikti būtu jāatsakās no kaitīgā ieraduma.