Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

VESELĪBA: Bērns augumā pārāk mazs vai liels

© jarmoluk/pixabay.com

Maza auguma problēmu dēļ Latvijā ik gadu mediķu palīdzību meklē vairāk nekā 500 bērnu vecāki un aptuveni 20 bērniem tiek konstatēti augšanas traucējumi. Ne vienmēr mazs vai garš augums nozīmē veselības traucējumus, taču aizdomu gadījumā speciālisti aicina konsultēties ar speciālistu. Lai pievērstu uzmanību bērna augšanas problēmām, pasaulē tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu veselīgas augšanas diena.

Bērna attīstību un augšanu regulē gan iedzimtība, gan apkārtējā un emocionālā vide, fiziskā un psihiskā veselība, uztura kvalitāte, gan arī hormonālās sistēmas darbība. Bērnu veselīgas augšanas dienas mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību tam, cik svarīgi ir sekot līdzi bērna auguma un svara attiecībai, veicot regulāras pārbaudes. Mediķi arī vēlas atgādināt, ka zīdaiņi līdz gada vecumam ir jāsver un jāmēra katru mēnesi, bet bērni līdz četru gadu vecumam jāsver un jāmēra vismaz reizi sešos mēnešos, vēlākā vecumā - veselam bērnam pēc četru gadu vecuma auguma un svara mērījumi jāveic vismaz reizi gadā.

«Bērna attīstību un augšanu visos vecumos ietekmē augšanas hormons, kas atstāj iespaidu ne vien uz bērna ārieni, bet ietekmē vielmaiņas procesus organismā, kā arī veic nozīmīgas funkcijas kaulu augšanas procesā,» stāsta Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas endokrinoloģe Iveta Dzīvīte-Krišāne. Ja augšanas hormons izdalās nepietiekami, bērna augums būs ievērojami mazāks nekā citiem bērniem attiecīgajā vecumā, savukārt, ja hormons izdalās pastiprināti, bērns izaugs lielāks par saviem vienaudžiem. «Protams, ne vienmēr mazs augums bērnam nozīmē to, ka viņam ir veselības problēmas. Arī gēni nosaka gan bērna garumu, gan svaru, taču gadās, ka vecāki par iespējamajām problēmām aizdomājas tikai tad, ja, piemēram, meitenei pusaudžu vecumā nesākas mēnešreizes,» norāda I. Dzīvīte-Krišāne. Lai pārliecinātos, ka bērns tiešām ir vesels, vajadzētu veikt regulāras pamata pārbaudes, jo arī augšanas problēmu veiksmīgas risināšanas pamatā būtiska loma ir agrīnai diagnostikai.

Pasākumu organizē Latvijas Pediatru asociācija, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca un portāls esaugu.lv, kurā pieejama visaptveroša informācija par bērna augšanu un iespējamiem augšanas traucējumiem, tostarp augšanas kalkulators, ar kura palīdzību var noskaidrot, vai bērns aug atbilstoši vecumam.

***

Kā aug tavs bērns?

Pasākums ģimenei Audz liels, stiprs un vesels!

• 23. un 24. septembrī Rīgas Zooloģiskā dārza Bērnu laukumā (ja līs lietus, Žirafu mājā)

• No 12.00 līdz 16.00 Bērnu slimnīcas medicīnas māsas svērs un mērīs bērnus, lai vecāki pārliecinātos par sava bērna auguma un svara atbilstību bērna vecumam

• Izmērīt savu garumu un nosvērties varēs bērni, sākot no zīdaiņa vecuma līdz pat 11-13 gadu vecumam, kas ir pēdējā robeža, lai varētu novērst bērnu augšanas problēmas, ja tādas tiek konstatētas

• Ikvienam būs iespēja konsultēties ar augšanas speciālistiem un saņemt informatīvus materiālus

Avots: www.esaugu.lv