Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Medicīnas forums pulcē tūkstošus ārstu

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Šodien Rīgā sākas 8. Latvijas Ārstu kongress, kas kopā pulcē mediķus gan no Latvijas, gan ārvalstīm – ASV, Vācijas, Izraēlas, Francijas un Krievijas. Kongress, kuram dots vadmotīvs «klīniskais gadījums», ir nozīmīgākais un lielākais medicīnas forums Latvijā, kas notiek reizi četros gados. Dalībai kongresā pieteikušies 4000 ārstu.

Kongresa norise sāksies ar ekumēnisku dievkalpojumu Rīgas Doma baznīcā un ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa. P. Stradiņa Medicīnas vēstures muzejā savukārt notiks režisora Kaspara Gobas filmas Dodot gaismu, sadegu - 2017 pirmizrāde. Latvijas Ārstu biedrība iedibinājusi tradīciju - reizi četros gados, kad notiek Ārstu kongress, iepazīstināt ar filmu, kas dod ieskatu par laikmetu, medicīnu šajā laikā, medicīnisko domāšanu un medicīnas filozofiju. Šoreiz filmas tēma veltīta dzīvībai un nāvei un skar virkni jautājumu par pacienta robežstāvokļiem, paliatīvo medicīnu, kā arī medicīnas, nāves un naudas mijiedarbību. Filmā par to tieši un atklāti runā ārsti Ivars Krastiņš, Pēteris Stradiņš, Vilnis Sosārs, Pēteris Kļava un citi. Muzejā šajās dienās ir skatāma arī izstāde, kas veltīta Latviešu ārstu un zobārstu apvienības 70 gadu jubilejai. Izstāde atspoguļo tās darbību no dibināšanas brīža 1947. gadā Eslingenē Vācijā līdz šodienai. Izstādē aplūkojami materiāli, kas ir dažādu paaudžu biedru sarūpēti - fotogrāfijas, priekšmeti, dokumenti, no tiem daļa glabājas Medicīnas vēstures muzeja krājumā, bet daļa ir apvienības biedru īpašums. Izstādē ir iespēja aplūkot atsevišķas liecības, ko organizācijas biedri kā bēgļi izveda no Latvijas un kas tika saglabātas trimdā visu šo laiku.

Latvijas Ārstu kongress sāksies ar plenārsēdi, kurā ar lekcijām uzstāsies profesors Kristaps Zariņš (ASV), stāstot par paradigmas maiņu konorārās sirds slimību ārstēšanā, psihoanalītiķis Jānis Gailis (Francija) analizēs klīnisko gadījumu no psihoanalīzes un klīniskās medicīnas skatpunkta. Ar priekšlasījumiem uzstāsies arī kardiologs profesors Andrejs Ērglis, infektologs profesors Uga Dumpis un citi lektori. Kongresa tematiskais vadmotīvs ir «klīniskais gadījums», tāpēc «esam pārliecināti, ka diskusijas būs dzīvas un noderīgas gan praktizējošiem ārstiem, gan arī pētniecībā iesaistītajiem kolēģiem», saka Latvijas Ārstu biedrības vadītājs Pēteris Apinis.

Kongresa ietvaros tiks pasniegtas balvas par nozīmīgu ieguldījumu medicīnā. Profesora Ilmāra Lazovska balvu par nozīmīgu ieguldījumu onkoloģisko slimību ārstēšanas attīstībā saņems onkologs profesors Jānis Eglītis, bet profesora Dāvida Hieronīma Grindeļa balvu par mūža ieguldījumu medicīnā un farmācijā saņems neiroloģe profesore Ināra Logina.

Kongresā tiks pasniegtas arī brāļu Bertrama un Kristapa Zariņu (ASV) stipendijas. Medicīnas studiju ceļojuma stipendijas saņems četri Latvijas ārsti: Latvijas Universitātes (LU) rezidente radioloģijā Urzula Safronova, LU rezidents kardioķirurģijā Kristiāns Meidrops, P. Stradiņa slimnīcas anesteziologs reanimatologs Edgars Zellāns un Bērnu slimnīcas pediatre, infektoloģe Gunta Laizāne. Šo stipendiju mērķis vienmēr ir bijis palīdzēt Latvijas ārstiem papildināt zināšanas dažādās ārzemju augstskolās un zinātniskās laboratorijās.