Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Veselība

Raidījums: Vairākos ūdens avotos Latvijā konstatētas bīstamas baktērijas

© Dmitrijs Suļžics, F64 Photo Agency

No 12 analizētiem ūdens avotiem visā Latvijā septiņos konstatētas bīstamās baktērijas koliformas, bet četros no tiem - arī zarnu nūjiņas, kas var izraisīt vemšanu, caureju, vēdera krampjus un zarnu saslimšanas, atsaucoties uz veikto analīžu rezultātiem, vēstīja Latvijas Televīzijas raidījums "Aizliegtais paņēmiens".

No kopumā 12 pārbaudītajiem ūdens avotiem koliformu klātbūtne konstatēta Rojas avotā, Jelgavas novada Vilces dabas parka avotā un Iecavas avotā. Savukārt koliformas kopā ar zarnu nūjiņām konstatētas Līvānu novada Madaliņas baznīcas avotā, Siguldas Saltavotā, Ķekavas avotā un Krāslavas Mīlestības kalniņa avotā.

Tikmēr veselībai bīstamu baktēriju klātesamība ūdenī netika konstatēta Dundagas Dakterlejas svētavotā, Kuldīgas novada Lielā Nabes ezera avotā, Vecpiebalgas novada Bānužu svētavotā, Madonas novada Biksēres avotā un Aglonas bazilikas avotā.

Tāpat raidījuma veidotāji atklāja, ka daudzās pašvaldībās, kurās cilvēki masveidā lieto šos ūdens avotus, nemaz netiek veiktas regulāras analīzes, lai arī nereti ceļš uz šiem avotiem ir labiekārtots un cilvēki tic, ka to ūdens kvalitāte tajos tiek pārbaudīta.

F64 Photo Agency

Pašvaldības uzņēmuma SIA "Kuldīgas ūdens" vadītājs Andris Kļaviņš, jautāts par avotu ūdens analīzēm, raidījumam atbildēja, ka uzņēmums par to nav atbildīgs. "Tas jau ir no dieva, saprotiet. Nu, nē, tas jau arī nav mūsu pienākums. Es domāju, ka tur nevienam nekas nav jāpārbauda, nu, tas ir dieva, nu... Piemēram, neviens jau nepārbauda, [kādi] mājās āboli aug kādam. Nu, aug āboli, mežā, piemēram, izsējušies vai kaut kā tamlīdzīgi," sacīja Kļaviņš.

Rīgas Tehniskās universitātes prorektors un profesors Tālis Juhna, komentējot analīžu rezultātus, atzina, ka daudzu avotu ūdens ir dzerams tikai vārīts. "Ja tas nāk no fekālijām, tad visdrīzāk, ka jūsu fekālijās būs arī kādas patogēnas baktērijas. Tieši jūs nepasakāt, ka tur ir patogēns, bet jūs pasakāt, ka ir ļoti liela varbūtība un, godīgi sakot, tā varbūtība ir augsta. Tas nav tā - varbūt jā vai nē, un tad mēs dzersim un skatīsimies. Šinī gadījumā jums ir jāsaka "stop, vāriet ūdeni!"," komentēja Juhna.