Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Slimnīcā ienāk brīvprātīgie vēža pacientu atbalstam

ATBALSTS. Rīgas Austrumu slimnīca kopā ar biedrību Svētās ģimenes māja sāk brīvprātīgo kustību vēža pacientu atbalstam – slimnīcas vadība un biedrība, piedaloties arhibīskapam Zbigņevam Stankevičam, iepazīstina interesentus ar kustības principiem © Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Rīgas Austrumu slimnīcā atklāta brīvprātīgo kustība onkoloģisko pacientu atbalstam – speciāli apmācīti brīvprātīgie dosies pie vēža pacientiem Latvijas Onkoloģijas centrā, lai uzklausītu un sniegtu atbalstu grūtajā dzīves posmā.

«Brīvprātīgo kustība vēža pacientu atbalstam Latvijā ir ļoti vajadzīga, un man ir patiess prieks, ka šis projekts ir veiksmīgi aizsācies. Varam lepoties, ka Latvijā ir tik daudz cilvēku, kuri vēlas palīdzēt citiem.

Sākums vienmēr ir grūts, iespējams, viss uzreiz neies gludi, taču brīvprātīgie ir apņēmības pilni sniegt atbalstu pacientiem un Austrumu slimnīcas ārsti jebkurā laikā ir gatavi viņiem palīdzēt ar padomiem,» saka Rīgas Austrumu slimnīcas onkoloģijas galvenā speciāliste, asociētā profesore Iveta Kudaba.

Uzzināt diagnozi vēzis ikvienam ir liels trieciens, bet visgrūtāk klājas pacientiem, kuri ir vientuļi un nesaņem atbalstu no tuviniekiem. Vairākumā attīstīto pasaules valstu aktīvi darbojas brīvprātīgo kustība onkoloģisko pacientu atbalstam, taču Latvija šajā ziņā līdz šim bija izņēmums. Šovasar biedrība Svētās ģimenes māja sadarbībā ar Rīgas Austrumu slimnīcu apņēmās izveidot atbalsta kustību un izsludināja brīvprātīgo pieteikšanos. Biedrība organizēja speciālas apmācības, kuru laikā brīvprātīgos komunikācijai ar onkoloģiskajiem pacientiem gatavoja Rīgas Austrumu slimnīcas ārsti un kapelāni. Pašlaik apmācīti 55 brīvprātīgie, taču pieteikušies ir vēl vairāki desmiti kandidātu. Pavisam drīz pirmie brīvprātīgie dosies pie vēža pacientiem, lai viņus uzklausītu, sniegtu atbalstu un kliedētu drūmās domas, kopā ejot pastaigās, palasot grāmatu vai kā citādi pavadot kopā laiku.

Latvijas Onkoloģijas centra galvenais ārsts Viesturs Krūmiņš saka: ārstēšanas procesā no vēža, kas bieži ir ilgstošs un smags, brīvprātīgie būs liels atbalsts daudziem Onkoloģijas centra pacientiem. Ārsti un māsas, lai kā censtos, nevar visus pacientus uzklausīt un ar visiem aprunāties, jo viņiem ir jārūpējas par ārstēšanas procesa nodrošināšanu.