Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Čakša: Ministrijas mērķis nav bremzēt Veselības finansēšanas likuma ieviešanu

© Kaspars Krafts, F64 Photo Agency

Veselības ministrijas (VM) interesēs ir ieviest Veselības aprūpes finansēšanas likumu pēc iespējas ātrāk un neradīt nekādas aiztures, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica veselības ministre Anda Čakša.

"Absolūti noteikti mērķis nav bremzēt likuma pieņemšanu," pauda Čakša, norādot, ka diskutablās lietas tikšot atrunātas Ministru kabineta noteikumos.

Galvenais uzdevums ir šajā likumā iezīmēt pamatprincipus, kādā veidā notiek "sadale attiecībā uz nodokļu nomaksu - tātad pilnais un minimālais grozs", kā arī principus, kā nodokļu nemaksātāji varētu iesaistīties šajā sistēmā, teica Čakša. Tāpat jāietver pamatprincipi, kā pieaugs veselības aprūpes nozares finansējums.

LETA jau ziņoja, ka 17.augusta Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Veselības aprūpes nozares apakšpadomes sēdē izskanēja divi piedāvājumi, proti, veselības nozarei veidot divus atsevišķus likumprojektus - vienu, kurā tiek noteikts finansējuma palielinājums nozarei nākamajiem gadiem un mediķu atalgojuma paaugstināšanās, bet otru ar veselības apdrošināšanas sistēmas tehnisko pusi. Otrs variants būtu saglabāt viena likuma principu.

Kā sacīja VM pārstāvis Oskars Šneiders, šādu iniciatīvu izteikusi Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība (LVSADA), lai veidotu Veselības aprūpes finansēšanas likumu īsu, bez veselības apdrošināšanas kārtības. Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācija atbalsta viena likuma izveidi.

LVSADA vadītājs Valdis Keris iepriekš paudis pārliecību, ka viena likumprojekta izveide nevajadzīgi apgrūtinās Veselības finansēšanas likumprojekta virzību, veltot pārmetumus VM un darba devējiem par šādu priekšlikumu.

Veselības apakšpadome vienojās, ka šis jautājums tiks skatīts ceturtdien NTSP sēdē, kur arī tiks izlemts par tālāko likuma vai likumu virzību.