Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Veselība

Rehabilitācijas centrs "Jaunķemeri" nosvin savus 50 gadus

IESVĒTĪTS. Pēc 50 gadu pastāvēšanas un veiksmīgas darbības laika, kūrorta un rehabilitācijas centram Jaunķemeri ir pašam savs karogs, ko jubilejas reizē iesvēta kapelāns © F64

Oficiālu viesu, darbinieku un paša kūrorta rehabilitācijas centra Jaunķemeri tapšanas idejas autora un ilggadējā vadītāja Mihaila Malkiela klātbūtnē, sestdien rehabilitācijas centrs nosvinēja savu pastāvēšanas 50 gadu jubileju. Aptuvenās aplēses liecina, ka 50 gadu laikā sanatorijā veseļojies ap pusmiljonu cilvēku.

Purvā un odos top jaunie Ķemeri

Faktiski var teikt: ja nebūtu Mihaila Malkiela, tad šodien nebūtu Jaunķemeru kūrorta rehabilitācijas centra, kurā simti tūkstoši cilvēku ir atguvuši veselību un daudzi no viņiem ieguvuši spēku jaunai dzīvei. Var teikt, ka Mihails Malkiels Latvijā ir ieprecējies, jo ar savu sievu iepazinies studiju gados Baltkrievijā, tad daudzus gadus strādājis toreizējā sanatorijā Ķemeri. Ar laiku nākusi ideja par jauniem Ķemeriem - pats bradājis pa purviem un mežiem, meklējot vietu jaunai, skaistai sanatorijai, kurā dot iespēju cilvēkiem atgūt veselību. Jaunā un azartiskā ārsta pārliecinošajām runām pretim nespēja stāvēt nedz toreizējā Jūrmalas vietvara, nedz augstākā ranga ierēdņi, tāpēc trīs gadu laikā skaistā mežā ielokā tapa toreiz un tagad tik ļoti nepieciešamais kūrorta rehabilitācijas centrs “Jaunķemeri”. Pateicoties Malkiela drosmei un uzņēmībai, Jaunķemeriem gāja secen daudzu sanatoriju bēdīgais liktenis - deviņdesmitajos gados par privatizācijas sertifikātiem tā tika privatizēta un šobrīd ir viens no valstiski nozīmīgākajiem rehabilitācijas pakalpojumu sniegšanas punktiem. Šobrīd Mihails Malkiels rehabilitācijas centra vadības grožus nodevis mazmeitas Elīnas Malkielas pārziņā, kaut arī pats kungs, kam nu krietni pāri astoņdesmit gadiem, vēl arvien rūpīgi seko notikumiem un sniedz gudrus padomus gan attiecībā uz pacientu rehabilitāciju, gan uzņēmuma vadību. Elīna Malkiela: „Šis ir mana vectēva bērns un mājas, ko viņš pats no idejas ir radījis, un šī - vairāk kā 300 darbinieku liela - ir viņa ģimene.”

ĢIMENE. Ārsts osteorefleksoterapeits Mihails Malkiels ir ne tikai “Jaunķemeru” ilggadējs vadītājs, bet arī idejas tēvs, kurš pagājušā gadsimta sešdesmito gadu sākumā iecerēja izveidot kvalitatīvu rehabilitācijas iestādi, kurā līdzās tradicionālajām dabas dziednieciskajām metodēm tiek izmantotas arī mūsdienīgas rehabilitācijas tehnoloģijas. Šobrīd rehabilitācijas centra vadība ir nodota mazmeitas Elīnas rokās / F64

Saglabājot tradīcijas, aug līdzi mūsdienām

Ar nožēlu jāatzīst, ka daudzas no padomju laiku sanatorijām, kurās cilvēki ne tikai atpūtās un relaksējās, bet arī ārstējās un saņēma kvalitatīvus pakalpojumus, šodien vai nu ir nozudušas vispār vai pārvērstas par SPA centriem. “Jaunķemeri” ir rehabilitācijas centrs, kurš saglabājis gadsimta tradīcijas dūņu, ūdens dziedniecībā, apvienojot tās ar mūsdienu rehabilitācijas tehnoloģijām. Centrs sniedz medicīniskās rehabilitācijas pakalpojumus pēc daudzām saslimšanām, tāpec gan faktiski, gan juridiski ir veselības aprūpes iestāde. Ir tūkstošiem pacientu, kuri šo rehabilitācijas centru atcerēsies ar pateicības vāriem mūža garumā, jo tieši šeit, profesionālu fizioterapeitu un citu specialitāšu mediķu vadībā, viņi ir atguvuši spēju kustēties un dzīvot no jauna. Elīna Malkiela uzsver: „Katrs pacients mums ir kā izauklējams bērns - mēs priecājamies par viņu pirmajiem soļiem un pirmajiem vārdiem. Savā ziņā rehabilitācijas nozare ir vispateicīgākā, jo tieši šeit mēs redzam, kā slimība atkāpjas un cilvēks atgūst dzīvesprieku. Taču mēs vēlētos vairāk pacientu, kuri profilaktiski uzlabo savu veselību, pirms tos piemeklējusi smaga slimība.”