Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

Stradiņos rit pārcelšanās: Nieru slimību nodaļa jaunās telpās

PĀRCELŠANĀS. Pacientu pārvietošana notika ļoti uzmanīgi, ņemot vērā katra pacienta veselības stāvokli, spēju pārvietoties, nozīmēto terapiju © Publicitātes foto

Uz jaunām telpām Stradiņa slimnīcas jaunajā A korpusā pārcēlusies nefroloģijas jeb nieru slimību nodaļa. Līdz šim 23. korpuss, kurā atradās šī nodaļa, atradās 1910. gadā celtā ēkā, kur apstākļi bez kapitālas telpu rekonstrukcijas vairs nebija piemēroti pacientu ārstēšanai.

Jaunās telpas, kuras atrodas jūnijā atklātā A korpusa ceturtajā stāvā, atbilst mūsdienīgas slimnīcas standartiem - pacienti ārstēsies divvietīgās gaišās un plašās palātās, kuras ir aprīkotas ar jaunākās paaudzes māsu izsaukšanas sistēmu. Nodaļā ir vairākas procedūru telpas, plašs māsu postenis, telpas pacientu un darbinieku ērtībām. Neatkarīgā viesojās jaunajās nodaļas telpās, pirms vēl nefroloģijas nodaļa uz tām bija pārcēlusies. Jaunā nodaļa ir uz pusi plašāka nekā vecā - ar 43 gultasvietām, tas ļaus uzņemt vairāk pacientu. Pacientu ērtībām ir arī virtuve, tāda ir arī ārstējošam personālam blakus ārstu un virsmāsas telpām. Palātu izveidē būtisku lomu noteicis jaunā korpusa dizains, jo ēka nav kvadrātveida, bet viļņveida, tādas - interesantas formas - ir arī atsevišķas palātas. Slimnīcas pārstāve Lāsma Sīle stāsta, ka nodaļā ir divdesmit viena pacientu divvietīga palāta un divas vienvietīgas palātas izolācijas režīmam. Katrā palātā ir izbūvēta labierīcību telpa. Pārcelšanās uz jaunajām telpām notika, paralēli nodrošinot pacientu aprūpi. Jaunajā korpusā pacientus sagaidīja personāls, kas iekārtoja palātās, iepazīstināja ar nodaļas telpām, māsu posteni, kā arī apmācīja rīkoties ar māsu izsaukšanas sistēmu. Lai uzsāktu darbu jaunajā korpusā, tiek iesaistīti slimnīcas ārsti, māsas, rezidenti, saismnieciskie un administratīvie darbinieki. «Nefroloģijas nodaļas jaunās telpas ir neapšaubāmi labākas. Pacientu komforts šajās telpās ir neizmērojami labāks - līdz šim pacientiem nācās dzīvot pa četriem vai pat pieciem vienā telpā. Ieguvēji ir arī darbinieki,» saka nefroloģijas nodaļas vadītājs profesors Aivars Pētersons. Nodaļas virsmāsa Jana Ankrava atzīst, ka lielākais prieks nodaļas māsām ir par jaunajām procedūru telpām, kurās varēs ātrāk un kvalitatīvāk aprūpēt pacientus un nodrošināt ātru atveseļošanos.

Jaunais korpuss pacientiem durvis vēra šāgada 1. jūnijā, kad darbu uzsāka poliklīnika - Ambulatoro konsultāciju centrs, izņemot oftalmoloģijas nodaļu (tā uz jauno korpusu pārcelsies vēlāk) un dermatoloģijas nodaļu (tā atradīsies vecajā korpusā), un pacientu plānveida uzņemšana. Jūlija vidū uz jaunajām telpām pārcēlās slimnīcas Apvienotā laboratorija. Uz jauno korpusu pārcelsies arī uroloģijas, endokrinoloģijas, reimatoloģijas, otorinolaringoloģijas, gastroenteroloģijas, endoskopiju nodaļas, kā arī diagnostiskā radioloģija. Darbs jaunajās telpās tiek uzsākts pakāpeniski, saņemot un uzstādot visas nepieciešamās iekārtas.