Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Veselība

Austrumu slimnīcā veiktas pirmās acu operācijas bērniem

VIENĪGĀ. Abiem bērniem operāciju veica Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, acu ārste Kristīne Baumane, kura pašlaik Latvijā ir vienīgā speciāliste šādu operāciju veikšanā © Publicitātes foto

Rīgas Austrumu slimnīcas stacionāra Biķernieki Oftalmoloģijas klīnikā pirmo reizi veiktas acu operācijas bērniem – septiņus mēnešus vecam zēnam un trīspadsmit gadus vecai meitenei ar glaukomu. Neveicot operāciju, šī slimība pakāpeniski izraisītu neatgriezenisku redzes zudumu.

Bērnu slimnīcas pacientiem ir nepieciešamas oftalmoloģiskas operācijas, kuras var veikt tikai Rīgas Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā, tāpēc starp abām ārstniecības iestādēm ir noslēgts sadarbības līgums. Abiem bērniem operāciju veica Oftalmoloģijas klīnikas vadītāja, acu ārste Kristīne Baumane, kura pašlaik Latvijā ir vienīgā speciāliste šādu operāciju veikšanā bērniem un šā gada jūnijā sākusi darba gaitas Rīgas Austrumu slimnīcā. Glaukoma ir progresējoša acu slimība, kas var izraisīt neatgriezenisku redzes zudumu. Tai raksturīgs paaugstināts acu spiediens, kas bojā redzes nervu. «Iedzimta glaukoma bērniem būtu jākonstatē uzreiz pēc piedzimšanas, kad pediatrs veic apskati, un operācija jāveic jau pirmajā dzimšanas mēnesī. Dažreiz ir abpusēja iedzimta glaukoma, dažreiz - tikai vienpusēja. To var redzēt, salīdzinot acu lielumu. Var būt arī tāds kā blāvums acīs vai nepatika pret gaismu, acis tiek berzētas vai arī asaro,» stāsta acu ārste Kristīne Baumane. Taču glaukoma var attīstīties arī vēlākā vecumā kā dažādu citu acu slimību sekas. Katru gadu apmēram piecpadsmit bērniem nepieciešama glaukomas operācija un līdz pat piecdesmit bērniem - kataraktas operācija. Atšķirībā no kataraktas operācijas glaukomas operāciju nekādā gadījumā nevar atlikt uz vēlāku laiku, jo, ja redzes nervs spiediena dēļ tiek bojāts, palīdzēt atgūt redzi vairs nav iespējams.

Glaukomas operāciju veic gadījumos, kad nepalīdz medikamenti. Sākumā izmēģina dažādus acu spiedienu mazinošus pilienus. Ja uzlabojumu nav, jāgatavojas operācijai, norāda K. Baumane. Glaukomas operācijas pamatā ir jaunu šķidruma atteces ceļu izveidošana, lai tam būtu kur attecēt, mazinātos acu spiediens un vairs nenospiestu redzes nervu. Acu ārste skaidro, ka mazie pacienti tiek izmeklēti un sagatavoti operācijai Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikā un tad kopā ar anesteziologu un anestēzijas māsu nogādāti Rīgas Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā operācijas veikšanai. Pēc tam pacienti speciālistu pavadībā dodas atpakaļ un turpina atveseļošanos bērnu acu ārstu uzraudzībā. Tāpēc vecākiem sākumā ir jāvēršas pie bērnu ārsta, nevis Austrumu slimnīcas Oftalmoloģijas klīnikā. Bērnu slimnīcas Acu slimību klīnikas vadītāja Sandra Valeiņa norāda, ka operācija ir tikai viens no ārstēšanas posmiem: «Liela nozīme ir ģimenes ārstiem un pediatriem, kuri pamana un nosūta bērnu ar iedzimtu acu slimību pie oftalmologiem konsultantiem Bērnu slimnīcā. Pēc operācijas seko daudzu gadu pacietīgs darbs, lai bērna redze attīstītos - tiek sekots bērna acs refrakcijai, redzei un iespējamām pēcoperācijas komplikācijām.»

Arī pieaugušajiem vismaz reizi gadā būtu jāapmeklē acu ārsts, lai pārliecinātos, vai nav sākusi attīstīties glaukoma vai cita acu slimība. Glaukoma visbiežāk attīstās pēc 40 gadu vecuma. Vēršoties pie speciālista jau ar būtiskiem redzes traucējumiem, ārsts nevar atjaunot redzi, bet tikai mēģināt saglabāt to, kas vēl atlicis.