Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Ģimenes ārstiem piedāvā jaunu vienošanos

© Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Turpinoties valdības sarunām par ģimenes ārstu prasībām primārās veselības aprūpes jomā, šodien ģimenes ārstiem nosūtīts valdības vienošanās gala piedāvājums, aicinot par to vienoties rītdien ar Ministru prezidentu un veselības ministri.

Vienošanās projekts paredz, ka Ministru prezidents un veselības ministre apņemtos nodrošināt proporcionālu ārstniecības personu darba samaksas pieaugumu, paredzot no 2018.gada 1.janvāra ģimenes ārstiem maksājamās kapitācijas naudas atalgojuma daļas pieaugumu. Tāpat tiktu veiktas nepieciešamās izmaiņas, lai kapitācijas naudas un ģimenes ārsta palīga/māsas atalgojuma aprēķinos par pamatu noteiktu virtuālo ģimenes ārstu prakses lielumu 1500 reģistrēto pacientu skaitu ģimenes ārsta praksē atbilstoši konceptuālā ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu” definētajam.

Vienošanās projekts paredzētu, ka ģimenes ārstu kapitācijas naudas ietvaros, sākot ar 2018.gada 1.janvāri tiktu noteikta piemaksa 150 eiro mēnesī par atsevišķu kvalitātes kritēriju izpildi. Līdz 2018.gada 1.maijam ģimenes ārstiemtiktu dota iespēja uzlabot darba kvalitātes kritēriju rezultātu izpildi un maksāts novērtējuma maksājums pilnā apjomā. Kritēriju noteikšanai tiktu izveidota darba grupa.

Tāpat tiek piedāvāts nepieciešamības gadījumā precizēt konceptuālajā ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu” iekļauto primārās veselības aprūpes sadaļu, kā arī līdz 2017. gada 15.septembrim sagatavot detalizētu redzējumu primārās veselības aprūpes attīstībai, tajā skaitā, nosakot prasības pašvaldību atbalstam to teritorijā esošo ģimenes ārstu praksēm.

F64

Vienošanās paredzētu arī veikt grozījumus normatīvajos aktos, nosakot, ka līdz 2018. gada 1.janvārim vienotās veselības nozares elektroniskās informācijas sistēmas (E-veselības) lietošana ģimenes ārstiem ir brīvprātīga, kā arī nodrošināt, ka Nacionālais veselības dienests efektīvāk sadarbojas ar E-veselībā integrējamo lokālo programmatūru izstrādātājiem, kā arī atkārtoti apzina situāciju par interneta pieslēguma pieejamību ģimenes ārstu praksēs. Tāpat tiktu nodrošināts atbalsts E-veselības sistēmas lietošanai pirmspensijas un pensijas vecumā esošiem ģimenesārstiem.

Tāpat vienošanās paredzētu līdz 2018. gada 1.janvārim aprēķināt ģimenes ārsta praksē apmaksājamo manipulāciju faktiskās izmaksas un uzsākt to ieviešanu un turpināt darbu pie normatīvajiem aktiem attiecībā uz pacienta pamattiesību un ģimenes ārsta konfidencialitātes pienākuma izpildīšanu.

Piekrītot iepriekšminētajam piedāvājumam, LĢĀA būtu jāapņemas aicināt ģimenes ārstus nodrošināt ar Nacionālo veselības dienestu noslēgto līgumu izpildi, tostarp, ģimenes ārstu pieslēgšanos E-veselības sistēmai līdz 2017. gada 1.septembrim.