Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Sāls grūtniecības laikā - jā vai nē?

© Gatis Gierts/ F64 Photo Agency

Sāls jau gadsimtiem ilgi ir bijusi neatņemama mūsu garšvielu plaukta sastāvdaļa. Taču pēdējās desmitgadēs tā ieguvusi sliktu slavu, tāpēc daudzi to cenšas izslēgt no savas ēdienkartes. Tā kā topošās māmiņas īpaši rūpējas par savu veselību, tad tā ir viena no garšvielām, kam jāpievērš papildu uzmanība. Vairāk par sāls ietekmi un to, kādu sāli labāk izvēlēties grūtniecēm, stāsta uztura speciāliste Inga Pūce.

Ir zināmi daudz sāls veidi - galda sāls, jūras sāls, sāls, kas bagātināta ar jodu, melnā sāls, romiešu sāls, Himalaju vai akmens sāls. Lai gan Latvijā populārākā ir parastā galda sāls, veikalos ir nopērkama arī jūras sāls un Himalaju sāls. Parasto galda sāli ļoti plaši izmanto pārtikas ražošanā, tāpēc bieži tiek pārsniegta ieteiktā diennakts deva - 5 grami. Grūtniecības laikā uzturā jācenšas lietot mazāk gatavus produktus un vairāk gatavot pašām. Parastās sāls palielināšana izsauc tādus nelabvēlīgus simptomus, kā kuņģa dedzināšanu, ūdens aizturi, paaugstinātu asinsspiedienu, pastiprinātu sāļu izgulsnēšanos žultspūslī un nierēs, īpaši, gados vecākām topošajām māmiņām. Bet vai tāpēc tas būtu pilnīgi jāizslēdz no uztura, vai tomēr ir kāda alternatīva?

SCANPIX

Uztura speciāliste Inga Pūce atbild, ka alternatīva ir, un tā ir Himalaju sāls, kam ir ne tikai sāļa garša, bet arī ārstnieciska iedarbība uz organismu. Tā veidojusies aptuveni pirms 200 miljoniem gadu Himalaju reģionā, tāpēc bija pasargāta no mūsdienu piesārņojuma. Himalaju sāls satur tās pašas 84 minerālvielas un mikroelementus, kas atrodami cilvēka ķermenī, turklāt tādā formā, kas palīdz to viegli uzņemt šūnām. Tajā bez nātrija hlorīda ir arī jods, litijs, magnijs, fosfors, kālijs, kalcijs, hroms, mangāns, dzelzs, cinks un citi elementi. Lietojot šo sāli, jūs saņemat mazāk nātriju nekā lietojot galda sāli.
Turpinājumu lasi nākamajā lapā