Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mediķu streika laikā centīsies nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamo veselības aprūpi

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Veselības ministrija (VM) meklēs iespējas ģimenes ārstu streika laikā nodrošināt iedzīvotājiem nepieciešamos veselības aprūpes pakalpojumus, informēja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.

Pirmdien notikušajās sarunās ar Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas pārstāvjiem par asociācijas izvirzītajām prasībām neizdevās panākt vienošanos par kompromisiem, līdz ar to asociācija gatavojas protesta akcijai, kuras laikā no 3.jūlija ģimenes ārsti nenodrošinās līgumu izpildi par valsts apmaksātu veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu.

VM piedāvājums asociācijai paredzēja palielināt atalgojuma daļu kapitācijas naudā ģimenes ārstu praksēm, paredzot, ka kapitācijas nauda tiktu palielināta no 2018.gada 1.janvāra līdz 1,407 eiro par vienu ģimenes ārsta praksē reģistrētu personu, no 2019.gada - līdz 1,620 eiro, bet 2020.gadā - līdz 1,779 eiro par vienu ģimenes ārsta praksē reģistrētu personu, atbilstoši konceptuālajā ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu" plānotajam atalgojuma palielinājumam ambulatorajā sektorā nodarbinātajiem.

Tāpat VM piedāvājums paredzēja veikt grozījumus veselības aprūpes organizēšanas un finansēšanas noteikumos, nosakot, ka darba samaksu par veselības aprūpes pakalpojumu aprēķina, ņemot vērā, ka vidējā darba samaksa mēnesī ārstniecības un pacientu aprūpes personām un funkcionālo speciālistu asistentiem ir noteikta no 2018.gada 762 eiro, no 2019.gada - 960 eiro, no 2020.gada - 1108 eiro.

F64

VM arī piedāvāja līdz 2018.gada 1.janvārim ar asociāciju aktualizēt ģimenes ārstu veikto manipulāciju tarifus un pieejamā finansējuma ietvaros veikt izmaiņas Ministru kabineta noteikumos, lai jaunie tarifi stātos spēkā no 2018.gada 1.jūlija.

Tāpat VM piedāvāja precizēt konceptuālajā ziņojumā "Par veselības aprūpes sistēmas reformu" plānoto ģimenes ārstu sadarbības tīkla veidošanu, paredzot iesaistīšanos tajā pēc brīvprātības principa, tādējādi stiprinot esošo ģimenes ārstu kapacitāti un nodrošinot jauno prakšu attīstību, tai skaitā jaunatvērto prakšu izveidošanas un aprīkošanas finansēšanu ar 2018.gada 1.janvāri.

VM arī piedāvāja pārcelt e-receptes obligātu lietošanu valsts kompensējamo medikamentu izrakstīšanā uz 2018.gada 1.janvāri, vienojoties, ka līdz šā gada 1.augustam asociācija nodrošina, ka tās biedri noslēdz līgumus ar Nacionālo veselības dienestu par piekļuvi e-veselības sistēmai un uzsāk tās lietošanu.

Ņemot vērā, ka VM piedāvājums neapmierināja asociācijas pārstāvjus un patlaban sarunas neturpinās, VM lūgs asociācijai sniegt informāciju par tiem ģimenes ārstiem, kuri no 3.jūlija nesniegs valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, lai varētu organizēt iedzīvotājiem nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanu.

Tuvākajās dienās VM sniegs informāciju par valsts apmaksātas veselības aprūpes saņemšanas iespējām tiem iedzīvotājiem, kuru ģimenes ārsti no 3.jūlija pakalpojumus nesniegs.

Latvijas Ģimenes ārstu asociācijas prezidente Sarmīte Veide šorīt Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica, ka līdz rītdienai, 27.jūnijam, asociācija ir aicinājusi pieteikties ārstus, kuri piedalīsies streikā. Pēc tam par to skaitu tikšot informēti iedzīvotāji. Veide gan nesolīja publiskot konkrētās ārstu prakses.