Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Eksperti skaidro no kā rodas tā dēvētā "peldētāju nieze"

© F64 Photo Agency

Aizvadītajā nedēļas nogalē portāls nra.lv rakstīja, ka kāda māmiņa sociālajā tīklā facebook informēja, ka viņas bērnam pēc peldes kādā ūdenstilpnē parādījušies izsitumi. Tieši šī iemesla dēļ eksperti iesaka doties uz peldvietām, kur regulāri tiek veikta ūdens kvalitātes pārbaude.

Portāls "riga.lv" informē, ka pēdējo peldsezonu laikā ir bijuši gadījumi, kad cilvēki, apmeklējot peldvietas, saskaras ar veselības problēmām - ādas alerģisku reakciju, kas rodas pēc peldes ūdenskrātuvēs, kurās, vizuāli novērtējot, nav manāmas nekādas piesārņojuma pazīmes, t.sk. nav novērojamas arī zilaļģu savairošanās pazīmes. Arī šogad jau Veselības Inspekcijā ir saņemta informācija, ka iedzīvotājiem novērotas ādas alerģiskas reakcijas pēc peldes.

Inspekcija aicina paturēt prātā, ka nepārbaudītas ūdenstilpēs ir iespējama mikroskopisko parazītu klātbūtne, kas cilvēkiem ar jutīgāku ādu var izraisīt veselības traucējumus (ādas alerģiju) ar nosaukumu „peldētāju nieze”. Ar “peldētāju niezi” ir iespēja saskarties, ja ūdenskrātuvē, kura tiek izmantota peldēšanai, ūdens plūsma ir lēna vai ūdens ir stāvošs (karjeri, ezeri), kā arī, ja tajā ir novērota ūdensputnu un/vai ūdens zīdītāju klātbūtne.

Inspekcija informē, ka alerģiska ādas reakcija pēc peldes, kas tiek dēvēta par „peldētāju niezi” jeb cerkāriju dermatīts vasaras mēnešos ir samērā izplatīta visā pasaulē, t.sk. sakarā ar klimata pārmaiņām izplatās arī mūsu ģeogrāfiskajā zonā.

Galvenais ieteikums - izvelēties vietas, kuras ir oficiālas un kur regulāri tiek uzkopta pļava vai smiltis, pārbaudīta ūdens kvalitāte.