Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

Mediķi lēmumu nemaina – jūlija notiks protesta akcijas

© F64

Par spīti pieņemtajiem grozījumiem Ārstniecības likumā, mediķi neatsakās no ieceres jūlijā brīdinājuma akcijas veidā pārtraukt strādāt pagarināto normālo darba laiku, tā šodien lēma Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) valde.

Šāds lēmums pieņemts, jo grozījumi Ārstniecības likumā nenodrošinot LVSADA iecerētos uzlabojumus veselības aprūpes darbiniekiem, kas strādā pagarināto normālo darba laiku.

Kā norādīja LVSADA priekšsēdētājs Valdis Keris, protesta akcijā savu dalību patlaban apstiprinājuši 750 veselības aprūpes darbinieki.

Ilze Zvēra, F64 Photo Agency

Keris šodien žurnālistiem norādīja, ka protesta akcija tiek atstāta spēkā, jo diemžēl Saeima, pieņemot grozījumus Ārstniecības likumā, nav izdarījusi darbus līdz galam, nav pieņēmuši grozījumus atbilstoši tam, par ko bija panākta trīspusējā vienošanās starp Veselības ministriju (VM), arodbiedrību un darba devējiem, proti, nav iezīmēts konkrēts grafiks, kā turpmākajos gados divos gados tiek saīsināts pagarinātā normālā darba apmērs, vienlaikus nosakot paaugstinātu darba samaksu par šo darba laiku.

Kā skaidroja Keris, jaunais regulējums ir nekonkrēts, taču ietverot vairākus soļus pareizajā virzienā, tostarp atbilstoši arodbiedrības rosinātajam pagarinātā normālā darba laika saīsināšanu paredzēts sākt ar jūliju, kā arī par pagarināto normālo darba laiku beidzot ir noteikts neliels paaugstināts koeficients, kas gan izskatās pēc vairāk simboliska paaugstinājuma, atzina Keris.

Viņš norādīja, ka pēc brīdinājuma akcijas beigām tiks apkopoti rezultāti un vērtēts, cik tālu valdība un Saeima ir tikusi ar finansējuma rašanu veselības aprūpei un vai beidzot ir skaidras finanšu garantijas atalgojuma paaugstināšanai, par ko pagaidām tiek tikai "koķetēts", neko konkrētu nenorādot. Saliekot šo informāciju kopā, tiks lemts par tālāko rīcību.

Vienlaikus visiem veselības aprūpes darbiniekiem, kas būs nolēmuši uz mēnesi atteikties strādāt pagarināto normālo darba laiku, būs piesprausta zīmīte ar uzrakstu "Par kvalitāti". "Šī nozīmīte ir atšķirības zīme, kas, pirmkārt, apliecina, ka protesta akcijas galvenais mērķis ir kvalitāte, jo pārguris mediķis nevar strādāt atbilstoši savām labākajām spējām. Un tie akcijas dalībnieki, kuri nolēmuši piedalīties un cīnīties par savām tiesībām uz normālu cilvēku cienīgu dzīvi [..] šo nozīmīti varēs nēsāt," teica Keris.

Jau ziņots, ka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Rīgas reģionālā centra arodorganizācija nolēmusi vērsties Satversmes tiesā, apstrīdot nesen pieņemtos grozījumus Ārstniecības likumā, kas paredz pakāpenisku atteikšanos no pagarinātā normālā darba laika.

Kā vakar arodorganizācijas preses konferencē teica tās pārstāvis Rafaels Ciekurs, jaunais regulējums neuzlabošot NMPD darbinieku darbu, tieši pretēji - to apgrūtināšot.