Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

PADOMS: Ko darīt, ja Līgo svētkos gadījies pārēsties?

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Līgo svētki tuvojas straujiem soļiem, kas nozīmē, ka garās brīvdienas tiks aizvadītas draugu un ģimenes lokā pie bagātīgi klāta galda. Svētku maltīte vienmēr ir tik vilinoša un garda, ka grūti nepārēsties. Tomēr līgošanas prieku pēc tam var sabojāt smaguma sajūta vēderā, tā pūšanās un pat nopietnāki gremošanas traucējumi. Par to, kā rīkoties, lai mazinātu diskomforta sajūtu pārēšanās gadījumā, stāsta sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centra vadītājs, profesors Juris Pokrotnieks.

Gatis Gierts/ F64 Photo Agency

Paēd pirms maltītes

Ikvienam ir gadījies svētkos pārēsties un pēc tam apgalvot “es vairs nekad neēdīšu”. Protams, šo solījumu turēt nav iespējams, taču ir iespējams pavisam vienkārši izvairīties no atkārtotas pārēšanās. Ivanda Krastiņa iesaka: “Svētku dienā centies ēst kā ierasts, nebadojies gaidot mielastu - tas pasargās no vēlmes apēst visu un uzreiz.”

Papildus farmaceites ieteiktajam, RSU Gastroenteroloģijas, hepatoloģijas un uztura terapijas centra vadītājs, profesors Juris Pokrotnieks iesaka arī: “Lai nepārēstos, ir jāēd lēni un kārtīgi jāsakošļā, jo kuņģim zobu nav. Noteikti jātaisa pārtraukumi. Līgo svētkos to var lieliski darīt pastaigājoties, dejojot vai piedaloties dažādās aktivitātēs. Ļoti ieteicams arī lietot šķidrumu - ūdeni”.

Fermenti profilaksei

Ja svētku maltīte tomēr ir vienīgā ēdienreize šajā dienā, tad ēšanas laikā var lietot gremošanas fermentu preparātus. Tie palīdzēs apēsto ātrāk pārstrādāt, jo medikamentu sastāvā ietilpst galvenie gremošanas fermenti, kas šķeļ taukus, palīdz sagremot ogļhidrātus un pārstrādāt olbaltumvielas. Dažu fermentu sastāvā būs arī citas gremošanai nepieciešamās vielas, piemēram, tādas, kas novērsīs vēdera uzpūšanos.

Dabīgās zāļu tējas

Pirmā palīdzība, lai mazinātu pārēšanās radītās sekas, būs dabīgās zāļu tējas. Piemēram, piparmētru un fenheļu tēja palīdzēs pret vēdera sāpēm un uzpūšanos, ko izraisa pārēšanās. Savukārt kumelīšu tēja nomierinās organismu brīžos, kad kuņģis cīnās ar liela pārtikas daudzuma sagremošanu.

Skābuma sajūtas novēršanai

Ja pārēšanās izraisītais diskomforts ir pārāk liels, izvēlieties aptiekā pieejamos bezrecepšu līdzekļus, kuru sastāvā ir antacīdi - vielas, kas ar sāļu kombināciju neitralizē kuņģa skābes. Pirms jebkuru medikamentu lietošanas, noteikti konsultējieties ar farmaceitu un rūpīgi izlasiet lietošanas instrukciju. Īpaši svarīgi ir ievērot ieteicamo lietošanas devu, lai izvairītos no nepatīkamiem gremošanas traucējumiem.