Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Mediķi neizpratnē: kāpēc e-veselības lietošanas apmācībās netiek iekļautas medmāsiņas?

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Latvijas Māsu asociācija ir neizpratnē, kāpēc e-veselības lietošanas apmācībās netiek iekļautas medicīnas māsas, norāda asociācijas vadītāja Dita Raiska.

Viņa norādīja, ka sūdzības par māsu neiekļaušanu e-veselības lietošanā asociācija saņem gan no ģimenes ārstu praksēm, gan pašām māsām.

Raiska norādīja, ka asociācijai bijušas vairākkārtējas sarunas ar Veselības ministriju (VM), un tā izsniegusi dokumentu par to, lai Nacionālais veselības dienests (NVD) sazinās ar asociāciju, lai skaidrotu, kāda ir māsas loma e-veselības sistēmā. Tomēr pagājuši gandrīz trīs mēneši un nekādas darbības nav notikušas, atzina Raiska.

Viņa norādīja, ka māsu iekļaušana e-veselības lietošana ir būtiska, jo ģimenes ārsta praksē darbojas komanda - ārsts, tā palīgs, māsa un pacientu reģistrators. Darbā notiek savstarpējā aizvietošana un darbības, kuras veic gan ārsta palīgs, gan māsa.

Vienlaikus Māsu asociācijas vadītāja sacīja, ka māsas jau nepieciešamās darbības e-veselībā veic, taču neformāli, un nav saprotams, kāpēc ar sistēmu nevar strādāt māsa, ja to drīkst darīt pacientu reģistrators.

Raiska uzskata, ka e-veselības ietvaros nav izpratnes, kāda ir māsas loma ģimenes ārsta praksē. "Nevar būt situācija, ka māsas tiek "izspiestas" tāpēc, ka darbības var veikt ārsta palīgs," teica Raiska.

Vienlaikus viņa norādīja, ka saistībā ar māsas lomu e-veselībā nākamnedēļ, 21.jūnijā, plānota tikšanās ar veselības ministri Andu Čakšu, lai saprastu, cik tālu šis jautājums tiek risināts un kāpēc joprojām nav skaidra māsas loma e-veselības lietošanā.