Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Čakša: mediķi nepamatoti kritizē e-veselības sistēmu

© Kaspars Krafts/F64 Photo Agency

Absolūti piekrītu ģimenes ārstu prasībām finansējuma sadaļā, tomēr mums ir ļoti daudz darba ar kvalitāti, kā arī jāsaprot, ka e-veselība ir normāla prasība šodienas ģimenes ārstam, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" sacīja veselības ministre Anda Čakša.

Ministre norādīja, ka līgumus par e-veselības lietošanu ir noslēguši 17% ģimenes ārstu. Čakšai nav saprotams, kā sistēmu var kritizēt, ja tajā nepiedalās. "Ģimenes ārsti ignorē Ministru kabineta noteikumus, kuri skaidri norāda, ka šiem līgumiem ir jābūt noslēgtiem," uzsvēra ministre, piebilstot, ka katru mēnesi ģimenes ārstu prakses kapitācijas naudā saņem vairāk nekā 200 eiro tieši datortehnoloģiju uzturēšanai, tai skaitā jautājumiem, kas saistīti ar e-veselības ieviešanu.

Ministre pauda, ka arī ģimenes ārstiem ir "jānāk solis pretī". Viņasprāt, ar ģimenes ārstiem vēl ir iespējamas konstruktīvas diskusijas. "Es ceru, ka tiešām pacientiem nav jāsatraucas," teica ministre, komentējot mediķu pieteikto streiku.

Jau ziņots, ka ģimenes ārsti, nepanākot vienošanos ar Veselības ministriju (VM) par izlīgšanas komisijas veidošanu, nolēmuši streikot, pārtraucot darbu līdz vienošanās panākšanai ministriju. Ģimenes ārsti plāno sākt streiku 3.jūlijā. Streika laikā tiks pārtraukta ģimenes ārsta pakalpojumu sniegšana līdz brīdim, kad izdosies panākt vienošanos ar VM un valdību par streika prasību izpildi.

Savukārt VM joprojām esot atvērta sarunām. Tā uzaicinājuši Ģimenes ārstu asociāciju uz tikšanos nākamnedēļ, lai pārrunātu jautājumus saistībā ar ģimenes ārstu prasībām, iepriekš teica ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders.