Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

NOSKAIDRO, kāpēc nedalīt guļvietu ar kaķi

© depositphotos.com

Izraidīt mīļdzīvnieku no savas guļamistabas ir prātīga doma, gādājot par gulētāju naktsmieru un veselību. Kaķis diennaktī guļ aptuveni 15 stundu, un viņa miega fāzes nesakrīt ar cilvēka miega fāzēm. Nereti kaķiem tieši naktī uznāk aktivitātes periodi, kad viņi skraida un lēkā pa mēbelēm. Pat ja kaķis guļ, tas miegā var krākt vai skrāpēties, bet pamodies bieži vien pieprasa cilvēku uzmanību un traucē viņiem gulēt. Atsevišķu klīniku veiktā statistika rāda, ka vairāk nekā 20% pacientu miega problēmās vainojama guļvietas dalīšana ar savu mīluli.

Aiz kaķu nagiem sakrājas dažādi netīrumi un slimību izraisītāji. Atrodoties ciešā kontaktā ar kaķi, notiek zināma saskare ar dzīvnieka ķermeņa izdalījumiem. Mazi bērni, veci ļaudis un cilvēki ar vāju imunitāti var inficēties ar bartonelozi, kas izpaužas ar limfmezglu pietūkumu, drudzi, nespēku, muskuļu sāpēm u.c. No kaķiem var inficēties arī ar salmonelozi, sēnīšu infekcijām. Atļaujot mīlulim gulēt savā gultā, saimnieks riskē dabūt no viņa arī parazītus - blusas, ērcītes, lenteņus, cērmes, āķtārpus u.c.

Ja kaķis pieradis naktis pavadīt saimnieka gultā, dzīvnieka izraidīšana no guļamistabas nebūs vienkārša, jo kaķiem nepatīk pārmaiņas un viņi var atriebties, saskrambājot un «iezīmējot» mēbeles un darot citas blēņas. Eksperti iesaka pirms šī pasākuma sagādāt mincim jaunas rotaļlietas vai kāpaļāšanas koku, lai būtu kāda alternatīva.