Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

Kustības un fizikālā terapija – atslēga labai veselībai

ĀRSTNIECISKĀ vingrošana ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā labot stājas problēmas, kā arī atveseļoties pēc smagām slimībām vai atbrīvoties no muguras sāpēm © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Mūsdienu pasaulē daudz veselības problēmu rada mazkustīgs dzīvesveids, viendabīga darba poza, pārpūlēti muskuļi, nepareizi ēšanas paradumi un virkne citu procesu, kas noved pie muguras, spranda un locītavu sāpēm vai pat deģeneratīvām izmaiņām skeleta un muskulārajā sistēmā.

Vienlaikus palielinās arī insultu pacientu skaits un šī slimība piemeklē arvien jaunākus cilvēkus. Pamatotas bažas rada arvien pieaugošais bērnu un jauniešu skaits ar stājas problēmām un mugurkaula deformācijām. Viens no efektīvākajiem veidiem, kā izvairīties no sāpēm, atgriezt komfortablu dzīvi vai vismaz noturēt fizisko stāvokli esošajā līmenī, ir medicīniskā rehabilitācija, kas ietver sevī pasākumu kompleksu, sākot no fizikālajām procedūrām, fizioterapeita konsultācijām un vingrojumu izpildīšanas, līdz pat mūsdienīgajām slinga un teipu terapijām. Atveseļošanās pasākumu plānu izstrādā rehabilitologs vai fizioterapeits.

Ventspils poliklīnika attīsta medicīniskās rehabilitācijas sadaļu

Domājot par savu pilsētas iedzīvotāju iespējām laikus saņemt medicīniskās rehabilitācijas, tajā skaitā fizioterapijas, fizikālās terapijas un masāžas pakalpojumus, Ventspils poliklīnikā aktīvi tiek piesaistīti jauni speciālisti, iekārtotas telpas nodarbībām un iegādātas mūsdienīgas tehnoloģijas, kas palīdz pacientiem atgūt veselību un atgriezties fiziskā komforta zonā. Pediatre, fizikālās terapijas un rehabilitācijas medicīnas ārste Eva Goba stāsta: «Šobrīd Ventspils poliklīnikā strādā jau trīs fizioterapeiti, iekārtotas divas vingrošanas zāles ar nepieciešamo aprīkojumu un atvērts rehabilitācijas un fizikālās terapijas kabinets, kā arī strādā trīs masieri, jo masāža ir sen pārbaudīta vērtība, kas uzlabo ne tikai konkrētās ķermeņa daļas stāvokli, bet paaugstina visa ķermeņa spēju cīnīties ar slimību. Mūsu primārais mērķis ir nodrošināt savlaicīgu rehabilitāciju cilvēkiem pēc insultiem un operācijām, kā arī citos gadījumos, kad vislabākais veids, kā atgriezties komfortablā fiziskajā formā, ir fizioterapija un fizikālā terapija. Vēršu uzmanību uz to, ka daudzos gadījumos, it īpaši pēc insulta, sasniegtais rezultāts ir tiešā saistībā ar terapijas uzsākšanu - jo agrāk sākam pareizi vingrot un kustēties, jo labāki ir gaidāmie rezultāti. Ļoti daudz atkarīgs arī no paša pacienta motivācijas līdzdarboties - strādāt ne tikai fizioterapijas nodarbībās, bet izpildīt vingrojumus arī mājās. Atveseļošanās procesā visbiežāk tiek izveidots komplekss procedūru plāns, kas ietver gan fizikālo terapiju, gan fizioterapeita pakalpojumus, gan masāžas.» Ministru kabineta noteikumi nosaka, ka no valsts budžeta līdzekļiem tiek apmaksāta medicīniskā rehabilitācija ar fizikālās un rehabilitācijas medicīnas ārsta vai ģimenes ārsta nosūtījumu bērniem invalīdiem, bērniem un pacientiem ar funkcionāliem ierobežojumiem, kuriem medicīniskā rehabilitācija ir kā tiešs turpinājums pēc neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanas, kā arī pacientiem ar prognozējamu invaliditāti un ilgstoši slimojošām personām darbspējīgā vecumā. Pārējiem rehabilitācija ir maksas pakalpojums, taču Eva Goba piebilst: «Mūsu piedāvātie fizikālo procedūru maksas pakalpojumi nav dārgi - vienas procedūras izmaksas ir no nepilniem trim līdz nepilniem pieciem eiro. Savukārt speciālista konsultācijas maksa ar ģimenes ārsta nosūtījumi ir valstī noteiktie 4,27 eiro.»

Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Iedzīvotāju pieprasījums pēc šīs jomas speciālistiem ar katru dienu pieaug - pie fizioterapeita un rehabilitologa cilvēki nāk ar ģimenes ārsta nosūtījumu, taču arvien vairāk ir to, kuri, negaidot hronisku slimību saasinājumus vai neizturamas sāpes, laikus ierodas poliklīnikā un pēc individuāli sastādīta plāna iziet ārstnieciskās rehabilitācijas kursu. Poliklīnika piedāvā divas reizes nedēļā apmeklēt grupu fizioterapiju nodarbības un saņemt fizioterapeita konsultācijas, lai uzzinātu vēlamo vingrojumu kompleksu, kas nepieciešams konkrētajam cilvēkam, ņemot vērā viņa fizisko formu, slimības, vecumu, darba apstākļus, ēšanas paradumus un virkni citu kritēriju. Eva Goba smej, ka maijs ir grāmatvežu mēnesis, jo gada sākums ir aizvadīts saspringtā darbā pie datora. Kad gada atskaites ir nodotas, par sevi atgādina savilktie spranda un muguras muskuļi.

Ārste uzskata, ka pārāk maz uzmanības vecāki un ģimenes ārsti velta bērnu un pusaudžu stājai un mugurkaula veselībai, reizēm skolioze jeb izmaiņas mugurkaulā jau ir ielaistas un labot to ir daudz sarežģītāk nekā uzsākot savlaicīgu ārstniecisko vingrošanu, masāžas vai izmantot citas metodes.

Kopš pagājušā gada sākuma poliklīnika piedāvā arī vingrošanas grupas grūtniecēm. Uz šīm nodarbībām nāk ne tikai tās topošās māmiņas, kurām vingrošanu ieteicis ārsts, bet arī tās, kuras pēc savas iniciatīvas vēlas labi sagatavoties dzemdībām, vienlaikus vingrošana kopā ar citām sievietēm ir iespēja būt sabiedrībā - komunicēt ar līdzīgā situācijā esošām topošajām māmiņām, jo dekrēta laikā ļoti bieži sievietes jūtas vientuļas - ir zudušas darba attiecības, bet vietā nekā cita nav.

Mūsdienīgas metodes - teipošana un slinga terapija

Medicīniskās rehabilitācijas nozarē ienāk arvien jaunas metodes un tehnoloģijas. Kā viena no vērtīgākajām iekārtām kustību atjaunošanai Ventspils poliklīnikā ir jāpiemin skrejceliņš ar trīs pakāpju aizsardzību. Tas īpaši piemērots cilvēkiem ar smagiem funkcionāliem traucējumiem, jo aprīkots ar dažādiem pacientu pasargājošiem mehānismiem un funkcijām. Piemēram, ja pacients nogurst un saļimst, skrejceliņš automātiski izslēdzas, bet cilvēku notur speciāla veste. Skrejceliņa darbības amplitūda ir milzīga, tāpēc tas piemērots gan cilvēkiem ar smagām slimībām, gan sportistiem.

Medicīnisko teipošanu, kas Eiropas rehabilitācijas praksē vispirms ienāca sporta jomā, tagad izmanto ne tikai sporta traumu ārstēšanai un stāvokļa atvieglošanai. Medicīniskās teipošanas koncepts ir revolucionāra ārstniecības metode, kas fundamentāli atšķiras no parastajām metodēm. Medicīniskās teipošanas koncepta izmantošanas klāsts ir ļoti plašs - to lieto traumu ārstniecībā, iekaisumu samazināšanai, stājas korekcijai, pārslodzes radītu simptomu ārstniecībā, piemēram, cīpslu sastiepumu gadījumos, kā arī tiem piemīt neirorefleksīva iedarbība, piemēram, galvassāpju gadījumos. Šī unikālā metode sevi ir pārliecinoši pieteikusi un turpina savu uzvaras gājienu rehabilitācijas jomā. Eva Goba skaidro: «Teips faktiski ir ādas struktūrai līdzīgs plāksteris, kas, uzlīmēts precīzās vietās, izdara savu darbu - fiksē locītavas, atbrīvo muskuļus un novērš limfas sastrēgumus bojātajās vietās. No vienas puses, tā ir ļoti vienkārša, no otras puses, sarežģīta procedūra, jo fizioterapeitam vispirms precīzi ir jāizzina sāpju vai iekaisuma cēlonis. Šo metodi lietojam arī pusaudžu vidū izplatīto locītavu sāpju ārstēšanai.»

Slinga terapija Ventspils poliklīnikā ir absolūts jaunums - iekārta ir iegādāta, un fizioterapeits apmeklē kursus, lai pilnvērtīgi spētu izmantot slinga iekārtas priekšrocības.

Elastīgo saišu terapija jeb slinga (sling - angļu valodā - saite, iekārt saitē) terapija ir jauna koncepcija modernajā fizioterapijā, kas balstās uz aktīvu ārstēšanu, vingrojumiem un funkcionalitātes uzlabošanos. Kopā ar fizioterapeitu šajā terapijā tiek izmantots viss aktivitāšu spektrs - no atvieglojošiem stāvokļiem līdz muskuļu spēku palielinošiem vingrojumiem.

Elastīgo saišu terapijā pacienta ķermenis tiek iekārts saitēs, kas nodrošina fizioterapeita roku brīvību, lai labāk vadītu, koriģētu un kontrolētu pacienta kustības. Saišu lietošana samazina slodzi, ļaujot pacientam ar mazākām grūtībām ieņemt nesāpīgu ķermeņa pozīciju un tajā aktīvi darboties. Saišu lietošana ļauj veikt paaugstinātu relaksāciju un rada papildu drošības izjūtu pacientam.

Izmantojot mūsdienīgas rehabilitācijas metodes un tehnoloģijas, uzlabot veselības stāvokli bez zālēm, kas reizēm nodara lielāku ļaunumu nekā pati slimība, ir viena no Ventspils poliklīnikas prioritātēm. Katrs Ventspils un reģiona iedzīvotājs tiek laipni aicināts risināt savas veselības problēmas pieredzējušu speciālistu vadībā.