Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Veselība

No 112 jaunām zālēm Latvijā apmaksā tikai 9; zemākais rādītājs Eiropā

© Ilze Zvēra/F64

Latvija jaunu un efektīvu zāļu pieejamības un valsts kompensācijas ziņā Eiropā ieņem stabilu pēdējo vietu, apliecina Eiropas Farmaceitisko rūpniecību un asociāciju federācijas (EFPIA) aprīļa beigās publiskotā analīze par zāļu pieejamību un kompensāciju “Patients W.A.I.T. Indicator”*.

Kā atklāj pētījums, pacientu piekļuve un valsts kompensācija jaunajām zālēm Eiropas valstīs ir ļoti atšķirīga - visaugstākā tā ir Rietumeiropas valstīs, bet zemākā - Centrālās un Austrumeiropas valstīs.

EFPIA pētījums liecina, ka no Eiropas Zāļu aģentūras (EMA) 2013., 2014.un 2015.gadā apstiprinātajiem 112 jaunajiem medikamentiem Latvijas pacientiem valsts kompensē tikai deviņus, bet pārējie medikamenti Latvijas pacientiem pieejami tikai par pilnu maksu.

Šie dati Latviju no 26 apkopojumā iekļautajām Eiropas valstīm jaunu zāļu pieejamības ziņā stabili ierindo pēdējā vietā. Vairumā Eiropas valstu EMA lēmums ir atskaites punkts, lai jaunās zāles tiktu iekļautas arī valsts kompensējamo zāļu sistēmā, taču Latvijā tā tas nav. Šī situācija apliecina, ka Latvijā ir nepietiekams kompensējamo zāļu budžets un, ka ļoti reti, izvērtējot zāļu iekļaušanu kompensācijas sistēmā, tiek ņemti vērā zāļu ārstnieciskās efektivitātes kritēriji.

F64

Salīdzinoši, vislabākā jauno zāļu pieejamība Eiropā ir Austrijā, Vācijā, Dānijā un Lielbritānijā, kur kopumā pacientiem valsts apmaksā 97 jaunos medikamentus. Ievērojami labāka pieejamība mūsdienīgiem medikamentiem nekā Latvijā pacientiem ir arī kaimiņvalstīs: Lietuvā valsts apmaksā 30 jaunās zāles, bet Igaunijā 19.

Efektīvāka terapija pacientiem tiek nodrošināta arī Latvijai ekonomiskās labklājības ziņā līdzīgajās nelielajās valstīs kā Slovēnija un Čehija u.c., kur kompensēto jauno zāļu skaits ir attiecīgi 55 un 44, kā arī mazāk pārtikušajā Bulgārijā, kur pieejamas 45 jaunas zāles.

“Minētie dati uzskatāmi apliecina ļoti negatīvu tendenci - Latvija ar katru gadu arvien vairāk atpaliek no pārējām Eiropas valstīm jaunu zāļu nodrošinājumā savas valsts iedzīvotājiem. Turklāt atpaliek ne tikai no bagātajām valstīm, kas būtu saprotami, bet arī no sev līdzīgajām un pat mazāk attīstītām valstīm,” uzsver Anda Blumberga, Starptautisko inovatīvo farmaceitisko firmu asociācijas (SIFFA) valdes priekšsēdētaja.

“Protams, var neņemt vērā medicīnas sasniegumus un ārstēt ar zālēm, kas radītas pirms 20, 30 un vairāk gadiem, ko Latvijā arī dara. Taču cīņā ar smagām slimībām labāki rezultāti sasniedzami ar jaunajām un efektīvajām zālēm. Tās ļauj sekmīgāk ārstēt vēzi, diabētu, sirds un asinsvadu un citas saslimšanas, pagarināt dzīves ilgumu, uzlabot dzīves kvalitāti, mazināt mirstību. Turklāt noteikti jāņem vērā, ka pirms jauno zāļu kompensācijas uzsākšanas minētajās valstīs šo zāļu ekonomisko ietekmi uz veselības aprūpi kopumā rūpīgi analizējuši farmakoekonomikas speciālisti. Diemžēl Latvijas pacientiem milzīgais kompensējamo zāļu budžeta deficīts padara jaunās zāles faktiski nepieejamas. Tas ir būtisks zaudējums ne tikai slimniekiem, bet arī valstij un visai sabiedrībai kopumā,” saka A.Blumberga.

Piemēram, ASV, pateicoties jaunākajiem medikamentiem, piecu gadu dzīvildze visiem audzējiem visās stadijās pērn sasniedza 68%, kas ir milzīgs sasniegums. “Kāpēc gan Latvijas iedzīvotājiem liegts izmantot tikpat efektīvas zāles kā pacientiem Lietuvā, Igaunijā un citur Eiropā, neļaujot atvieglot dzīvi ar smagu slimību un atņemot dzīves gadus?” uzsver A.Blumberga.

*Dati apkopoti pagājušā gada beigās un publiskoti apkopotā veidā, neidentificējot konkrētus medikamentus, ražotājus vai diagnozes.