Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Veselība

NENOKAVĒ: Šonedēļ gaidāmas bezmaksas ādas veslības pārbaudes

Dermatologi pret ādas vēzi/facebook.com © Dermatologi pret ādas vēzi

Biedrība "Dermatologi pret ādas vēzi" aicina iedzīvotājus uz bezmaksas ādas veselības pārbaudēm piektdien, 26.maijā, pl.11.00 - 19.00, Vecrīgā, Kaļķu ielā 15, laukumā blakus viesnīcai "Hotel Roma".

Pasākuma laikā ikvienam būs iespēja bez maksas pārbaudīt savus ādas veidojumus, veikt to dermatoskopisko izmeklēšanu,kā arī saņemt Rīgas dermatoloģisko klīniku speciālistu konsultācijas un praktiskus padomus par saules aizsarglīdzekļu lietošanu.

Viens no galvenajiem ādas audzēju iemesliem ir cilvēka dzīves laikā uzkrātais ultravioletais starojums gan no atklātiem saules stariem, gan solārijiem. Būtiski riska faktori ir arī gaišās ādas fototips, kāds ir izplatīts Latvijas platuma grādos, liels ādas veidojumu skaits un iedzimtība. Lai gan melanoma ir agresīvākais no ādas vēža veidiem, tā ir veiksmīgi ārstējama, ja tiek atklāta agrīnā stadijā. Tāpēc ir īpaši svarīgi regulāri pārbaudīt savus ādas veidojumus un veikt profilaktiskus pasākumus aktīvai un pasīvai saules aizsardzībai. Visā Eiropā vienojošais sauklis šogad ir "Tev ir dota tikai viena āda, parūpējies ar to!" atzīmē biedrības "Dermatologi pret ādas vēzi" pārstāvis Raimonds Karls.

Dermatologi pret ādas vēzi/facebook.com

Slimību profilakses un kontroles centra dati liecina, ka 2015. gadā melanoma diagnosticēta rekordlielam iedzīvotāju skaitam - 224 cilvēkiem, 85 cilvēki mira no audzēja, bet vairāk nekā 1500 iedzīvotājiem reģistrētas citas ādas vēža formas, ierindojot ādas vēzi pirmajā vietā starp visiem onkoloģisko slimību veidiem.

Atšķirībā no daudzām citām onkoloģiskajām saslimšanām melanomai ir raksturīgi, ka ar to slimo cilvēki visos vecuma posmos, tostarp arī daudzi gados jauni cilvēki. Ikvienam, kurš pamana kādas aizdomīgas izmaiņas ādas veidojumos, ieteicams nekavējoties konsultēties ar ārstu, nevis nogaidīt, vai sekos vēl kādas izmaiņas.

Maijs ir melanomas informatīvais mēnesis visā pasaulē, un tā ietvaros veselības aprūpes speciālisti aicina iedzīvotājus pievērst pastiprinātu uzmanību aizdomīgiem ādas veidojumiem un pārbaudīt ādas veselību.