Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Veselība

UZMANĪBU: Slimnīcā nonākuši pirmie pacienti ar aizdomām par ērču encefalītu

© Mārtiņš Zilgalvis, F64 Photo Agency

Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC) patlaban ārstējas pirmie divi pacienti ar aizdomām par ērču encefalītu, informē Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāve Aija Lietiņa.

Šogad pārbaudītas 343 iedzīvotājiem piesūkušās ērces, un 17 no tām konstatēts ērču encefalīts. No visām pārbaudītajām ērcēm 125 ērces pēc pacientu lūguma noņemtas LIC uzņemšanas nodaļā, taču pārējās cilvēki noņēmuši paši.

Kā informē Lietiņa, no LIC izrakstīti 12 pacienti, kuriem bijusi Laimas borelioze, un vēl divi pacienti no šīs slimības patlaban ārstējas LIC. Pacienti ar ērlihiozi līdz šim LIC nav ārstējušies.

Pirmā ērce pārbaudei šogad tika atnesta 18.februārī, nākamā - 8.martā.

Mārtiņs Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Jau ziņots, ka par augsta riska teritorijām, kur bērni var saņemt valsts apmaksātu vakcināciju pret ērču encefalītu, šogad atzīti 27 Latvijas novadi, iepriekš informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja projekta "Atpazīsti ērču encefalītu" pārstāve Dace Plato, salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad par augsta riska teritoriju atzīts arī Gulbenes novads, kur saslimstība ar ērču encefalītu ir sasniegusi 32 gadījumus uz 100 000 iedzīvotāju.

SPKC informēja, ka šogad līdz 27.martam fiksēts viens saslimšanas gadījums ar ērču encefalītu, taču saslimšana notikusi 2016.gadā. Tāpat fiksēti 32 saslimšanas gadījumi ar Laimas slimību, no tiem šajā gadā - deviņi gadījumi. Šogad fiksēts arī saslimšanas gadījums ar ērlihiozi, pati saslimšana gan notikusi 2016.gadā.

Gada griezumā pērn, salīdzinot ar 2015.gadu, par 61 gadījumu pieaugusi saslimšana ar ērču encefalītu, bija par deviņiem gadījumiem vairāk saslimšanas gadījumu ar ērlihiozi, savukārt par 16 gadījumiem mazāk - saslimšanas gadījumu ar Laimas slimību, norāda SPKC.

SPKC epidemiologi atgādina, ka, dodoties dabā, apģērbs jāpielāgo tā, lai ērce nevarētu zem tā pakļūt - bikšu gali jāieliek zeķēs vai zābakos, aprocēm un apkaklei jābūt cieši pieguļošai, blūze vai krekls jāieliek biksēs. Ērces visbiežāk pieķeras garāmejošiem cilvēkiem potīšu augstumā, tādēļ, pat uz īsu brīdi iebrienot zālē, jānodrošinās, lai ērce nevarētu pakļūt zem apģērba.