Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Veselība

PADOMS: Kā pareizi sauļoties

© Mārtiņš Zilgalvis/ F64 Photo Agency

Aizvadītajā nedēļā teju visā Latvijā varējām baudīt patiešām vasarīgus laikapstākļus. Kamēr vieni silto laiku, iespējams, izmantojuši, lai šogad pirmo reizi nopeldētos, tikmēr citi zvilnēja pludmales smiltīs un centās nosauļoties. Tomēr arī sauļojoties jāatceras par savu veselību. Rīgas 1.Slimnīcas Ādas un STS klīniskā centra direktore, profesore Ilona Hartmane portālam "Rīga.lv" pastāstījusi, kā iedegt, nenodarot pāri savai veselībai.

Dodoties uz pludmali, kas jāņem līdzi drošam iedegumam?

Tas ir atkarīgs no vairākiem faktoriem: vai cilvēks ir pieaugušais vai bērns, gaišmatains, ruds vai tumšmatis. Īpaši uzmanīgiem ir jābūt bērniem, gaišmatainiem cilvēkiem un rudmatiem. Saule pašlaik ir aktīva, kas nozīmē, ka tās stari ir asāki, nekā parastā vasaras dienā. Tāpēc es ieteiktu doties sauļoties līdz 10:00 rītā un pēc 15:00. Turklāt vajadzētu izmantot sauļošanās krēmu, īpaši bērniem un gaišmatainiem cilvēkiem. Ja saule rada diskomfortu, tad jāizvēlas krēms ar augstāku filtru. Tāpat labāk iedegt kustībā. Pastaigāt jūras krastā, paspēlēt bumbu, nevis vienkārši gulēt. Tādējādi saules stari skars ķermeni, bet ne tik tiešā veidā.

F64

Viedokļi ir dažādi, runā, ka sauļošanās ir neveselīga, citi tajā neredz neko sliktu...

Ja nebūtu saules, nebūtu arī mūsu. Cilvēkam saule ir nepieciešama, citādi neizstrādātos D vitamīns. Taču, kā jau es teicu, ļoti daudz ir atkarīgs no ādas tipa - bērniem, gaišmatainiem un rudiem cilvēkiem jāievēro piesardzība. Saule mēdz būt arī bīstama - tās stari var aktivizēt iekšējas slimības. Turklāt daži medikamenti, kurus cilvēks lieto katru dienu, neizjūtot nekādas blakusparādības, saulē var sākt darboties citādi. Viss ir labi, ja ar mēru. Tāpēc ar sauļošanos nevajadzētu pārspīlēt.

Līdzās saules apdegumiem, gadās, ka atpūtnieki zaudē samaņu.

Ja jau pa ceļam uz pludmali liekas, ka kaut kas nav labi, tad saulē labāk nesēdēt. Lai pasargātu sevi no ģīboņa, ir nepieciešams dzert ūdeni un valkāt galvassegu. Būtu labi ņemt līdzi saulessargu, lai radītu ēnu. Ģībonis visbiežāk vērojams tveicē, cilvēks ne vienmēr zina, ka viņam ir augsts asinsspiediens. Aizej uz pludmali un paliek slikti.

AVOTS: Rīga.lv