Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Veselība

Naktssvece – sievietes starojumam

© depositphotos.com

Poētiski raksturojot, naktssvece ir augs ar laimīgas sievietes starojumu, ar mirdzuma noslēpumu.

Naktssveces (Oenthera biennis) dzimtā puse ir Ziemeļamerika un Dienvidamerika, bet uz Eiropu tā atvesta 17. gadsimtā. Tas ir savdabīgs divgadīgs lakstaugs, kurš savus dzeltenos ziedus atver tikai tad, kad vakarā sāk krēslot vai arī laukā ir apmācies. Saules gaismā zieds aizveras, sačokurojas un novīst. Pavisam naktssveču dzimtā ir ap 200 sugu. Dārznieki teic, ka tās ir viegli audzējamas, jo neprasa īpašu mēslošanu un laistīšanu, bet auga trauslais skaistums lieliski papildina daiļdārza kompozīciju. Tomēr vislielākā vērtība meklējama naktssveces eļļā.

Senos laikos

Vēl pirms eiropiešu ierašanās Amerikā indiāņi naktssveci lietojuši uzturā - lapas vārījuši vai ēduši svaigas, saknes vārījuši gluži kā kartupeļus, bet sēkliņas grauzdējuši. Daži naktssveču audzētāji un cienītāji arī šodien grauzdē sēkliņas, pievieno tās salātiem, kaisa uz maizītēm. Svaigi plūktus ziediņus var pielikt zaļumu salātiem, lai tie izskatītos košāki. Indiāņu sievietes jau kopš seniem laikiem ievērojušas, ka naktssveces sēkliņu košļāšana atvieglo pašsajūtu pirms mēnešreizēm. Ar lapu, ziedu un sakņu novārījumiem ārstēts klepus un vēdera problēmas. Arī uz Eiropu naktssvece ceļoja ārstniecības auga statusā: jūrasbraucēji, kuri eksportēja no Amerikas kokvilnu, lietoja naktssveci, lai ārstētu ģikti, dažādas locītavu vainas, galvassāpes, arī ādas slimības un drudzi. Būdama mazprasīga un spējīga saražot daudz sēklu (vienā gramā ir ap 3000 sīku sēkliņu, kurām turklāt piemīt laba dīgtspēja), naktssvece labi iedzīvojās jaunajā vietā.

Gamma linolēnskābe

1917. gadā vācu zinātnieki ieguva naktssveces eļļu un sāka to pētīt. Naktssveces sēklas satur līdz 15% eļļas. 1919. gadā naktssveces sēklās tika atklāta omega-6 grupas nepiesātinātā taukskābe - gamma linolēnskābe, ko šodien pazīstam ar saīsinātu apzīmējumu GLA (gamma-linoleic acid - angļu val.) Vēlāk GLA konstatēja arī gurķeņu, upeņu un kaņepju sēklu eļļā, bet 1984. gadā - mātes pienā.

GLA ir visvairāk pētītā omega-6 taukskābe. Tā ir nepieciešama organismam, lai izstrādātu hormonus un hormonveida vielas - prostaglandīnus. Prostaglandīni veicina dažādu organisma audu funkcijas un piedalās daudzās fizioloģiskās norisēs, cīnās ar sāpēm, kontrolē holesterīna līmeni asinīs, ietekmē asins recēšanu un trombu veidošanos, regulē menstruālo ciklu, kā arī labvēlīgi ietekmē imūnsistēmas un smadzeņu darbību. Dažiem cilvēkiem prostaglandīnu ražošana organismā ir nepietiekama. Tam par iemeslu tam var būt nekvalitatīvs uzturs, alkohola lietošana, vīrusu infekcijas, arī ģenētiski faktori. GLA cilvēka organismā vajadzētu sintezēties no citas taukskābes - linolskābes, taču ne vienmēr tā notiek. Savukārt pati gamma linolēnskābe organismā fermentu ietekmē pārvēršas dihomo gamma linolēnskābē (DGLA). Tās deficīts rada sieviešu veselības problēmas, kuras nākas ārstēt ar pretsāpju vai hormonālu terapiju. Papildinot DGLA ar gamma linolēnskābi, organisms pats spēj sakārtot savus bioķīmiskos procesus un hormonālo regulāciju dabīgā veidā. Tā ir ilgstoša harmonizējoša, sakārtojoša iedarbība.

Naktssveces potenciāls

Vislabāk izpētīta ir naktssveces eļļas iedarbība uz dažādām ādas problēmām. Tā palīdz novērst ādas iekaisumu, niezi, apsārtumu, raupjumu, lobīšanos, ļauj ātrāk sadzīt ādas ievainojumiem. To kā uztura bagātinātāju iesaka lietot arī cilvēkiem, kuri cieš no ekzēmas, atopiskā dermatīta, psoriāzes, neirodermīta.

Vairākos pētījumos apstiprinājies, ka naktssveces eļļas lietošana atvieglo premenstruālā sindroma izpausmes un palīdz pret krūšu sāpēm šajā periodā.

Naktssveces eļļa var veicināt kalcija labāku izmantošanu organismā, tāpēc tā noderīga arī osteoporozes profilaksei.

Tāpat pastāv uzskats, ka naktssveces eļļa var palīdzēt mazināt holesterīna līmeni asinīs, normalizēt asinsspiedienu, ka tā varētu nākt par labu arī locītavu veselībai un kustīgumam un, iespējams, būtu ieteicams produkts reimatoīdā artrīta, bronhiālās astmas un diabēta slimniekiem. Tautas medicīnā naktssvece tiek izmantota caurejas, ieilguša klepus un nieru slimību ārstēšanai. Pagaidām pētījumu dati par šiem aspektiem nav pietiekami.

Uzticams zīmols Futura®

Futura® ir Dānijā radīts zīmols, kas pazīstams jau vairāk nekā 20 gadus un ir iemantojis patērētāju uzticību. Futura® produkti ir radīti, balstoties gan uz jaunu, gan uz jau labi zināmu informāciju par dabas veltēm. Dažkārt pat sabalansēts, ar mīlestību gatavots ēdiens organismam nevar dot to, ko sniedz kvalitatīvs uztura bagātinātājs.

Futura® Naktssveces eļļa ir iegūta no naktssveces (Oenothera biennis) savvaļas ziedu sēklām. Tā ražota stingrā farmaceitiskā kontrolē, kas nodrošina augstu kvalitāti.

Promo raksts tapis sadarbībā ar SIA Orkla Health

***

NAKTSSVECES eļļa:

• palīdz uzturēt ādas veselību;

• palīdz uzturēt veselus saistaudus;

• palīdz uzturēt hormonālo līdzsvaru, tā pozitīvi ietekmējot sievietes pašsajūtu menstruāciju periodā un menopauzes laikā